Dyson werkt aan robots voor het huishouden

Dyson werkt aan robots voor het huishouden

Die verder gaan dan de bekende robotstofzuiger

Vorig artikel Volgend artikel

Vorige zomer, in 2021, onthulde Elon Musk een baud plan voor de ontwikkeling van een robot met een akelig nauwkeurig menselijk uiterlijk. De Tesla Bot, zoals Musk hem, of haar, doopte, zou het huishouden, en andere (rot)klusjes moeten gaan opknappen. Deze week heeft ook Dyson haar ‘huishoudrobot plannen’ onthuld. Dat wil zeggen, in een video worden een aantal prototypes van robots getoond die op dit moment in ontwikkeling zijn.

Robots moeten de 'vervelende' klusjes klaren

Dyson wil, net als Tesla, dat de robots huishoudelijke taken, en andere klusjes die we liever niet zelf doen, overnemen. Net als de Tesla Bot zijn ook de robots van Dyson nog volop in ontwikkeling. Sterker nog, de ‘stofzuiger fabrikant’ is nog op zoek naar een leger van engineers, techneuten en andere slimme koppen die de robots van de tekentafel naar het aanrecht of woonkamer kunnen brengen.

In de video hieronder worden zoals gezegd een aantal mogelijke huishoudrobots getoond. Tenminste, je ziet robotarmen en -handen die allerhande taken uitvoeren. Van de afwas tot het dekken van een tafel en het opruimen van speelgoed. Kortom, klussen waar de meesten van ons een hekel aan hebben.

Eerste Dyson robots in 2030?

Zoals ook de video laat zien, is Dyson goed op weg, maar duurt het nog wel een paar jaar voordat de eerste huishoudrobots op de markt verschijnen. De komende vijf jaar moet Dyson nog honderden engineers en techneuten werven.

Het streven is om de eerste huishoudrobot rond 2030 uit te brengen , zo meldt The Guardian. Dat lijkt ver weg, maar het is al 2022. Het zal mij benieuwen of we tegen die tijd de Tesla Bot ook al nader hebben mogen leren kennen.

Foto's: Dyson

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...