Gadgets03.07.2024

Wat is eigenlijk een Raspberry Pi?


Stel je voor dat je een hele computer in je hand kunt houden, eentje die je kunt gebruiken om te programmeren, projecten te bouwen, en zelfs als een media center voor je tv. Dat is de Raspberry Pi, een kleine, betaalbare computer ontworpen om iedereen, ongeacht leeftijd of vaardigheidsniveau, te leren over computerwetenschap. Met de Raspberry Pi heb je de vrijheid om te experimenteren, te leren en je eigen unieke projecten te creëren. Van het programmeren van je eigen games tot het bouwen van een weerstation, de mogelijkheden zijn eindeloos. De Raspberry Pi brengt de wereld van computerwetenschap binnen handbereik, waardoor je de tools krijgt om je creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te verkennen en te ontwikkelen.

Hoe kun je een Raspberry Pi koelen?

Als je de Raspberry Pi tot het uiterste drijft met complexe projecten of het gebruikt als een media server, kan het warm worden. Gelukkig zijn er efficiënte en creatieve manieren om je Raspberry Pi te koelen. Actieve koelingssystemen, zoals ventilatoren, zijn een directe manier om de temperatuur omlaag te brengen. Voor een stillere optie bieden passieve koelmethoden, zoals heatsinks, een eenvoudige oplossing om warmte af te voeren zonder bewegende delen. Je kunt zelfs experimenten met geavanceerdere methoden zoals waterkoeling voor een project op zich. Het koelen van je Raspberry Pi verlengt niet alleen de levensduur, maar zorgt er ook voor dat je projecten soepel en betrouwbaar blijven lopen.

Raspberry Pi op batterijen

De mogelijkheid om een Raspberry Pi op batterijen te laten werken, opent een wereld van draagbaarheid en flexibiliteit. Stel je een weerstation voor dat je in je tuin kunt plaatsen, een draagbare gameconsole, of een mobiel internet-of-things (IoT) apparaat. Het gebruik van batterijen vereist enige planning rond energieverbruik en batterijcapaciteit, maar met power banks of zelfs herlaadbare AA-batterijen kun je je Pi overal mee naartoe nemen. Dit maakt de Raspberry Pi niet alleen veelzijdiger, maar stimuleert ook innovatie en creativiteit bij het bedenken van projecten die buiten de traditionele desktopomgeving opereren.

Wat kun je met een Raspberry Pi 5?

De Raspberry Pi 5, met zijn verbeterde verwerkingskracht en connectiviteitsopties, opent nieuwe mogelijkheden voor hobbyisten en professionals. Van het creëren van je eigen thuisserver of netwerkopslag (NAS) tot het ontwikkelen van complexe robotica en IoT-systemen, de Pi 5 is ontworpen om krachtiger en veelzijdiger te zijn. De toegenomen prestaties betekenen dat je kunt experimenteren met AI en machine learning projecten of zelfs je eigen cloud computing omgeving kunt bouwen. De Raspberry Pi 5 moedigt aan tot innovatie en biedt de tools en flexibiliteit die nodig zijn om de grenzen van je creativiteit te verleggen.

Ontdek de nieuwste generatie Raspberry Pi: de alleskunner onder de computers. De Raspberry Pi 5 is uitgerust met een 64-bits quad-core Arm Cortex-A76-processor die draait op 2,4GHz, wat een CPU-prestatieverbetering van 2-3× biedt ten opzichte van de Raspberry Pi 4. Dit wordt gecombineerd met een aanzienlijke verbetering in grafische prestaties dankzij een 800MHz VideoCore VII GPU, ondersteuning voor dubbele 4Kp60 weergave via HDMI en geavanceerde camera-ondersteuning door een nieuw ontworpen Raspberry Pi Image Signal Processor. Het zorgt voor een vloeiende desktopervaring en opent de deur naar nieuwe toepassingen in industriële omgevingen. Voor het eerst is dit een volwaardige Raspberry Pi-computer met in-house ontwikkelde siliconen. De RP1 “southbridge” levert het leeuwendeel van de I/O-capaciteiten voor de Raspberry Pi 5 en zorgt voor een aanzienlijke verbetering in de prestaties en functionaliteit van randapparatuur.

Wat kan ik doen met een Raspberry Pi 4?

