Gadgets05.04.2022

​Zo zorg je dat je e-bike niet wordt gestolen


VanMoof heeft vandaag na twee jaar stilte een nieuwe e-bike aangekondigd: de nieuwe 5-serie. Je zou er bijna net zoveel op kunnen vervoeren als in een kleine stadsauto. Hij is verder niet heel spannend, maar wel praktisch: de nieuwe stalen ros heeft een laag instapframe. Daarmee is VanMoof niet bepaald origineel: Cowboy heeft dat maanden geleden al geïntroduceerd. Wat Cowboy echter niet op de manier heeft zoals VanMoof, dat is antidiestaltechnologie. Belangrijk, want veel mensen durven geen ebike te nemen uit angst voor diefstal. Dit is hoe je -ook zonder VanMoof- zorgt dat je ebike niet wordt gestolen.

Check wat je fiets zelf kan

Veel luxe ebikes zijn van zichzelf al voorzien van manieren om diefstal tegen te gaan, dus kijk ten eerste wat je fiets zelf biedt. De antidiefstaltechnologie van VanMoof is vrij uniek door zijn verregaande Bike Hunters-systeem waarmee de fiets kan worden gelokaliseerd op basis van gsm-masten. Bovendien is er een stevig in-wheel Kick Lock, waarbij je fiets een klein schopje moet geven om hem op slot te zetten. De fiets beveiligt zichzelf en kan automatisch ontgrendelen als zijn eigenaar weer in de buurt is. Toch worden er ook nog steeds vaak VanMoof-fietsen gestolen, dus blijf zelf je fiets bewust op slot zetten. Het merk heeft zelfs een eigen YouTube-format waarin het gestolen fietsen opspoort. Ook andere merken bieden opties tegen diefstal, zoals bijvoorbeeld een app waarmee je hem met één tik op slot zet (al betekent dat bij sommige ebikes dat ze simpelweg uit staan, niet zozeer dat je er niet alsnog op kunt wegfietsen). Even checken wat je kunt verwachten dus.

Ga voor meerdere sloten

Het is voor de hand liggend, maar het gebeurt nog steeds te weinig. Mensen zetten hun elektrische fiets vaak op slot alsof het een gewone fiets is: met alleen het ringslot. Het is aan te raden er ook een extra slot bij te gebruiken, zoals een kettingslot. Veel ringsloten van ebikes zijn voorzien van een gat om zo’n kettingslot in te steken en hierdoor zet je je fiets toch aanzienlijk beter vast.

Het is namelijk met een ringslot alleen niet mogelijk om je fiets aan een object te bevestigen, wat wel verstandig is zodat er niet een busje komt aanrijden die je losstaande fiets zo achterin gooit. Het is niet voor niets dat ANWB voor zijn fietsverzekering vraag om tenminste een ART-slot met 2 sterren. Toch is het vooral belangrijk om twee sloten te hebben om de dief simpelweg af te remmen: het is langer sjorren en moeilijk doen met twee sloten dan met één. In het verlengde daarvan is het ook beter om je slot hoog te bevestigen, omdat het dan voor de dief onhandiger is om het slot open te breken.

Zoek naar bewaakte fietsenstallingen

Nederland is een fietsland en dat betekent dat veel gemeenten investeren in een bewaakte fietsenstalling. Vaak zijn die zelfs gratis te gebruiken. Mocht jouw gemeente dit niet bieden en moet je je fiets anders vaak in de buitenlucht op slot zetten, dan kun je kijken of er een betaalde fietsenstalling is en kijken wat een abonnement kost. Vaak is dat aanzienlijk goedkoper dan een paar dagen achter elkaar een plekje reserveren. Kijk ook of bijvoorbeeld je werk een dichte fietsenstalling heeft die bijvoorbeeld alleen met toegangspas te openen is. Een fiets staat altijd veiliger als hij binnen staat: immers is een deur precies weer een extra drempel voor een fietsendief.

Parkeer voor een café

Kun je de fiets echt niet binnen kwijt? Zorg dan dat je je tweewieler op een plek zet die andere mensen ook kunnen zien. Voor een café of restaurant zal een fietsendief er wel twee keer over nadenken om aan de slag te gaan, terwijl in een achteraf steegje veel makkelijker onopvallend kan worden gewerkt.

