Niantic vindt maar geen opvolger voor het succes van Pokémon Go

Niantic vindt maar geen opvolger voor het succes van Pokémon Go

Projecten stopgezet, personeel ontslagen

Vorig artikel Volgend artikel

Enkele jaren geleden kon je bijna geen vijf meter over straat lopen zonder iemand tegen te komen die, zwaaiend met zijn smartphone, Pokémon monsters aan het vangen was. Pokémon Go groeide binnen enkele maanden uit tot een van de grootste mobiele game hypes, en successen ooit. En de doorbraak van augmented reality gaming. Er werden meetings georganiseerd en Pokémon Go hotspots, waar veel of zeldzame Pokémon monsters ‘gesignaleerd’ waren, kregen te maken met ‘flashmobs’ van smartphone zwaaiende gamers van alle leeftijden.

Na de hype, naarstig op zoek naar een opvolger

Hoewel Pokémon Go nog steeds wel gespeeld wordt, is de hype er inmiddels wel af. Voor de makers van de game, Niantic, was Pokémon Go het gouden ei. Ze waren in één klap een van de grootste en succesvolste mobile gaming ontwikkelaars ter wereld. Maar, zoals zo vaak is het bereiken van de top een stuk eenvoudiger dan het aan de top blijven. Al jaren is Niantic naarstig op zoek naar een succesvolle opvolger voor Pokémon Go. Dat wil maar niet vlotten. Ook dat is op zich niet zo gek, want hoe groot is de kans dat je een dergelijk wereldwijd succes twee keer tegen het lijf loopt?

Bewijs daarvoor is het feit dat, zo meldde Bloomberg, Niantic nu heef moeten besluiten een aantal AR-game projecten stop te zetten en 85 tot 90 personeelsleden te ontslaan. Volgens een woordvoerder wil het bedrijf zich weer meer gaan richten op bestaande, core, activiteiten (lees: Pokémon Go).

Ook nog wel wat goed nieuws

Bij de geannuleerde projecten, en games, zijn volgens Bloomberg de games Transformers: Heavy Metal en twee projecten genaamd Blue Sky en Snowball. Eerder besloot Niantic al de stekker uit hun AR-games Catan en Harry Potter te trekken. Vooralsnog blijft Pokémon Go dus het enige echt grote succes voor deze gameontwikkelaar. Maar dat is dan ook wel een succes waar ze nog jaren trots op kunnen zijn, en geld aan zullen blijven verdienen.

Overigens betekent deze tegenslag niet dat Niantic helemaal niet meer aan nieuwe games werkt. Onlangs teasde het nog de komst van de Real World NBA game.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...