Je kunt nu twee keer zo snel lopen dankzij robotschoenen

Je kunt nu twee keer zo snel lopen dankzij robotschoenen

Vorig artikel Volgend artikel

Bijna te laat op een afspraak maar moet je lopen? Je kunt helaas maar zo snel lopen -om niet volledig bezweet aan te komen-. Daar komt echter verandering in: Moonwalkers zijn namelijk robots die je onder je schoenen bevestigd. Hiermee kunt je wel 2,5 keer sneller wandelen dan normaal.


Moonwalkers

Moonwalkers zijn het wandel-antwoord op de ebike. Je wordt een handje geholpen bij het wandelen. Het lijken een beetje op rolschaatsen, maar dan aangedreven door elektriciteit. En: niet geheel onbelangrijk, makkelijker te gebruiken. Je hoeft er geen lessen voor te nemen of constant je evenwicht te bewaren: Moonwalkers schijnen enorm natuurlijk aan te voelen. We denken dat het niet per se een goed idee is om met deze apparaten onder je voeten door de Kalverstraat in Amsterdam te gaan stiefelen, maar je kunt hiermee wel prima door een woonwijk paraderen met 2,5 keer de normale loopsnelheid. Ze kunnen je tot 11 kilometer per uur voort blijven stuwen.

Dankzij kunstmatige intelligentie leren de robotische rolschaatsen hoe je loopt en kunnen ze je helpen met wandelen zonder dat je allerlei knoppen hoeft in te drukken. Zo kun je bijvoorbeeld ook een trap op zonder problemen. Ze hebben een remweg van 1 meter, waardoor je jezelf hopelijk niet snel in de kreukels wandelt. “Free will, in plaats van freewheel”, is hoe de bedenker van deze uitvinding het omschrijft. Die bedenker is Xunjie Zang van Shift Robotics, die overigens helemaal niet wil dat mensen de connectie maken met skates. Dit is lopen.

Kickstarter-succes

Het project is inmiddels een enorm succesvol Kickstarter-project dat al 3 keer het gewenste bedrag ophaalde: het startte allemaal met een doel van 87.274 euro, maar inmiddels zit er al 289.454 euro in het laatje. Een paartje van deze robots -die op alle platte schoenen passen- is wel enorm prijzig op dit moment, waardoor er zeker nog wel wat innovatie op techgebied mag plaatsvinden willen de mensen van Shift de robots aan het grote publiek slijten. De huidige schade aan je portemonnee is 1.150 euro en dat schijnt al 200 euro korting te zijn op de adviesprijs. Daarvoor heb je wel robots die je met USB-C kunt opladen en zelfs met je door een bos of een stenen pad kunnen lopen. Na 1,5 uur laden kun je er een kleine 10 kilometer mee vooruit.

Volgens Shift zullen vooral honden er blij mee zijn: nu kan hun baasje ze eindelijk een keer goed bijhouden. Wij zijn vooral benieuwd wat de overheid hiervan denkt: het is geen snel apparaat zoals een elektrische step die 25 kilometer per uur kan, maar het is wel degelijk een uitdaging voor ander verkeer om te snappen hoe hard je precies gaat. Het is dus misschien maar goed dat deze robotwandelhulpstukken in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten verschijnen, want automobilisten hebben vaak al moeite om een ebike in te schatten. Bovendien wachten we nog steeds op wetgeving waardoor er in Nederland esteps kunnen worden gebruikt: wetgeving die wordt verwacht in 2023.

Lekker wandelen

Toch zijn Moonwalkers heel gaaf (je kunt er zelfs echt de beroemde moonwalk mee doen van Michael Jackson) en zullen ze zeker mensen kunnen helpen om goed mee te komen, vooral als je niet helemaal goed ter been bent of als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt en snel van OK naar OK moet zien te komen. Echter blijft veiligheid wel een ding: mensen lopen in de weg, stappen ineens opzij: kun je daar goed genoeg op anticiperen? We zijn benieuwd wat dit Kickstarter-succes straks echt gaat doen: ze worden over een half jaar verwacht.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...