Sophy is het nieuwe AI-paradepaardje van Sony

Sophy is het nieuwe AI-paradepaardje van Sony

Pas op, Gran Turismo-spelers

Vorig artikel Volgend artikel

Sony heeft een nieuwe Gran Turismo-speler aan ons voorgesteld: Sophy. Op de dag waarop in 1996 schaakcomputer Deep Blue het won van Garri Kasparov in een potje schaken, kunnen we melden dat Sony met kunstmatige intelligentie komt die de beste Gran Turismo-spelers ter wereld moet kunnen verslaan.

AI-racer Sophy

Sony ontwikkelde Sophy samen met Polyphony Digital, maar leunt ook erg op de cloud-afdeling van het bedrijf. Zo is Sophy onder andere een zeer sterke coureur geworden door speciale machine learning. Sophy gedraagt zich echter niet als robot, maar als mens: ze is zelfs al gebruikt tegen de pro-spelers, zonder dat zij in de gaten hadden dat er een ‘verstekeling’ in hun toernooien aanwezig was. Sophy is ook nog zelflerend, waardoor ze bij het eerste evenement vorig jaar in juli nog minder punten binnenharkte dan haar menselijke concurrentie, maar het in oktober al dik won.

Sony: “Deze doorbraak was een van de belangrijkste uitdagingen waaraan Sony AI heeft gewerkt sinds de oprichting in april 2020. Gran Turismo Sophy leert door middel van nieuwe, diepgaande leertechnieken om op het hoogste niveau te racen. Het is getraind met behulp van de cloud gaming-infrastructuur die wordt beheerd door SIE voor grootschalige training.“

Speciaal ontwikkeld als coureur

Sophy is echter niet zomaar een AI-gamer, ze is specifiek ontwikkeld als coureur. Sony: “Schaken, shogi en Go zijn perfecte informatiespellen die worden opgelost door AI-systemen zonder de noodzaak om de echte natuurkunde onder de knie te krijgen, maar met een sterke focus op strategieën in discrete bordspellen."

"Nu draait het bij Gran Turismo allemaal om het vastleggen van fysica uit de echte wereld. Tactiek, strategie en race-etiquette zijn belangrijk, terwijl de auto tegen zijn fysieke limieten raast. Dat zijn allemaal ‘nieuwe’ dingen waar Sophy rekening mee moet houden.”

Race-etiquette

Er zijn specifiek drie vaardigheden die Sophy bijzonder maken:

  • Race Car Control: Diep begrip van autodynamiek, racelijnen en precisiemanoeuvres om uitdagende circuits te veroveren.
  • Racing Tactics: Split-second beslissingsvaardigheden als reactie op snel veranderende racesituaties. GT Sophy beheerst tactieken, waaronder slipstreampassing, crossover-passes en zelfs enkele defensieve manoeuvres zoals blokkeren.
  • Racing Etiquette: Essentieel voor eerlijk spel moet GT Sophy voldoen aan de bekende sportiviteitsregels: de race-etiquette, waaronder het vermijden van aanrijdingen en het respecteren van de rijlijnen van de tegenstander.

Aan de andere kant zijn er sommige coureurs die ook nog moeite hebben met vooral het laatste, dus vooralsnog lijkt Sophy 's werelds beste coureur te zijn. Ze zal worden ingezet tegen de beste racers van de wereld, om hen extra uitdaging te bieden, maar ook om de kunstmatige intelligentie nog slimmer te maken en de technologie beschikbaar te maken voor ontwikkelaars. Oppassen dus, als je een auto op de grid ziet die Sophy heet.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...