Gaming12.12.2023

RIP E3: over uit met de gamebeurs – de 10 leukste E3-momenten


E3 is niet meer. We hebben eerder al besproken hoe het toch komt dat E3 al jaren kwakkelde: een vervelende cocktail van meerdere dingen: van het coronavirus, van online mogelijkheden, van andere events en van een in het algemeen flink veranderende game-industrie. Eerst was E3 nog exclusief, toen werd het ook voor bezoekers en eigenlijk heeft het dat niet lang volgehouden. Nu is het zelfs helemaal klaar met de gamebeurs uit Los Angeles. Organisator ESA trekt de stekker eruit.

E3 stopt definitief

ESA geeft aan tegen Washington Post: “Bedrijven hebben nu op verschillende manieren zo hun toegang tot de consument en zakelijke organisaties, zoals met hun eigen individuele showcases.” Op zich geen vreemde conclusie: Nintendo organiseert al vele jaren Nintendo Direct, waarin het nieuwe games en andere onthullingen doet. Andere gamemakers zijn inmiddels allang gevolgd. Maar het stoppen van E3 wil niet zeggen dat we het niet gaan missen. De Electronic Entertainment Expo, want daar staan de 3 E’s voor, heeft wat mooie, bizarre en hilarische momenten voortgebracht. We nemen ze met je door.

1. De huilende ontwikkelaar

Sja, als je als ontwikkelaar samen mag werken met dé iconische Shigeru Miyamoto van Nintendo, dan zou je waarschijnlijk ook vol schieten. Davide Soliane deed het ook, in 2017, maar dan in een zaal vol met mensen toen de game al ver in ontwikkeling was. Bekijk de onderstaande video op 05:17 minuten om het koddige moment te zien:

2. De prijs van PlayStation

Toen Sony de prijs van de PlayStation bekendmaakte in het jaar 1995, het allereerste E3-jaar ooit, deed het dat niet met allerlei spektakel. Er kwamen geen auto’s uit de lucht of celebrities op het podium, wat we jaren daarna wel op E3 zouden meemaken. Nee hoor: Sony-directeur Steve Race liep het podium op en zei alleen: two ninety nine. De langverwachte prijs van PlayStation.

3. Een kneiterdronken Jamie Kennedy

Acteur en comedian Jamie Kennedy dacht in 2007 dat E3 nog niet zo groot was, en kwam dronken het podium op. Hij maakte heel veel grappen, maar eigenlijk wisten vooral de Activision-mensen door wie hij was ingehuurd de show te stelen. Best knap.

4. Oprechte Keanu Reeves

Keanu Reeves is een van onze favoriete acteurs: hij is zo oprecht, dat je er vanzelf een glimlach van krijgt. Zo ook in de onderstaande video, waarin hij het helaas wat ingewikkeld tot wereld gekomen Cyberpunk 2077 verder laat zien. Maar vooral dat iemand uit het publiek roept: “You’re breathtaking!” is een geweldig E3-moment: en waarschijnlijk het laatste topmoment ooit, want dit was in 2019, op de laatste échte E3.

5. Konami in 2010

Bij Konami was de persconferentie van E3 2010 zo ontzettend raar, dat we er eigenlijk niet teveel woorden aan vuil moeten maken: dit moet je zien:

6. Wii Music was een flop, maar niet op E3

Als Mario-bedenker Shigeru Miyamoto op het podium stapt, dan weet je dat het feest wordt. Ook als hij een game presenteert die genadeloos flopt. Het bijzondere Nintendo-muziekensemble trad in 2008 op E3 op en dat was een beetje ongemakkelijk.

7. De Nintendomuppets

In 2015 was E3 geweldig, vooral als je bij Nintendo werkte. Om de een of andere reden was het trio Satoru Iwata (RIP), Shigeru Miyamoto (daar is ie weer) en Reggie Fils-Aime (toenmalig baas van Nintendo of America) een gouden trio. Dat zie je ook wel in deze video: welke ceo laat zich nou door de Jim Henson Company tot een Muppet maken?

