Meta snijdt in hardware ontwikkeling

Meta snijdt in hardware ontwikkeling

Smartwatches van de baan na massaontslagen

Vorig artikel Volgend artikel

Het is natuurlijk geen verrassing dat de massaontslagen die vorige week door Meta aangekondigd werden ook gevolgen hebben voor de activiteiten en ontwikkeling van (nieuwe) diensten en producten. Volgens Reuters heeft het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp daarom al besloten de ontwikkeling van eigen smartwatches te schrappen. Ook de geplande Portal videochat toestellen gaan er niet meer komen.

Non core-business activiteiten afbouwen

Zoals gezegd, een echte verrassing is dit niet. Met 13 procent minder personeel moeten nu eenmaal bepaalde activiteiten ‘sneuvelen’. En dan ligt de keuze voor activiteiten die niet direct tot de core-business van het bedrijf behoren, of daaraan bijdragen voor de hand.

Daarnaast verliep de ontwikkeling van ‘Facebook smartwatches’ ook niet bepaald soepel. De geruchten rondom de komst van een of twee slimme horloges van Meta deden al en paar jaar de ronde. Eerder dit jaar werd nog geroepen dat Facebook dit jaar een ‘Metaverse’ smartwatch met een of twee camera’s zou uitbrengen, maar die berichten werden nog voor de zomer alweer ontkracht. En nu zijn ze dus definitief geannuleerd.

EMG smartband ontwikkeling gaat wel door

Meta heeft overigens niet alle hardware ontwikkelingen geschrapt. De EMG-smartband, die door Mark Zuckerberg enkele maanden geleden – in de vorm van een prototype – gedemonstreerd werd, blijft wel bestaan. Deze slimme armband is een revolutionair invoerapparaat.

De technologie, elektromyografie, kan gebruikt worden om hersensignalen op de pols te onderscheppen en deze om te zetten in computeropdrachten. Daarmee wordt het straks mogelijk om AR en VR-brillen en computers met microgebaren bediend worden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...