Gadgets07.03.2024

Goedkope laptop scoren? Dit is wat je ervan kunt verwachten


Misschien ben je financieel niet in de gelegenheid om een dure laptop te kopen, of wil je simpelweg niet zoveel geld uitgeven aan zo’n apparaat. Dat hoeft ook zeker niet, want voor tweehonderd euro heb je al een laptop. Dat betekent echter wel dat je niet alle mogelijkheden hebt van een duurder exemplaar. Even de verwachtingen bijstellen dus. De onderstaande factoren zijn zeker niet op alle goedkope laptops aanwezig, want er zijn uitschieters, maar dit helpt je wel beter bedenken waar je voor kiest.

Een lage prijs

We noemen de lage prijs als eerste verwachting, omdat dat één van de grote positieve factoren is aan een budgetlaptop. Het is handig dat je voor een klein bedrag een laptop kunt kopen waarop je in ieder geval de basics kunt doen, zoals een brief opstellen in Word, je e-mail beantwoorden in Gmail of online kunt winkelen.

Je hoeft niet vanalles te overpeinzen, want de meeste budgetlaptops zijn vrijwel gelijk qua specificaties. Hierdoor kun je snel beslissen en heb je relatief snel je budgetlaptop in huis, wat bijvoorbeeld in noodgevallen erg handig kan zijn.

Een kleiner, minder goed scherm

De goedkoopste laptops zijn vaak voorzien van een 11 inch scherm. Het is handig om zo’n klein laptopje te gebruiken in bijvoorbeeld het vliegtuig. Houd er wel rekening mee dat het toetsenbord ook kleiner is, waardoor je vingers er mogelijk minder goed op passen. De schermen van budgetlaptops zijn vaak geen aanraakschermen, wat het toetsenbord en de muispad extra belangrijk maken.

Het scherm is niet enorm luxe, wat je terugziet aan de beeldkwaliteit wanneer je Netflix streamt op je budgetlaptop. De beeldkwaliteit is vaak fletser en minder scherp, waardoor deze laptops minder geschikt zijn om films en series op te kijken dan bijvoorbeeld een televisie of smartphone.

Een ander merk

Een laptop kost gemiddeld zo’n 600 tot 800 euro, maar voor 200 tot 400 euro kun je een lowbudget-exemplaar kopen. Ga naar een gemiddelde webwinkel, zoek op laptop en laat de prijs oplopen. Je ziet als eerste dan laptops van Lenovo en ASUS, voordat HP- en Acer-laptops verschijnen.

Scroll je nog iets langer door, dan zie je Apple’s Macbooks voorbijkomen, die zelfs meer dan 1.000 euro kosten. Ben je gewend om een Dell te gebruiken, dan moet je dus even wennen aan een ander merk.

Een minder strak design

Een mooi strak, klein laptopje met goede specs zal je niet snel vinden voor een lage prijs. Goedkopere laptops hebben vaak dikke zwarte randen aan de zijkanten van het scherm. Ze zijn sowieso wat lomper in uitvoering, bestaande uit plastic behuizingen. Het voordeel van plastic is dat het lekker licht is, waardoor budgetlaptops je tas niet te zwaar maken.

Echter passen ze soms niet in die tas, want ze zijn meestal niet zo compact. Het is eerder wat lomp, omdat alle interne hardware van het apparaat gemiddeld groter is (omdat dat goedkoper is), dan heel smalle, compacte onderdelen. Die moet de laptop kwijt, waardoor budgetlaptops vaak wat dikker zijn.

Een ander besturingssysteem

De kans is groot dat je vooral Chromebooks tegenkomt in het lagere segment. Dat komt onder andere omdat Windows een zwaarder besturingssysteem is en dus meer vraagt van een laptop. Anderzijds betaal je op dit moment voor een Windows-laptop ook voor de licentie om het besturingssysteem te mogen gebruiken en dat zie je meteen terug in de prijs. De goedkoopste laptops zijn over het algemeen ChromeOS-laptops.

Kortgezegd is het voordeel van Chromebooks dat je alles in de browser doet en dat je dus veel gebruikmaakt van de cloud, waardoor er weinig zware onderdelen voor de laptop nodig zijn. Bovendien worden je documenten vaak constant opgeslagen, zodat je niet snel iets verliest.