De Raspberry Pi 4 blijft een krachtige en betaalbare optie voor allerlei projecten. Met voldoende vermogen om als desktopcomputer te functioneren, biedt het de mogelijkheid om te browsen, office-toepassingen te gebruiken, en zelfs lichte videobewerking uit te voeren. Maar het ware potentieel ligt in de projecten: van het bouwen van een retro gameconsole tot het opzetten van een VPN of adblocker voor je hele netwerk. De Pi 4 is ook perfect voor educatieve doeleinden, om kinderen en volwassenen te leren programmeren, elektronica te verkennen, en meer over technologie te leren in een hands-on omgeving.

Welke Raspberry voor thuis?

Als je op zoek bent naar de perfecte Raspberry Pi voor thuisgebruik, dan ben je niet alleen. De keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en projecten. Wil je een mediacenter bouwen, een persoonlijke server opzetten of domotica integreren? Voor een veelzijdige optie die krachtig genoeg is voor de meeste thuisprojecten, is de Raspberry Pi 4 jouw beste keuze. Deze variant biedt een significante prestatieverbetering ten opzichte van zijn voorgangers, met opties voor 2GB, 4GB, of zelfs 8GB RAM, waardoor het krachtig genoeg is voor taken zoals het streamen van media, hosten van je eigen website, of als het brein achter je slimme huis. De Pi 4 heeft ook een breder scala aan aansluitmogelijkheden, inclusief USB 3.0-poorten en dubbele micro-HDMI-poorten voor uitvoer naar monitoren of tv’s, wat het een fantastische keuze maakt voor thuisentertainment of -automatisering. Met deze veelzijdigheid in je arsenaal kan je thuisproject elk avontuur worden dat je maar kunt bedenken.

Wat kun je met een Raspberry Pi Zero?

De Raspberry Pi Zero, met zijn kleine formaat en lage kosten, is een ongelooflijk veelzijdige tool voor zowel beginners als ervaren makers. Ondanks zijn bescheiden kracht, is de Pi Zero perfect voor projecten waarbij grootte en energieverbruik belangrijker zijn dan hoge prestaties. Denk aan het bouwen van een hand-held game console, een slimme spiegel, of zelfs een IoT (Internet of Things) apparaat dat je koffiezetapparaat bedient. De Pi Zero kan ook fungeren als een ‘brain’ voor eenvoudigere robotica projecten, weersstations, of als een ad-blocking server voor je thuisnetwerk. Zijn lage prijs maakt het mogelijk om meerdere units in te zetten voor verschillende projecten zonder de bank te breken. Bovendien, door zijn lage energieverbruik, is de Pi Zero ideaal voor projecten op batterijvoeding, waardoor je projecten kunt ontwerpen die echt draadloos zijn en overal in huis geplaatst kunnen worden. De mogelijkheden met de Raspberry Pi Zero zijn bijna eindeloos, waardoor het een fantastische keuze is voor iedereen die wil experimenteren zonder veel te investeren.

Laat je inspireren door de Raspberry Pi

De wereld van Raspberry Pi biedt een oneindige speeltuin voor zowel beginners als gevorderde tech-enthousiastelingen. Of je nu een krachtig mediacenter voor thuis wilt bouwen, je eigen persoonlijke server opzetten, of de grondlegger wilt worden van je eigen geautomatiseerde huis, de Raspberry Pi-serie heeft iets voor jou. Begin klein met de Pi Zero voor eenvoudige, kosteneffectieve projecten, of duik diep in de mogelijkheden met de meer krachtige Pi 5. Elke versie van de Raspberry Pi opent de deur naar een wereld van creativiteit, leren, en ontdekking. Dus, waar wacht je nog op? Pak die Raspberry Pi en begin vandaag nog aan je volgende project. Wie weet welke innovatieve creaties je tot leven brengt in je eigen woonkamer!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Computer

Microsoft komt met een tool om computers te redden na IT-storing

Microsoft heeft voor IT-admins een tool beschikbaar gemaakt om sneller weer up and running te zijn na de grote storing afgelopen vrijdag.

Cybercrime22.07.2024

Microsoft komt met een tool om computers te redden na IT-storing

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Het is bizar te noemen, maar de applicatie Kladblok krijgt spellingscontrole. En dat na 40 (!) jaar.