8. ‘My Body is Ready’

We blijven even bij Reggie, want tijdens de E3-presentatie van Nintendo in 2007 moest hij de Balance Board laten zien die bij Wii hoorde en dat deed hij door te zeggen: “My body is ready”. Dat heeft hij nog lang moeten horen.

9. ‘Mr Caffeine’ bij Ubisoft

Ubisoft hield in 2011 op E3 een persconferentie die we niet snel zullen vergeten. Aaron Priceman was namelijk ontzettend irritant. Zijn humor kon echt niet door de beugel, werd afgewisseld met dad jokes en het was echt niet om aan te zien. Het is bijna knap hoe iemand zo lang niet grappig kan zijn.

10. De verrassende Final Fantasy 7-onthulling

We sluiten af met een onthulling die niet ongemakkelijk was, maar die juist laat zien waarom E3 ook jarenlang zo fantastisch was: de energie die in de zaal voelbaar was, was geweldig. Deze video brengt dat ook een beetje over. Hierin ziet de zaal voor het eerst dat er een remake komt van Final Fantasy 7 (op E3 2015) en het ongeloof en het gejuich zijn duidelijk te merken. En dat allemaal op een positieve manier natuurlijk: een kippenvelmomentje. En die zullen we zeker gaan missen, zo zonder E3.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Beurs

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

Er is nu een officiële manier om geld te verdienen met een onofficieel betaalmiddel. Bitcoin heeft nu zijn eigenlijk exchange traded fund: Bitcoin ETF. Het betekent dat je ook als je geen Bitcoin wil bezitten, toch geld...

Online11.01.2024

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Bitcoin-liefhebbers zitten al een paar dagen met geknepen billen, want vandaag zou de SEC bekend gaan maken of de Bitcoin ETF er mocht komen. Echter was het wel de SEC op X/Twitter die zei dat de EFT’s waren goedgekeur...

Online10.01.2024

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

Bitcoin gaat mogelijk nieuwe fase in met Bitcoin ETF. Het lijkt erop dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC met vermogensbeheerders om tafel is om de ETF aan te gaan bieden. Maar wat is zo’n ETF en wat kan het voor...

Online09.01.2024

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

De vijf gekste gadgets van IFA 2023

Techbeurs IFA is in volle gang en daar kom je wel eens wat bijzondere gadgets tegen. Natuurlijk zijn er de standaard televisies, wasautomaten en hoofdtelefoons die over het algemeen alle ruimte innemen, maar als je goed...

Gadgets01.09.2023

De vijf gekste gadgets van IFA 2023

E3 gaat niet door: dit is wat dat eigenlijk betekent

E3 2023 gaat niet door. Een daarmee gaan waarschijnlijk E3 2024, E3 2025 en ga zo maar door ook geen doorgang vinden. De Electronic Entertainment Expo was ooit een van de grootste game-evenementen ter wereld. De grootste...

Gaming31.03.2023

E3 gaat niet door: dit is wat dat eigenlijk betekent

Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Het motorseizoen staat weer voor de deur. Voorheen betekende dit altijd dat we aftrapten met de Motorbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat was echter na twee jaar corona niet het geval. Dit jaar weer wel, als vanouds: va...

Events25.02.2023

Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Iedereen skipt: wat blijft er over van de grote gamebeurs E3?

Na jaren niets -of probeersels- is er eindelijk weer een echte Electronic Entertainment Expo. E3 strijkt dit jaar weer als vanouds neer in Los Angeles voor dagen aan game-aankondigingen, demo’s en schreeuwerige stands....

Gaming31.01.2023

Iedereen skipt: wat blijft er over van de grote gamebeurs E3?

​Volgende week: van Big Data naar Big Mac op de Big Data Expo

Volgende week woensdag en donderdag vindt de Big Data Expo samen. Alles wat je altijd al wilde weten over data, zoals het verwerken, beheren, maar vooral inzetten om belangrijke beslissingen te nemen in je bedrijf, vind...

Events09.09.2022

​Volgende week: van Big Data naar Big Mac op de Big Data Expo

Verder lezen over Game

Activision kondigt Call of Duty Black Ops 6 aan met politiek tintje

De nieuwe Call of Duty is een feit. Deze november kun je los in Call of Duty Black Ops 6.

