Netflix Games Review: This is a True Story maakt impact

Netflix Games Review: This is a True Story maakt impact

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix Games zijn vaak heel casual of moeten het vooral heel erg hebben van het succes van een bepaalde franchise, zoals Stranger Things. Maar er zitten ook soms wat meer kunst-achtige parels bij. We hebben het eerder al gehad over 12 Minutes, maar een game waarbij je pas echt het gevoel hebt in een kunstwerk te zijn gestapt, dat is This is a True Story.

Zoals de naam al letterlijk zegt is dit een game die een waargebeurd verhaal vertelt. Of eigenlijk, waargebeurde verhalen, want voor veel mensen is dit nog altijd de realiteit. This is A True Story gaat over de schaarste van drinkwater in Afrika. Het spel zelf is echter niet per se heel triest of weemoedig ingestoken, terwijl je rondloopt klinkt er best vrolijke muziek en hoor je regelmatig een grappige opmerking.

This is a True Story

Het spel is een samenwerking tussen Frosty Pop en Charity:Water. Het lijkt op een soort sidescroller, maar stiekem is het een RPG waar je wat van kunt leren. Je moet in de Zuid-Sahara vele kilometers lopen om water te vinden. Daarbij moet je echter vaak je leven wagen: er zijn stropers, er zijn stormen en er schuilt gevaar om elke hoek.

De spelwereld is geschilderd met de hand en dat zie je: het is prachtig om te zien. Wat mij echter vooral trok was dat commentaar over hoeveel mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Het wordt op een heel openhartige, soort hoopvolle manier vertelt en dat is heel bijzonder. Spoiler alert: 771 miljoen (!) mensen hebben geen toegang tot schoon water om te drinken.

Impact

Het spel is niet lang: je bent er na een uurtje wel doorheen, maar je zal merken dat de boodschap wel lang bij je zal blijven hangen. Natuurlijk weten we allemaal dat er juist in Afrika enorme problemen zijn rondom schoon water, maar deze game begrijpt dat je dat weet en gaat daarin een stap verder. Je voelt je na het spelen echt alsof je iets hebt bijgeleerd.

Bovendien is het spel ook tof en eigenlijk precies lang genoeg. Het is best eentonig, dat lopen, maar ja, dat is ook wat die mensen dagelijks meemaken. Daarnaast is het ook weer niet alleen maar lopen: je moet ook puzzels maken onderweg om weer verder te komen. Uiteindelijk is de game veelzijdiger dan je zou denken. En ja, een uurtje van je tijd voor een game die je als Netflix-abonnee gratis kunt spelen. Waarom niet?

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...