Gadgets28.11.2022

Televisie kopen? We beantwoorden 5 veelgestelde vragen over tv’s


Misschien geïnspireerd door alle Black Friday-achtige praktijken of simpelweg Cyber Monday, maar ook als je gewoon een nieuwe wil: een televisie kopen is vaak een belangrijke beslissing. Het idee is immers dat je jaren met je tv gaat doen. Tegelijkertijd: als er een goede deal is, dan wil je misschien snel beslissen. We beantwoorden in dit artikel vijf veelgestelde vragen over de televisie: ook als je het ding al jaren hebt.

Hoe ver moet je van de televisie afzitten?

Het is een veelgehoord punt van kritiek op kinderen: ‘Niet zo dicht met je neus op dat scherm zitten!’ Vaak komt het omdat kinderen nu eenmaal IN de actie willen kruipen, maar het kan ook zomaar zijn dat je sowieso wat te dicht op de televisie zit. Nu is dat tegenwoordig wat minder erg dan vroeger waar het gaat om beeldkwaliteit: de televisies van nu kunnen de content veel mooier weergeven, waardoor iets dichter op de televisie zitten geen ramp is. Wel zijn er ‘regels’ die veel mensen hanteren wanneer ze hun televisie ophangen, neerzetten of kopen. Houd rekening met 2,4 keer zo ver van je televisie afzitten als de schermdiagonaal. Is je tv 50 inch, dan moet je 120 inch (3 meter) van het toestel afzitten. Dat blijkt niet altijd makkelijk in de gemiddelde Nederlandse woonkamer.

Hoe hoog moet de televisie hangen?

Vraag je hoe ver, dan wil je natuurlijk ook weten hoe hoog je het toestel moet ophangen. Dat is in de gemiddelde Nederlandse woning een stuk minder ingewikkeld, want onze plafonds zijn vrij hoog. Plus: zo hoog hoeft het scherm niet te hangen: het beste is wanneer een derde van de tv op ooghoogte hangt (vanaf boven). Let dus ook op als je bijvoorbeeld nieuw meubilair aanschaft: dat kan de kijkhoogte flink veranderen. Kijk daarbij vooral ook naar wat jij prettig vindt: sommige mensen liggen televisie te kijken: dat is een stuk lager dan zittend kijken.

Hoe lang gaat een televisie mee?

Vroeger hoefde je dat niet te vragen: toen ging alles tien jaar mee, of nou ja, zo lijkt het. Inmiddels gaat een televisie echter helemaal niet meer zo lang mee, wat mede komt omdat het slimme apparaten zijn geworden. Je verbindt een smart-tv via het internet en mede hierdoor is hij onderhevig aan systeem- en beveiligingsupdates. Het hangt dus ook een beetje af van hoe fanatiek de fabrikant is met het uitgeven van updates om je toestel veilig te houden. Dit alles maakt het moeilijk om te zetten hoe lang het toestel nu werkelijk meegaat. De hardware is in principe gemaakt om wel langer mee te gaan. Het zit uiteindelijk waarschijnlijk ergens tussen de 5 en 15 jaar, maar vraag dus wel voordat je het toestel koopt aan de fabrikant wat je mag verwachten qua updates (en let ook op of dat vanaf releasedatum is en wanneer die releasedatum dan was).

Waar is het Rakuten-knopje voor?

Veel televisies van tegenwoordig puilen over van de reclame. In het menu bijvoorbeeld, maar ook op de afstandsbediening. Netflix heeft vaak een dedicated knop: snappen we. Maar, Rakuten heeft ook vaak een eigen knop, terwijl heel veel mensen in Nederland het helemaal niet kennen. Misschien ken je het wel, maar alleen van voetbalshirts. Kan heel goed, want het is een heel groot bedrijf. Het heeft ook zijn eigen streamingdienst, hoewel die wat tegenvalt. Dat heeft er mede mee te maken dat je per film betaalt. Je hoeft daarentegen niet maandelijks een abonnement te betalen. Wil je die knop niet gebruiken voor Rakuten, dan kun je er bijvoorbeeld met ‘App Starter for Netflix Button’ of ‘Homebutton’ voor kiezen om de knop een ander doel te geven dan het openen van de streamingdienst.

Is een Google Chromecast nodig?

Als je een weekendje naar een bungalowpark gaat, dan doet een Chromecast vaak wonderen: op die manier maak je de domme televisie in je bungalowtje toch een stuk slimmer. Zo’n Chromecast is echter nu bijna nooit meer nodig als je een nieuwe televisie koopt. Het hangt wel van het merk af, maar Philips-televisies hebben bijvoorbeeld een ingebouwde Chromecast. Dat komt omdat ze gebruikmaken van het Android-besturingssysteem voor televisies, genaamd AndroidTV. Er zijn ook merken die met Apple in zee zijn gegaan en hierdoor wat minder Android-friendly zijn, zoals LG. Heb je echter een iPhone, dan is LG dus weer een betere keuze als het gaat om streamen. De kans is in ieder geval bij de meeste nieuwe televisies erg klein dat je een Chromecast nodig hebt.

Veel plezier met je televisie!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Televisie

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

We weten waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt: in Oman. En ook met wie: of nou ja, juist niet. Onbekende Nederlanders.

Entertainment14.05.2024

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

Ben je kandidaat in een televisieprogramma? Erg leuk! Probeer te ontspannen, denk goed na over wat je zegt en bedenk je dat de camera er altijd 4 kilo bijdoet en vooral dat je zelf weinig invloed hebt over hoe je in beel...

Entertainment28.03.2024

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

Je hebt net een televisie gekocht of wilt er eentje gaan kopen. Er zijn dan veel vragen die op je afkomen, naast de keuze welk toestel en merk je wenst, plus het schermtype, zijn er nog heel veel praktische overwegingen....

Gadgets15.03.2024

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led