Nanoleaf vaart in Philips' vaarwater met nieuwe lichtgadgets

Nanoleaf vaart in Philips' vaarwater met nieuwe lichtgadgets

Vorig artikel Volgend artikel

Nanoleaf is bekend van de gekleurde zeskantige of driehoekige lampen die je veel ziet in de kamers van streamers op Twitch, maar het bedrijf wil meer. Het heeft al diverse lamp-oplossingen, maar introduceert tijdens CES 2023 nog meer licht-oplossingen die wel erg lijken op wat Philips doet met zijn Ambilight en zijn Hue-verlichting.

Nanoleaf lamp

Ambilight, maar niet van Philips

Ambilight is nog een paar jaar in handen van Philips, maar in 2027 gaat het belangrijkste patent er echt vanaf. Tot die tijd zien we eigenlijk weinig bedrijven die Ambilight proberen te imiteren, maar Nanoleaf heeft wel duidelijk de kunst afgekeken. Tot op zekere hoogte, want het mag het natuurlijk niet precies nabootsen. Daarom komt het met een lichtkit met camera om het licht van de RGB-lichtstrip precies te synchroniseren met wat er op het scherm gebeurt. Er zijn twee typen: een voor tv’s van 55 tot 65 inch en een voor tv’s van 70 tot 80 inch. De richtprijs is 99,99 dollar (naar verwachting 99,99 euro). Het werkt ook op bestaande Nanoleaf-producten na een update (die nog moet komen), zolang je die camera maar gebruikt.

De lampen zijn Matter-compatibel en dat geldt ook voor de andere nieuwe producten van Nanoleaf. Zo komt het zelfs met slimme lichtknopjes die je zowel vast kan zetten als een ouderwets lichtknopje, als los kunt gebruiken als een soort afstandsbediening. Dat op zich is niet nieuw: dat heeft Philips Hue al jaren. Echter maakt Nanoleaf ze wat slimmer door er sensors in te bouwen die leren hoe jij je gedraagt. Althans: het leert wanneer jij vaak bepaalde lampen aan- of uitzet en kan dat voortaan voor je doen. Dat maakt het lichtknopje voor je slimme lampen dus eigenlijk een slim lichtknopje op zich.

Nanoleaf

Nanoleaf Skylight

Een andere nieuwe gadget is de Nanoleaf Skylight, een modulaire lamp die je bijvoorbeeld goed kwijt kunt boven je tafel. Er zijn 16 miljoen kleuren te kiezen en hij kan als een soort TL-balk wit licht schijnen op 3.000 lumen als je dat wil. De panelen zijn vierkant en je kunt er heel veel aan elkaar plakken om een grotere of kleinere plafondlamp te maken. Wel moet je ze aansluiten op het elektra zoals je dat ook zou doen bij gewone lampen. De Skylight verschijnt in het derde kwartaal van 2023: wat de kosten zijn weten we nog niet.

Wel heeft ook deze lamp die sensoren die kunnen checken wat je gewoonten zijn. Misschien wil je ‘s ochtends wat feller licht om de krant te lezen, terwijl je ‘s avonds bij het eten juist wat sfeervoller licht wil: Nanoleaf leert zichzelf wat jij prettig vindt en dat is erg tof. Aan de andere kant vragen we ons af hoe dat in de praktijk werkt: je zit immers waarschijnlijk niet elke avond om zes uur klaar voor het avondeten. Gelukkig is daar al iets op gevonden: de sensoren zien je beweging en reageren dus alleen als je er bent.

Nanoleaf knopje

Hue

We zijn benieuwd of Philips Hue aankondigingen zal doen tijdens CES. Het heeft vorig jaar al diverse nieuwe producten gelanceerd, waaronder een tafellampje. CES is nog lang niet voorbij, dus verwacht de komende dagen nog meer nieuwe gadgets.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...