Cool: een dieselmotor van LEGO die ‘werkt’

Cool: een dieselmotor van LEGO die ‘werkt’

Vorig artikel Volgend artikel

Vroeger, toen ik er nog als kind mee speelde, bestond LEGO vooral (lees: vrijwel alleen) uit de bekende gekleurde steentjes, soms aangevuld met wat poppetjes en losse handige onderdelen zoals wieltjes, een stuurtje, laddertjes en ‘lampjes’ voor een ambulance of brandweerauto. Tegenwoordig is LEGO natuurlijk veel meer dan alleen maar gekleurde steentjes. Met LEGO Technic kun je vrijwel alles ‘bouwen’, van een varende boot tot en met de Star Wars ruimteschepen.

LEGO ‘dieselmotor’

En de ontwikkeling gaat nog steeds door. Neem bijvoorbeeld de ‘werkende’ zes cilinder dieselmotor. Nee, je hoeft niet te verwachten dat je de stinkende dieselmotor van je oude bus of boot kunt vervangen door eentje van LEGO. Maar, het is wel degelijk een fraai kunststukje, compleet met een turbo, bewegende cilinders en nokkenas. Allemaal gemaakt van LEGO steentjes. In onderstaande video kun je die bijzondere LEGO-creatie in volle glorie zien.

Vrachtwagen met scheepsmotor ‘achterop’

Behalve de bijzonder dieselmotor worden in de video nog een paar fraaie LEGO-creaties getoond. Zoals een vrachtwagen met 40 wielen die een scheepsmotor vervoert. Deze creaties komen allemaal uit de koker van Stefan Weinert. Een LEGO-freak (in de goede zin van het woord) die graag zijn eigen vrachtwagenmodellen en puur functionele modellen zoals versnellingsbakken en motoren ontwerpt.

Weinert gebruikt voor zijn modellen uitsluitend LEGO-steentjes, die hij bij voorkeur helemaal intact laat. Dat wil zeggen dat hij ze niet modificeert met hamers, vijlen of zagen. Ook gebruikt hij geen 3D-geprinte onderdelen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...