​Sonos introduceert nieuwe Move: nog steeds niet heel draagbaar

​Sonos introduceert nieuwe Move: nog steeds niet heel draagbaar

Vorig artikel Volgend artikel

Sonos heeft sinds een paar jaar speakers die je kunt oppakken en verplaatsen. Move en Roam. Van Move is nu een nieuwe variant: Move 2 heeft een langere accuduur. Echt aantrekkelijk om het apparaat bij je te dragen is het echter nog steeds niet.

Move versus Roam

De naam Move pas eigenlijk beter bij Roam en de naam Roam bij Move. Move is niet echt een speaker die je in je strandtas gooit om lekker te gaan luisteren. Helaas: want de speaker kan goed tegen water en stof. Het is echter met 3 kilogram nog steeds geen licht apparaat. Roam wel, die 430 gram weegt. Maar goed, Sonos Move is wel heel geschikt om gedurende de dag in huis met je mee te dragen, of op kantoor. Je kunt hem namelijk wel makkelijk even oppakken en verplaatsen. Zo kun je hem in de slaapkamer gebruiken om te mediteren, maar ook op een tuinfeestje voor wat hardere popmuziek.

In tegenstelling tot de eerste Sonos Move heeft deze een langere batterijduur van maximaal 24 uur. Dat is een flink verschil met de eerste, want die kon maar 10 uur mee op zijn batterij. De batterij is bovendien vervangbaar, dus Sonos heeft duidelijk nagedacht over het Right to Repair dat steeds belangrijker wordt in de wereld. Hierdoor gaat een apparaat langer mee en dat is duurzamer. Maar vooral die veel langere accuduur is top. Een flinke upgrade dus, die ook komt met stereogeluid dankzij twee tweeters in plaats van één. Het apparaat is ook wat duurzamer in de zin dat hij minder stroom verbruikt als hij in standby-modus is: 40 procent minder. Ook is het gebruikte materiaal wat duurzamer, namelijk gerecycled kunststof.

Sonos Move 2

Move 2 kan worden opgeladen met een USB-C-poort en je kunt ook andere audio-apparaten aansluiten door een nieuwe poort daarvoor. De slimme spraakassistent Google Assistent is missing in action, maar Amazon Alexa en Sonos Voice Control zijn er nog wel. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de rechtszaken die Sonos en Google tegen elkaar aanspannen rondom copyrights die zouden zijn geschonden. Apple AirPlay 2 is wel aanwezig, naast Bluetooth.

Eén van de leukste nieuwe opties, dat zit hem in de kleuren. Vroeger was het apparaat er alleen in wit en zwart, maar deze tweede versie biedt een olijfgroene kleur die erg fraai is. Move 2 kost 499 euro en is vanaf 20 september verkrijgbaar. Het nieuwe apparaat wordt ongetwijfeld ook deel van het nieuwe abonnement van Sonos.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...