​Opvallend: we raken niet uitgepraat over Pokémon Go

​Opvallend: we raken niet uitgepraat over Pokémon Go

Vorig artikel Volgend artikel

Op Twitter blijken we veelvuldig te praten over… Pokémon Go. In 2021 won Pokémon Go het wat betreft Twitter-onderwerpen over gaming in Nederland. Er werden in 2021 meer dan 2,4 miljard tweets geplaatst over gaming, wat er 14 procent meer zijn dan in 2020. Waarom blijft Pokémon Go toch zo ongekend populair?

Pokémon Go

Pokémon Go verscheen in de zomer van 2016 en was meteen een hit. Jongeren kwamen samen in Scheveningen, waar een belangrijke locatie te vinden was voor het spel. Pokémon Go is namelijk een spel dat je buiten op straat moet doen. Het idee is dat je met je telefoon gaat lopen en kijkt of er ‘activiteit’ te zien is op de Google Maps-achtige landkaart. Ben je genoeg in de buurt, dan tik je erop en krijg je een Pokémon te zien via augmented reality. Je moet er vervolgens een virtuele bal op gooien en hopen dat het goedkomt, om het diertje te vangen.

Het spel zorgde ervoor dat jongeren weer meer bewogen, al kwam het ook voor dat mensen die op de fiets speelden nog wel eens tegen een geparkeerde (of zelfs een niet-geparkeerde) auto aanbotsten. Sterker nog, er zijn vandaag twee LAPD-agenten bestraft omdat ze enkele jaren geleden niet naar een oproep gingen door Pokémon Go. Het spel zit heel slim in elkaar: hoe meer stappen je zet, hoe meer je voor elkaar krijgt in het spel. Bovendien ziet het er geweldig uit: die Pokémon die via je telefoonscherm in de echte wereld worden geplaatst, dat blijft magie.


Grote gamerage

Het was een gigantische hit in 2016 en 2017, maar daarna werd het wat stiller rondom het populaire Niantic-spel. Inmiddels is het echter helemaal terug van weggeweest. Dat klinkt misschien niet logisch in een wereld waarin we juist vooral binnen moeten blijven, maar Niantic heeft het spel ietwat aangepast zodat je het ook vanuit huis nog wel goed kunt spelen. Bovendien staat het sowieso niet stil: er zijn al vele nieuwe generaties Pokémon toegevoegd die verzamelaars graag willen vangen.

Coronaspel

Voor corona werden er zelfs vaak offline evenementen georganiseerd waar duizenden mensen op afkwamen, zoals in Dortmund in 2019. Inmiddels kunnen dit soort evenementen niet meer worden gehouden, maar nog steeds kun je in-game-evenementen treffen.

Zo is er op dit moment een evenement gaande om het nieuwe jaar in te luiden, waarbij je weer andere Pokémon kon verdienen dan gewoonlijk. Het is uiteindelijk prijzenswaardig dat Niantic het is gelukt om deze game zo goed levend te houden, zeker omdat het zelf met de spellen na Pokémon Go niet altijd even succesvol was. Het leert ons een interessante les: je hoeft niet steeds met nieuwe games te komen, als je een hitgame hebt. Je kunt je spel beter steeds weer updaten en heel veel mensen blij maken met nieuwe mogelijkheden.

Genshin Impact

We spraken op Twitter vorig jaar niet alleen over Pokémon Go. Andere populaire games in Nederland als we de gesprekken op Twitter mogen geloven zijn Genshin Impact, Call of Duty, Minecraft, Final Fantasy en Fortnite. Opvallend: wereldwijd is Pokémon Go helemaal niet zo’n veelbesproken game: het komt niet eens voor in de top tien. Nederland is op zijn beurt weer vreemd omdat we bijvoorbeeld niet zoveel over Apex Legends en Animal Crossing spreken op het social medium.

Speel je Pokémon Go of wil je beginnen? Lees ook onze tips en tricks voor Pokémon Go.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...