Neem je accu en je display mee

Als het mogelijk is om deze van je fiets af te halen, neem de accu en het display van je ebike bij voorkeur mee: zo is het immers helemaal geen interessante fiets meer om te stelen. Je kunt je accu in veel gevallen ook op slot zetten, maar als het niet te veel moeite kost en je lang op één plek blijft, dan is het net even diefstalveiliger om je accu mee naar binnen te nemen. In de winter sowieso een goed idee, want de batterijduur schiet snel achteruit door de kou.

Denk om je reservesleutel

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een verzekering te nemen, maar daarmee voorkom je natuurlijk niet dat je fiets wordt gestolen. Aan de andere kant installeren sommige ebike-verzekeraars een klein kastje op je fiets, waarmee hij eerder kan worden teruggevonden. Dit apparaatje zou ook fietsendieven afschrikken.

Let echter wel op bij het afsluiten van zo’n verzekering: zo heb je bijvoorbeeld altijd ook je reservesleutel nodig en is het vrij veel gedoe als je een sleutel kwijt bent en je fiets wordt gestolen. Immers kun je dan niet bewijzen dat je hem niet gewoon hebt vergeten op slot te zetten. Ook goed om te weten: zet je e-bike driedubbel op slot als hij bij je in de schuur staat, want hiervandaan worden ze ook regelmatig gestolen.

In 2021 is de diefstal van elektrische fietsen met maar liefst 25 procent toegenomen ten opzichte van 2020, dus er ligt wel degelijk diefstal op de loer. Er werd in 2021 22.539 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Met de bovenstaande tips zorg je dat je minder kans hebt dat jij dit jaar ook zo’n aangifte moet doen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over e-bike

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

De laatste tijd zijn ongelukken met fatbikes veelvuldig in het nieuws, omdat ze worden opgevoerd, zo ook de V20Pro.

Gadgets16.07.2024

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

ekend van drones, maar nu ook actief in de wereld van elektrische fietsen. Elektrische mountainbikes om precies te zijn: onder de merknaam Amflow.

Gadgets03.07.2024

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

DJI zal het dus niet onder zijn eigen naam doen: de ‘DJI’-fietsen lijken onder het merk Amflow Bikes uit te komen.

Gadgets02.07.2024

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

E-bikers voelen zich op hun elektrische stalen ros veel veiliger. Terwijl ze ook vaker een rood licht pakken..

Gadgets10.06.2024

Elektrische fietsers rijden vaker door rood

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Verder lezen over mobility

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Lucid is van plan om nieuwe standaarden te zetten voor luxe elektrische voertuigen. Tijdens de Geneva International Motor Show in Zwitserland toont de fabrikant drie voor Europa nieuwe elektrische voertuigen. Het in Cali...

Automotive05.02.2024

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Te zien tijdens de Geneva International Motor Show 2024
Sharp KS2: een robuuste en stijlvolle e-step

De populariteit van e-steps (of e-scooter zoals Sharp hem beschrijft) is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit ondanks de moeizame manier waarop wij in Nederland omgaan met het goedkeuren van het gebruik. Officieel...

Gadgets25.01.2024

Sharp KS2: een robuuste en stijlvolle e-step

Citroën ë-C3 nu in de winkel

Het klinkt bijna als een kassakoopje maar de Citroën ë-C3, de nieuwe 100% elektrische troefkaart van het Franse merk is vanaf nu te bestellen. Het is de auto die zeker gezien zijn prijs vol de concurrentie aan moet gaa...

Automotive25.01.2024

Citroën ë-C3 nu in de winkel

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia en Uber hebben tijdens de CES deze week in Las Vegas een memorandum of understanding (MoU) getekend. Deze nieuwe samenwerking heeft als doel om de wereldleider op het gebied van ride-hailing met speciaal ontwikkelde...