Een langzamer systeem

Een budgetlaptop is vaak geen enorm krachtige laptop. Nu is dat voor de basics vaak ook niet nodig, maar ook daarbij kun je tegen het ‘plafond’ gaan met je laptop. Bijvoorbeeld wanneer je veel veeleisende tabbladen tegelijk hebt openstaan of je meerdere programma’s tegelijkertijd opstart. Daar zal het RAM-geheugen (Random Access Memory), ook bekend als werkgeheugen, waarschijnlijk problemen hebben omdat hiervan niet zoveel aanwezig is in een budgetlaptop.

Wil je bovendien moeilijkere taken doen, zoals gamen of video’s monteren, dan heb je echt een middenklasse of hoger segment laptop nodig, die is voorzien van een krachtige videokaart. Een budgetlaptop is vaak niet of moeilijk uit te breiden met deze mogelijkheid, mocht je je later nog bedenken.

Weinig ruimte om foto’s en andere bestanden op te slaan

Hoewel veel mensen al in de cloud zijn gaan werken en Google Drive gebruiken om bestanden op te slaan of Office 365 van Microsoft, is er vaak nog steeds de wens om bestanden lokaal op te slaan. Dat betekent dat je op je laptop veel GB’s aan opslaggeheugen nodig hebt. Zeker vandaag de dag, omdat de kwaliteit van onze smartphonefoto’s hoger is en de bestanden dus groter zijn.

Budgetlaptops hebben vaak weinig opslaggeheugen. Hoewel je bijvoorbeeld niet zo makkelijk een videokaart kunt vervangen of toevoegen aan een budgetlaptop, is het wel mogelijk om het geheugen uit te breiden. Je zou dit eventueel kunnen oplossen door gebruik te maken van een geheugenkaart, USB-stick of externe harde schijf. Of uiteraard je bestanden in de cloud zetten.

Kortom, een budgetlaptop betekent vaak compromissen sluiten. Je kunt er enerzijds heel veel mee, zeker als we kijken naar wat de gemiddelde mens zoal op een laptop doet, maar anderzijds ben je beperkt in je opties als je meer wil doen dan simpele werkzaamheden, administratie, online shoppen en YouTube-video’s kijken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Laptop

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

Laptopmaker Lenovo heeft een primeur op de beurs MWC in Barcelona: een transparante laptop. Het lijkt wel een kunststukje of een apparaat waarmee je hologrammen kunt maken en dat meer in Star Trek thuishoort, maar het is...

Technology26.02.2024

​Lenovo maakt het officieel: dit is zijn transparante laptop

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

Als je je de film Minority Report nog kunt herinneren, dan weet je dat je door de schermen heen kon kijken. En natuurlijk dat Tom Cruise in zijn vinger kneep en daarmee beïnvloedde wat er op die schermen gebeurde. Het z...

Gadgets15.02.2024

​Lenovo maakt transparante laptop: zo ziet dat eruit

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

CES 2024 is over een paar uur weer voorbij en hoewel het jammer is: we zien graag zoveel mogelijk nieuwe uitvindingen, was het wel een stampvolle editie. We hebben het al gehad over de gekke gadgets en de robots, over de...

Gadgets12.01.2024

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Het lijkt soms wat hoog gegrepen: gadgets die militair zijn getest, ook al gebruik je ze gewoon op je veilige bank vier hoog achter. Het is echter niet voor niets dat militaire tests voor gadgets bestaan. Dit is waarom....

Lifestyle20.12.2023

​Waarom techgadgets die niet voor defensie zijn, toch militair worden getest

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Apple heeft vannacht haar nieuwste M-series processors onthuld. Volgens Apple zijn dit de eerste 3 nanometer processors. De M3, M3 Pro en M# Max maken, om te beginnen, hun opwachting in de tijdens hetzelfde ‘Scary even...

Gadgets31.10.2023

Nieuwe Apple M3 processoren voor MacBook Pro en iMac upgrades

Meest complete MacBook pro kost weer flink wat meer dan 8000 euro
​Van een bezit- naar een huurmaatschappij: dat werkt beter

Rijke mensen doen het voortdurend: dure jurken huren om één keer naar een première aan te doen. Er is immers geen enkele reden om een jurk die je toch nooit meer aandoet te bezitten. Sowieso kunnen we ons afvragen of...

Gadgets18.09.2023

​Van een bezit- naar een huurmaatschappij: dat werkt beter

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

​Hoe AI kan zorgen dat je laptop minder snel leeg is

Eén van de grootste wensen in een laptop is toch die batterijduur. Je wil hem immers onderweg gebruiken en dan ben je nu eenmaal niet altijd in de buurt van een stopcontact. Tegelijkertijd wil je ook weer niet dat de la...

Online31.08.2023

​Hoe AI kan zorgen dat je laptop minder snel leeg is