Gaming23.05.2024

Activision kondigt Call of Duty Black Ops 6 aan met politiek tintje

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Fortnite krijgt Nederlandse boete voor onder druk zetten kinderen 

Je kunt Fortnite gratis spelen, maar Epic gebruikt diverse trucs om je te verleiden om geld uit te geven. En daar is de ACM op tegen.

Gaming14.05.2024

Fortnite krijgt Nederlandse boete voor onder druk zetten kinderen 

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Hoofdpersonages GTA 5 doen Grand Theft Auto VI-trailer na

Grand Theft Auto 6 komt nog lang niet uit, en Rockstar lijkt ook niet heel binnenkort met een nieuwe trailer te komen. Gelukkig zijn er fans die dat wel doen.

Gaming03.05.2024

Hoofdpersonages GTA 5 doen Grand Theft Auto VI-trailer na

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Funko Fusion: er komt een game van de Funko-poppetjes

Funko Pop! krijgt zijn eigen videogame. In Funko Fusion krijg je niet alleen te maken met de bekende figuurtjes, maar ook met allerlei franchises waar ze vandaan komen.

Gaming01.05.2024

Funko Fusion: er komt een game van de Funko-poppetjes

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

Een game even goed uitproberen door heel veel early access te spelen? Pas op: vroeger gold dat niet voor geldteruggave, maar nu wel.

Gaming24.04.2024

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

Verder lezen over Nintendo

Je kunt je Switch-screenshots straks niet meer direct delen op X

Nintendo Switch-screenshots delen kon altijd heel makkelijk direct op X, voormalig Twitter, maar dat houdt per 10 juni op.

Gaming09.05.2024

Je kunt je Switch-screenshots straks niet meer direct delen op X

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

Weet je nog dat de Wii van Nintendo verscheen? Het was een revolutie die gamers ineens een stuk actiever aan het gamen zette. Het witte apparaat kwam met een enorm sterke Mario-game, namelijk Super Mario Galaxy, maar ook...

Gaming08.04.2024

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

Terwijl we veel geruchten horen over een tweede Nintendo Switch, willen we toch nog even stilstaan bij de huidige Switch. Sowieso komt die tweede pas in 2025, dus dat geeft ons de perfecte gelegenheid om stil te staan bi...

Gaming02.04.2024

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

Nintendo heeft de laatste jaren regelmatig aangegeven dat het niet oké is met het gebruik van emulatoren. De laatste slag is Yuzu, een Nintendo Switch-emulator die 2,4 miljoen dollar moet betalen aan het Japanse gamemer...

Gaming15.03.2024

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

Happy Mar10-day! Lego onthult Mario Kart Lego

Lego en Nintendo werken al sinds 2020 samen en maken sets die interactief zijn. Of nou ja, dat zijn natuurlijk alle Lego-sets uiteindelijk, maar die van Mario gaan gepaard met schermpjes en geluiden, waardoor je Mario-le...

Gaming10.03.2024

Happy Mar10-day! Lego onthult Mario Kart Lego

​Nintendo Switch 2: alles wat we tot nu toe weten

Nintendo zou dit jaar al met een opvolger van Nintendo Switch komen. Het lijkt snel, maar het apparaat is alweer 7 jaar oud. Tijd voor vernieuwing, denkt Nintendo, al lijkt het erop dat de gameconsole wel wat vertraging...

Gaming26.02.2024

​Nintendo Switch 2: alles wat we tot nu toe weten

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

Het klinkt raar. Xbox-exclusive, want dat is het bij dezen dus niet meer. Pentiment is nu uit op Nintendo Switch en hoewel dat geen titel wordt die miljoenen mensen tegelijkertijd gaan spelen, is het wel degelijk een his...

Gaming22.02.2024

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

​Straks kun je geen online multiplayer meer spelen op Wii U en 3DS

Nintendo haalt de servers offline die het mogelijk maken online multiplayer te spelen op Wii U, Nintendo 2DS en 3DS. De online functionaliteiten van die console en handhelds stoppen geheel vanaf 9 april.

Gaming24.01.2024

​Straks kun je geen online multiplayer meer spelen op Wii U en 3DS