​Verenigde Staten: politie mag met robots mensen doden

​Verenigde Staten: politie mag met robots mensen doden

Hello robocop

Vorig artikel Volgend artikel

In San Francisco moeten misdadigers binnenkort extra oppassen, want het is niet alleen de politie waarvoor ze moeten oppassen. De politie heeft namelijk toestemming gekregen om mensen te doden met robots. Het moet wel gaan om een heel heftige situatie, maar het mag dus: killerrobots inzetten.

Politierobot die kan doden

Het is nog niet helemaal duidelijk wat voor robots het zijn. Zijn het robots die door kunstmatige intelligentie zelf denken? Of zijn het vooral een soort rijdende bommen die de politie zelf met een druk op de knop moet laten afgaan? Het is nu alleen nog een wet die is goedgekeurd. De politie mag robots gebruiken als dodelijke mogelijkheid als de kans bestaat dat mensenlevens verloren gaan. Het maakt daarbij niet uit of het burgers zijn of agenten die in gevaar zijn.

Niet elke agent mag met een robot aan de slag: je ziet straks niet allemaal politie-auto’s rondrijden met een agent aan het stuur en een robot ernaast. Het gaat echt om een soort eliteteam van politie-agenten die alleen als het echt niet anders kan en alle andere tactieken niet hebben gewerkt bevoegd zijn om een robotische agent in te zetten. Het is nu alleen de vraag hoe de overheid het gaat aanpakken: je wil niet per se dat een robot per definitie gewapend is, maar aan de andere kant moet hij wel klaar zijn voor actie.

Tegen robocops

Zoals te verwachten was zijn veel mensen erop tegen. Het is voor de privacy van mensen en de bescherming van burgers volgens sommige mensen helemaal geen goed idee. Zo vrezen sommige actiegroepen dat robots straks staan te surveilleren bij demonstraties en veel te snel tot actie overgaan. Plus, zelfs als ze niet tot actie overgaan, dan is het een enorm dreigend iets waardoor je je mogelijk niet veilig voelt om te gaan protesteren. Maar goed, het plan is erdoorheen, dus we zijn benieuwd wanneer we de eerste agent zien van staal.

Het is uiteindelijk dan toch een soort robocop, precies zoals de dystopische film van Paul Verhoeven. Hierin worden robots ingezet om de orde op straat te handhaven en dat doen de robots te fanatiek, waardoor dat geen oplossing is. Robocop is geboren: half man, half robot. Hij is de nieuwe ster van het bureau, totdat hij iets te veel herinneringen terugkrijgt van zijn menselijke leven. Een enorm toffe actiefilm, die we nu niet helemaal bewaarheid zien worden, maar tot op zekere hoogte toch weer wel. De agent heeft nu alleen niet de robot aan zijn lijf vastzitten, maar alsnog wel een robot die hem helpt bij de uitvoering van zijn werk.

Killerrobot

In Nederland is zoiets ondenkbaar. Niet alleen omdat onze orde en handhaving van een heel ander niveau is dan in de Verenigde Staten waar iedereen een gun mag hebben: het is ook iets waarover onze overheid zich al negatief heeft uitgesproken. Dat zo’n killerrobot in de handen van de verkeerde persoon komt, dat is een enorm risico. Het zou dan ook graag zien dat de Verenigde Naties zich hierover uitspreken, maar het lijkt erop dat we vooral in Nederland tegen deze vorm van geweld zijn. Ook hierin zeggen we: wordt vervolgd.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...