Nintendo worstelt nog steeds met de productie van de Switch

Nintendo worstelt nog steeds met de productie van de Switch

Omzet daalde, maar de winst steeg

Vorig artikel Volgend artikel

Nintendo heeft vandaag haar meest recente kwartaalresultaten bekendgemaakt (pdf). Daarin valt vooral op dat het bedrijf nog steeds worstelt met de productie van de Switch. Daardoor worden de verkooptargets niet gehaald. De game-gigant verwacht overigens wel dat de problemen nog dit jaar verleden tijd zullen zijn. Althans, dat kun je afleiden uit het feit dat Nintendo er van uit gaat dat ze dit fiscale jaar (t/m maart 2023) de verwachtte doelstelling van 21 miljoen verkochte Switch consoles nog wel gaat halen.

Bijna een kwart minder Switch consoles verkocht

In het tweede kwartaal van dit jaar verkocht Nintendo in totaal 3,43 miljoen Switch consoles. Dat waren er bijna een kwart minder dan vorig jaar in dezelfde periode. De standaard Switch moest de grootste verkoopdaling slikken, precies 60 procent. Daarvan werden er ‘sechts’ 1,32 miljoen verkocht. Van de Switch Lite gingen er zo’n 590.000 over de toonbanken, bijna de helft minder ten opzichte van een jaar geleden.

De tegenvallende verkoopaantallen werden deels goed gemaakt door de relatief nieuwe Switch OLED. Daarvan werden er in het tweede kwartaal 1,52 miljoen verkocht. Omdat die pas sinds oktober 2021 beschikbaar is, zijn daar nog geen YoY vergelijkingscijfers van.

nintendo-switch-1
De Nintendo Switch verkoopcijfers vielen het afgelopen kwartaal tegen.

Productieproblemen

De oorzaak van de tegenvallende verkoopcijfers moet volgens Nintendo gezocht worden in de wereldwijde chiptekorten (halfgeleider componenten). Wel verwacht het bedrijf dat die problemen in de tweede helft van dit jaar geleidelijk minder groot worden. Daarom houdt de game-gigant de verwachte verkoopcijfers voor het hele jaar nog altijd intact.

Uiteraard zorgt de daling van de verkoopcijfers ook voor minder omzet, al viel dat nog wel enigszins mee. Sterker nog, de nettowinst steeg met ruim 28 procent naar 118,9 miljard yen, met dank aan een stijging van de winstmarge met 10 procent naar 38,7 procent. De omzet kwam 4,7 procent lager uit op 307,4 miljard yen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...