Apple Vision Pro nu al in de problemen

Apple Vision Pro nu al in de problemen

Productieproblemen zouden leiden tot uitstel en minder exemplaren in de winkels

Vorig artikel Volgend artikel

Enkele weken geleden presenteerde Apple haar eerste, en lang verwachte, VR-headset, de Vision Pro. Zoals zo vaak de afgelopen vijftien jaar is Apple al lang geen voorloper meer als het gaat om technische innovaties. Het bedrijf maakt er een sport van om achter de innovaties aan te lopen en dat dan zo te presenteren alsof zij de grote uitvinder zijn, maar dat terzijde.

Gebrek aan onderdelen voor de Vision Pro

Tijdens haar eigen WWDC-event liet Apple de eerste beelden zien van de Vision Pro VR-headset. Die is nog (lang) niet klaar voor een winkellancering, maar deze week komen wel al de eerste berichten, uiteraard van anonieme bronnen, dat Apple nu al moet besluiten de uiteindelijke lancering uit te stellen. Het bedrijf zou kampen met productieproblemen, met name voor de goedkopere versie van de Vision Pro. De Financial Times weet te melden dat de problemen zich toespitsen op de massaproductie van de VR-headset. De componenten die daarvoor nodig zijn, kunnen niet op grote schaal geproduceerd worden. Dat zou betekenen dat het langer gaat duren voordat de Vision Pro in de winkels zal liggen.

Ook de goedkopere schermen die in de mer betaalbare versie van de Vision Pro verwerkt worden, kunnen niet op tijd in de juiste aantallen gemaakt worden. Dat zou betekenen dat beide modellen van de VR-headset vertraging oplopen.

Geen 1 miljoen, maar slechts 150.000

Tegenover de Financial Times hebben leveranciers gezegd dat het tekort aan onderdelen betekent dat Apple in het eerste jaar – zoals de zaken er nu voor staan – slechts 150.000 exemplaren van de Vision Pro kan produceren. Zelf dacht de fabrikant in dat eerste jaar er aanvankelijk 1 miljoen te gaan maken, maar dat getal is door Apple zelf al naar beneden bijgesteld, tot 400.000.

Gespeculeerd wordt ook dat de productieproblemen Apple hebben doen besluiten de prijs van de Vision Pro, het duurdere model, op 3500 dollar te bepalen. Dat zou hoger zijn dan de prijs die Apple aanvankelijk in gedachten had. Met het meer gepeperde prijskaartje wil Apple, zo wordt dus aangenomen, de vraag naar de VR-headset temperen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...