Automotive11.01.2024

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia PV5: een modulair voertuig
Dit is de Ligier Myli: een volledig elektrische citycar uit Frankrijk

Het Franse merk Ligier, al meer dan 40 jaar bekend om zijn comfortabele en veilige brommobielen, lanceert met de Myli de eerste volledig elektrische microcar. Het model is per direct leverbaar met drie verschillende accu...

Automotive25.10.2023

Dit is de Ligier Myli: een volledig elektrische citycar uit Frankrijk

​Dit is de nieuwe Acer E-step 5

Snel de stad doorkruisen, omdat wandelen net iets te ver is of te veel tijd kost, daarvoor kun je natuurlijk een Uber nemen, maar vaak is dat in een drukke stad niet veel sneller. Bovendien is het maar de vraag of de aut...

Gadgets24.08.2023

​Dit is de nieuwe Acer E-step 5

Voor Wallbox is je auto als thuisbatterij niet langer een vraag

Wat Wallbox betreft kan de ontwikkeling rond bidirectioneel laden niet snel genoeg gaan. Inmiddels is het Spaanse bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de markt van energiemanagementsystemen...

Technology24.06.2023

Voor Wallbox is je auto als thuisbatterij niet langer een vraag

Verder lezen over Security

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Verder lezen over VANMOOF

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

VanMoof is terug van weggeweest, maar de eerste reviews over de nieuwe fietsen zijn niet heel positief. En komt er een step?

Gadgets12.04.2024

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Van e-bikes naar e-steps: VanMoof heeft na zijn faillissement een koper gevonden. Het heeft even geduurd, maar e-stepmerk Lavoie is naar voren gestapt om het bedrijf te redden. Lavoie behoort tot het Britse McLaren en is...

Nieuws31.08.2023

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

VanMoof nu echt failliet: wat het voor e-bike-eigenaren betekent

De kogel is door de kerk: VanMoof is failliet. Het fietsenmerk kijkt naar een doorstart, vooral via een ander bedrijf dat de activiteiten van VanMoof wil overnemen, maar vooralsnog is het een onzekere tijd voor mensen di...

Gadgets18.07.2023

VanMoof nu echt failliet: wat het voor e-bike-eigenaren betekent

Situatie bij VanMoof ernstiger dan werd geschetst: winkels dicht

Het Amsterdamse fietsenmerk VanMoof zit toch in zwaar weer. Waar het ebikemerk in eerste instantie aangaf tijdelijk de verkoop stil te leggen door een achterstand in de productie, heeft het nu uitstel van betaling aangev...

Gadgets13.07.2023

Situatie bij VanMoof ernstiger dan werd geschetst: winkels dicht

VanMoof stopt er tijdelijk mee: even geen fietsverkoop

Wil je een VanMoof kopen, dan moet je daar misschien even mee wachten voor de zekerheid. Hoewel het ebikemerk zelf beweert dat het even de verkoop van zijn fietsen op zijn website stopzet vanwege het niet kunnen bijblijv...

Gadgets11.07.2023

VanMoof stopt er tijdelijk mee: even geen fietsverkoop

​VanMoof is rijkste ebike-merk ter wereld

Heb je het over design ebikes, dan heb je het over VanMoof. Het Amsterdamse merk neemt inmiddels de hele wereld over met zijn strak ontworpen ebikes en dat blijkt ook uit de cijfers. VanMoof heeft in een investeringsrond...

Technology01.09.2021

​VanMoof is rijkste ebike-merk ter wereld

VanMoof komt volgend jaar met leasefietsen

Vanaf 1 januari 2020 wordt het veel gemakkelijker en aantrekkelijker om via je werkgever een leasefiets te gaan rijden. Voor een paar euro per maand aan bijtelling kun je op een gloednieuwe fiets rijden dankzij het nieuw...

Technology11.10.2019

VanMoof komt volgend jaar met leasefietsen

Een 'fiets van de zaak' wordt vanaf 1 januari heel aantrekkelijk
VanMoof start met crowdfundingcampagne

Fietsmerk VanMoof is vandaag van start gegaan met een grote crowdfundingcampagne om fans de kans te geven onderdeel te worden van de internationale groei van het bedrijf. Investering Deze campagne volgt kort nadat er d...

Online10.10.2017

VanMoof start met crowdfundingcampagne