Gaming24.10.2020

​PlayStation 5-controller ondersteunt Android en PC


PlayStation 5 is nog niet uit, maar diverse journalisten en influencers hebben al een exemplaar gekregen om volop te testen. Dankzij YouTuber Austin Evans zijn we alvast meer te weten gekomen over PlayStation 5 dan Sony ons heeft verteld.

Dualshock 5

PlayStations nieuwe controller DualShock 5 biedt ondersteuning voor Android en PC. Dat heeft Evans getest door de controller met een draad aan zijn Surface Go-laptop te koppelen, maar ook draadloos aan de Google Pixel 5. Sterker nog, de beste man wist een game van xCloud te spelen, de clouddienst van Microsoft. Er was nog iets opmerkelijks: PlayStation 4 Pro herkent de nieuwe DualSense als draadloze controller, maar hij kon niet worden gebruikt.

Er is een heel mooi detail aangebracht op de buitenkant van de controller. Aan de achterzijde heeft de controller een patroon van de vier bekende vormpjes van PlayStation: vierkantje, rondje, driehoekje en kruisje. De YouTuber heeft de controller zelfs uit elkaar gehaald. Daarin zit een 1.560mAh batterij.

Verder zien we aan de controller weinig dingen die heel anders zijn dan de vorige: er is qua design wel iets getweakt, maar verder heeft de controller nog steeds veelal dezelfde knoppen. De D-pad, de vier bekende PlayStation-knoppen, twee analoge sticks, de triggers en een touchpad: het zit er allemaal op. Echter gebeuren er wel andere dingen mee. De triggers schijnen een veel beter instelbare haptische feedback te bieden. Dus als je de trigger moet overhalen van een klein handpistool, dan zal dat minder zwaar voelen dan van een gigantisch geweer.

Launchgames PlayStation 5

De Sony-games die meteen bij de launch van PlayStation 5 beschikbaar zijn, dat zijn: Astro’s Playroom, Demon’s Souls, Destruction AllStars, Marvel’s Spider-Man Remastered, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales en Sackboy: A Big Adventure. Van derde partijen zien we nog veel meer launchgames: Assassin’s Creed: Valhalla, Borderlands 3, Bugsnax, Cyberpunk 2077 (de PlayStation 4-versie, die van PS5 verschijnt in 2021), Call of Duty: Black Ops Cold War, Devil May Cry 5, Destiny 2: Beyond Light, DiRT 5, Fortnite, Godfall, Just Dance 2021, Maneater, Mortal Kombat 11 Ultimate, NBA 2K21, Observer: System Redux, Planet Coaster, The Pathless, Warhammer: Chaosbane en Watch Dogs Legion.

Dat is natuurlijk heel positief en we kunnen niet wachten om daar zelf mee aan de slag te gaan. Nog even wachten: 19 november verschijnt de nieuwe console in Nederland.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Playstation

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

In 2023 vond er bij meer dan een derde van de gamestudio’s een ontslagronde plaats. In 2024 zet die trend voort. In de maand februari alleen al hebben we alweer bij diverse studio’s gezien dat er mensen moesten vertr...

Gaming02.03.2024

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

Slagveld kent vele slachtoffers
De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

Het klinkt raar. Xbox-exclusive, want dat is het bij dezen dus niet meer. Pentiment is nu uit op Nintendo Switch en hoewel dat geen titel wordt die miljoenen mensen tegelijkertijd gaan spelen, is het wel degelijk een his...

Gaming22.02.2024

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Helldivers 2: om eerlijk te zijn dachten we er vooraf niet zoveel van, maar inmiddels weten we beter. Deze third-person shooter is fantastisch. Het is een groot succes van Arrowhead, dat het voor dit tweede deel heel and...

Gaming19.02.2024

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Samen oorlog voeren is zoveel beter