Technology09.07.2024

Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

​Goed voor de huisvrede: Steam laat je games verbergen

Maid of the Dead, Perfect Date, Going Rogue: er zijn genoeg games op Steam die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen. Te sexy. Maar veel mensen willen ze toch spelen en vanaf nu kunnen ze zorgen dat nieuwsgierige...

Gaming05.03.2024

​Goed voor de huisvrede: Steam laat je games verbergen

Of je reputatie..
Trage computer? ​Vijf voordelen aan een ssd

Een solid state drive, oftewel ssd, is steeds populairder. Dat komt omdat deze gadget in tegenstelling tot andere schijven geen bewegende delen heeft. Hierdoor zijn de gegevens die je erop vastlegt beter beschermd. Zo ve...

Gadgets05.03.2024

Trage computer? ​Vijf voordelen aan een ssd

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger gebruikten we niet Spotify, maar Winamp om muziek te luisteren op onze computer. Daar zat niet standaard muziek in, dat moest je dan eerst downloaden. En dan die skin...

Online05.02.2024

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt

Verder lezen over Raspberry Pi

​Raspberry Pi de ruimte in: naar het International Space Station

Zoek online wat je met Raspberry Pi kan en er gaat een wereld voor je open. Meer nog dan een wereld, want de apparaatjes gaan onder andere naar het International Space Station. Hier worden ze gebruikt om kinderen te help...

Technology23.12.2021

​Raspberry Pi de ruimte in: naar het International Space Station

CyberPi: een gratis lesprogramma dat basisscholieren leert programmeren

In heel Nederland kunnen basisschoolleerlingen voortaan gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Na een succesvolle pilot in Amsterdam maken Stichting Cybersoek en haar partners XS4ALL en de Universitei...

Online19.10.2017

CyberPi: een gratis lesprogramma dat basisscholieren leert programmeren

Nu landelijk online beschikbaar
ASUS Tinker Board: minicomputer met 4K-mogelijkheden

De Raspberry Pi is zo'n gek ding waar hobbyisten van houden en waar andere mensen vaak wel de naam van gehoord hebben maar niet goed weten wat ze er mee zouden moeten. Terecht, want je kunt de mini-computer voor allerlei...

Technology23.01.2017

ASUS Tinker Board: minicomputer met 4K-mogelijkheden

Raspberry Poeh
Slack draait nu ook op de Commodore 64

Iedereen heeft hobby's nodig. Sommige mensen bingen Netflix, anderen gaan lekker naar buiten en dan heb je nog het type mens dat een Slack client voor de Commodore 64 gaat maken. Omdat het kan. Slack, de app die veel gro...

Technology05.12.2016

Slack draait nu ook op de Commodore 64

DC Deals: The Complete Raspberry Pi 3 Starter Kit

De Raspberry Pi is een geweldige, goedkope, kleine maar nog altijd verrassend krachtige computer. Hij is ontwikkeld door een aantal vooraanstaande computerwetenschappers om mensen van iedere leeftijd te helpen computers,...

Gadgets27.05.2016

DC Deals: The Complete Raspberry Pi 3 Starter Kit

Kinderen leren programmeren met de Raspberry Pi

Sinds gisteren krijgen talentvolle kinderen uit de Amsterdamse Indische Buurt de kans zich te storten in de wereld van robots en computers. Ze hebben de eerste les Cyber Pi gehad, een vooruitstrevend naschools lesprogra...

Nieuws08.03.2016

Kinderen leren programmeren met de Raspberry Pi

Raspberry Pi 3: sneller, Wi-Fi ondersteuning en nog altijd een koopje

De Raspberry Pi is een geweldige, goedkope, kleine maar verrassend krachtige computer. Alleen op het gebied van connectiviteit viel er iets op aan te merken. Maar daar komt met de nieuwe Pi 3 verandering in. De nieuwe R...

Technology29.02.2016

Raspberry Pi 3: sneller, Wi-Fi ondersteuning en nog altijd een koopje

De nieuwe Raspberry Pi Zero kost slechts 5 dollar!

Een nieuwe versie van de baanbrekende Raspberry Pi computer is per direct beschikbaar, genaamd de Pi Zero, en hij komt voor zo'n beetje iedereen beschikbaar, de kosten bedragen namelijk slechts $5. Deze single-board com...

Technology30.11.2015

De nieuwe Raspberry Pi Zero kost slechts 5 dollar!