Fitbit mag nu de hele dag het hartritme controleren

Fitbit mag nu de hele dag het hartritme controleren

Vorig artikel Volgend artikel

Fitbit heeft een goedkeuring ontvangen van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) om het hartritme van Fitbit dragers de hele dag door, ook in de achtergrond, te controleren. De nieuwe functie is een uitbreiding op de ECG-functie, voor controle van het hartritme, de detectie van een onregelmatige hartslag en het maken van een hartfilmpje waarvoor Fitbit in 2020 al de benodigde FDA-certificering ontving.

Algoritme voor AFib detectie

Het zogenoemde PPG-algoritme (photoplethysmography) is ontwikkeld om atriale fibrillatie (AFib) te identificeren. Het algoritme zal de nieuwe Irregular Heart Rhythm Notifications-functie op de Fitbit’s aansturen. Dankzij het PPG-algoritme kan het hartritme op de achtergrond passief gemeten en beoordeeld worden. Ook wanneer de persoon in kwestie stil staat of slaapt.

Wanneer het algoritme de symptomen van mogelijke atriale fibrillatie detecteert, dan zal de Fitbit een melding daarvan tonen. Die melding wordt weergegeven als een waarschuwing voor een onregelmatig hartritme. Let wel, deze meldingen hebben geen klinische waarde, maar kunnen de gebruiker er wel op wijzen dat het verstandig is om contact op te nemen met een arts. Die zal vervolgens moeten bepalen of verder onderzoek nodig is. Met de nieuwe functie wil Fitbit de kans op hartfalen of een beroerte in een nog vroeger stadium, wanneer de gebruiker dat zelf nog niet in de gaten heeft, en zich nog geen klachten of ernstigere gebeurtenissen hebben voorgedaan.

Fitbit-AFib
Wanneer het algoritme de symptomen van mogelijke atriale fibrillatie detecteert, dan zal de Fitbit een melding daarvan tonen. (Foto: Fitbit)

Klinische validatie

De klinische validatie voor PPG-algoritme wordt ondersteund door gegevens van de historische Fitbit Heart Study. Die werd in 2020 gestart en bereikte binnen vijf maanden de mijlpaal van meer dan 450.000 deelnemers.

Tijdens de corona pandemie is het onderzoek virtueel voortgezet. Daarmee is het wereldwijd een van de grootste op PPG-gebaseerde software. In 2021 presenteerde Fitbit enkele goede resultaten van dat onderzoek. Dat gebeurde tijdens de American Heart Association Scientific Sessions. Uit die resultaten bleek dat de Fitbit PPG-detecties in 98 procent van de gevallen AFib-episodes correct identificeerden. Die bevindingen werden ter controle door ECG-patchmonitors.

Fitbit gaat het PPG-gebaseerde algoritme voor de AFib detectie, inclusief de functie Irregular Heart Rhythm Notifications, binnenkort uitrollen naar een aantal Fitbit-wearables in de VS. “We willen AFib-detectie zo toegankelijk mogelijk maken om het risico op mogelijk levensbedreigende gebeurtenissen, zoals een beroerte, te helpen verminderen en uiteindelijk de algehele gezondheid van het hart voor iedereen te verbeteren. We blijven samenwerken met de BMS-Pfizer Alliance om educatieve inhoud te ontwikkelen voor patiënten en zorgverleners die mensen in de VS zal helpen identificeren en ondersteunen met onregelmatige hartritmes die overeenkomen met atriale fibrillatie”, aldus de fabrikant.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...