Een android smartphone met lightning poort

Een android smartphone met lightning poort

Wees gerust, het is een doe-het-zelf mod, geen ommeslag

Vorig artikel Volgend artikel

Hoe gek is dat. Een Samsung Galaxy A51 met een ‘Apple Lightning poort’. Het bestaat écht, maar voordat jullie denken dat Samsung een ommeslag gemaakt heeft en USB-C vaarwel zegt. Dat is dus zeker niet het geval. Het gaat hier om een tech-geek die wat aangemodderd heeft met gereedschap, een Galaxy A51 en een lightning poort.

Samsung met lightning

Het resultaat is dus dat de betreffende Galaxy nu opgeladen kan worden met een Apple lader, en kabel. Eerder deed hij hetzelfde ook al met een iPhone die hij op deze manier van een USB-C connector voorzag. De Samsung die hij nu met een lightning connector uitgerust heeft, werkt overigens prima. Het toestel kan niet alleen opgeladen worden, maar ook de dataoverdracht functioneert zoals het hoort.

Het vervangen van de USB-C connector van de Galaxy A51 was overigens bepaald geen sinecure. Dus, mocht je denken ‘Hey, dat is leuk. Ga ik ook doen!’ Kijk dan vooral eerst even de video waarin Kenny Pi laat zien wat hij er allemaal voor moest doen om het aan de praat te krijgen.

Strijd om de ‘standaard’ connector

Het is al jaren een strijd die met name binnen de EU volop gestreden wordt: draagbare gadgets die allemaal met dezelfde lader opgeladen kunnen worden. Niet alleen om van de vele verschillende laders en kabels af te komen, maar ook omdat het milieuvriendelijker is doordat er minder kabels en laders geproduceerd moeten worden.

Rondom de millenniumwisseling had zo ongeveer elke gadget fabrikant nog zijn eigen lader en connector. De restanten daarvan zijn nog te zien in mijn nostalgische gadget kast. Daar staan letterlijk twee dozen met verschillende laders, van Nokia, Sony (Ericsson), Samsung, Siemens, HTC etc, etc, etc.

Twee standaarden

Tegenwoordig zijn er eigenlijk nog twee standaarden: USB-C en Lighting. Apple blijft zich verzetten tegen het gebruik van USB-C als standaard, al heeft de fabrikant inmiddels wel al een groot deel van haar draagbare gadgets van USB-C voorzien.

Overigens zie je nog steeds ook wel smartphones en zeker ook andere gadgets, doorgaans van Chinese afkomst, waar een USB-micro connector gebruikt wordt. Kortom, het gaat de goede kant op, maar we zijn nog lang niet op het punt dat je met één kabel en lader de hele gadgetwereld kunt ‘opladen’.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...