​De Nintendo eShop voor 3DS en Wii U gaat sluiten

​De Nintendo eShop voor 3DS en Wii U gaat sluiten

Vorig artikel Volgend artikel

Nintendo heeft aangekondigd dat de eShop van 3DS en Wii U gaat sluiten. Je hebt nog wel even om van de systemen gebruik te maken: eind maart 2023 gaat de ‘stekker’ eruit. Je kunt dan geen digitale games meer kopen voor de systemen, of gratis demo’s spelen. Sowieso zal Nintendo het komende jaar steeds meer diensten van beide systemen afsluiten.

Geld in je Nintendo-account zetten

Lijkt het een ver-van-je-bed-show? Niet per se: zo is het vanaf 23 mei 2022 al niet meer mogelijk om je creditcard te gebruiken om geld in je account te zetten. Je kunt dan nog wel met een Nintendo eShop-card geld in je account zetten, maar ook dat stopt op een gegeven moment. Om precies te zijn op 29 augustus. Je kunt vanaf 29 augustus dus eigenlijk geen geld meer toevoegen aan je account, hoe dan ook. Wel kun je nog downloadcodes inleveren voor games (dat kan nog tot het einde van de eShops).

Het sluiten van de eShop betekent het einde van een tijdperk. 3DS verscheen in 2011 en Wii U in 2012. De reden dat Nintendo de eShops sluit is volgens het bedrijf omdat het deel uitmaakt ”van de natuurlijke levenscyclus van elke productlijn, aangezien deze na verloop van tijd minder wordt gebruikt door consumenten”. Na Wii U en 3DS is er nog maar één console verschenen van Nintendo, namelijk Switch in 2017. Het is een hybride, dus hij zit tussen een handheld en een console in (en kan gebruikt worden als beide).

eShop 3DS offline

Fans met een 3DS of Wii U hoeven nog niet meteen moord en brand te schreeuwen, want je kunt nog wel games blijven downloaden die je al eerder hebt gekocht. Ook kun je gewone games gewoon blijven spelen op Wii U en 3DS, je kunt ze dus alleen niet meer nieuw, digitaal kopen als je dat wil. Ook is het nog steeds mogelijk om online te gamen, dus je kunt nog met vrienden aan de andere kant van de wereld blijven spelen op je vertrouwde Nintendo.

Hoewel 3DS een groot succes was na handheld DS, gold dat in mindere mate voor de ‘tablet’-console Wii U. Er werden er 13 miljoen van verkocht, ten opzichte van meer dan 100 miljoen Switch-consoles. Van 3DS zijn er zo’n 75 miljoen verkocht ten opzichte van 155 miljoen gewone Nintendo DS’en. Kortom, het waren beide zeker niet de sterkste systemen van Nintendo, al hebben ze wel mede gezorgd voor de komst van de grappige Amiibo-figuurtjes van Nintendo. Er zijn toch nog heel veel mensen die zo’n apparaat in huis hebben. Goed dus dat Nintendo al vrij ruim van tevoren laat weten waar we aan toe zijn, ook al blijft het toch een beetje vervelend om te horen.

Overigens is dit in principe nu alleen aangekondigd voor de Verenigde Staten en Japan, maar er is op dit moment geen reden om te denken dat eenzelfde soort bericht niet ook snel zal volgen vanuit Nintendo Europa.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...