Fitbit ontvangt goedkeuring om atriumfibrilleren te identificeren

Fitbit ontvangt goedkeuring om atriumfibrilleren te identificeren

ECG-app kan helpen om een beroerte te voorkomen

Vorig artikel Volgend artikel

In navolging van de Apple Watch heeft Fitbit zowel goedkeuring van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) als van het Conformité Européenne (CE)-markering in de Europese Unie ontvangen, voor zijn elektrocardiogram (ECG) app om het hartritme te beoordelen op atriale fibrillatie (AF). Deze Fitbit ECG-app zal in oktober beschikbaar zijn voor gebruikers op de Fitbit Sense. Atriale fibrillatie (boezem-fibrilleren of voorkamerfibrillatie) is een aandoening die wereldwijd meer dan 33,5 miljoen mensen treft.

Apple was de eerste en tot nu toe ook enige die al in 2018 de FDA-goedkeuring kreeg voor een ECG-app op een smartwatch met de Apple Watch Series 4. Een goedkeuring hiervoor krijgen is echter niet eenvoudig. Samsung introduceerde ECG-mogelijkheden op zijn Galaxy Watch Active2 maar kreeg hier geen goedkeuring voor. Inmiddels heeft Samsung wel een goedgekeurde ECG app live op de Galaxy Watch 3's ECG app maar die is alleen in Zuid-Korea beschikbaar.

Fitbit, inmiddels eigendom van Google, komt vanaf oktober met de goedgekeurde app live in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Zweden, Zwitserland, Tsjechië, Polen, België, Portugal, Roemenië, Ierland, Italië, Spanje, Frankrijk, Hong Kong en India.

Atriale fibrillatie

Hartaandoeningen blijven wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, ondanks dat het een van de meest te voorkomen aandoeningen is. Atriale fibrillatie, een onregelmatig hartritme dat het risico op ernstige complicaties zoals een beroerte verhoogt, kan bijzonder moeilijk zijn om te detecteren, omdat er tijdens een voorval soms geen symptomen vertoond worden. Sommige onderzoeken suggereren dat maar liefst 25 procent van de mensen met een AF-gerelateerde beroerte erachter komt dat ze AF hebben nadat er een beroerte is opgetreden.

Fitbit's ingebouwde ECG-app helpt het hartritme te analyseren op tekenen van AF. ECG is een meting van de elektrische activiteit van het hart, en de Fitbit ECG-app is een manier waarop je je hartritme op elk moment ter plaatse kunt uitlezen. Fitbit Sense is het eerste apparaat van het bedrijf dat compatibel is met een ECG-app waarmee je als gebruiker een steekproef van je hartritme kunt nemen die kan worden geanalyseerd op de hartritme-onregelmatigheid AF. Hiervoor moet je met je vingers de roestvrijstalen ring op het horloge 30 seconden vasthouden om een meting te krijgen die kan worden gedownload en eventueel gedeeld kan worden met een arts.

Fitbit toewijding aan hartgezondheid

De nieuwe ECG-app maakt deel uit van Fitbit's bredere benadering van hartgezondheidsinnovatie. In mei 2020 werd de Fitbit Heart Study gelanceerd om het gebruik van Fitbit's PPG-technologie te valideren om voorvallen van een onregelmatig hartritme te identificeren die wijzen op AF. In iets meer dan vier maanden tijd hebben meer dan 400.000 deelnemers in de VS zich voor de Fitbit Heart Study ingeschreven.

Het bedrijf bracht in augustus 2020 PurePulse 2.0 uit, de meest geavanceerde hartslagtechnologie van Fitbit tot nu toe, met behulp van geheel nieuwe hartslagsensoren en een verbeterd algoritme. Deze verbeterde technologie geeft je als gebruiker een melding op je Fitbit en in de app als je hartslag boven of onder de ingestelde hartslagdrempel komt. Gebruikers die een melding ontvangen, kunnen ook een enquête in de Fitbit-app invullen om deze met hun arts te delen.

fitbit-sense

Pre-order de Fitbit Sense

Fitbit Sense is beschikbaar voor pre-order via ondermeer Bol.com met wereldwijde beschikbaarheid later deze maand. Fitbit Sense is beschikbaar voor € 329,95 in carbon/roestvrij staal antraciet en ivoorwit/zachtgoud roestvrij staal.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....