Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Vorig artikel Volgend artikel

Het motorseizoen staat weer voor de deur. Voorheen betekende dit altijd dat we aftrapten met de Motorbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat was echter na twee jaar corona niet het geval. Dit jaar weer wel, als vanouds: van 23 tot en met 26 februari kunnen alle bezoekers hun motorhart weer ophalen aan de nieuwste motoren, spectaculaire shows en activiteiten. Of je nu een beginnende of ervaren motorrijder bent, of als je nog aan het oriënteren bent in deze snelle wereld. Er is voor ieder wat wils op deze editie van de Motorbeurs, waarbij het vooral opvalt dat zowel nieuwe merken als bestaande merken volop met elektrische motoren op de proppen komen. Veel aandacht voor deze vrij nieuwe manier van rijden.

IMG_2139
IMG_2160

5 thema's op de Motorbeurs

Dit jaar staat de Motorbeurs in het teken van vijf thema’s. Naast de reguliere merken en dealerstands zijn de volgende thema’s vertegenwoordigd:

Explore

Hier kan je als bezoeker alles te weten komen over het maken van kilometers: Wat neem je mee op een motortrip en waar moet je op letten bij het boeken van een geschikt hotel? Maar hier kan je bijvoorbeeld ook de nodige ins en outs krijgen voor als je wilt rallyrijden door de woestijnen van Marokko.

Customizing

Voor iedereen die graag aan de motorfiets sleutelt, is er het thema “Customizing”, met onder andere een showcase van special paints, pinstriping en custom onderdelen. Hier kijk je je ogen uit en kan je goed inspiratie opdoen om jouw eigen motor nét even dat beetje specialer te maken.

Performance

Voor de snelheidsduivels, waaghalzen, en competitiegerichte mensen is er het thema “performance”. Hier leer je alles over wat er nodig is om alles uit jezelf en uit je motorfiets te halen. Of dat nou circuitracen is, motorcrossen of trialrijden. Hier heb je veel verschillende clubs en raceteams die hun mooie spullen hebben uitgestald en open staan om over hun passie te vertellen. Ook kun je hier jouw skills virtueel testen in een gaming competitie.

Community

Bij het thema “Community” draait alles om het sociale aspect van motorrijden. Hier vind je verschillende standhouders, zoals de owners clubs van specifieke merken of modellen, maar ook motorrijders die zich gezamenlijk inzetten voor goede doelen, (belangen)verenigingen, actiegroepen, stichtingen, single motorrijders op zoek naar liefde, motorrijders met een bepaalde geloofsovertuiging, etc. Zou je dus graag in een specifieke groep willen motorrijden, dan kun je hier wellicht je nieuwe club vinden met gelijkgestemden.

eMobility

Als laatste is er het thema “eMobility, innovatie & duurzaamheid”. Hier kan je alles vinden en te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van het motorrijden. Denk bijvoorbeeld aan elektrische motoren van nieuwe merken, maar ook van al gevestigde namen. Daarnaast waren er oplossingen om motorrijden duurzamer te maken. Alternatieve schone brandstoffen of lichte en oersterke kuipdelen gemaakt van milieuvriendelijk materiaal: we hebben het allemaal voorbij zien komen.

IMG_2141
IMG_2192

BMW R NINET 100 Years

Naast die thema's zijn er ook allerlei shows en activiteiten op de Motorbeurs. Je kunt verschillende clinics doen en workshops volgen. Zo kun je een workshop motoronderhoud doen of een clinic trialrijden of flattrack volgen. Als je liever vanaf de zijlijn de pro’s aan het werk ziet zijn er ook shows op alle dagen.

Daarnaast zijn er merken die hun nieuwste modellen onthullen, zoals bijvoorbeeld BMW die donderdag hun 100-jarige-jubileum-versie van de R NineT heeft onthuld. Het is 100 jaar geleden sinds BMW is begonnen met het produceren van motoren: dit deden ze nog eerder dan het ontwikkelen en produceren van auto’s.

De limited edition BMW R NINET 100 years is met zijn ouderwetse look een knipoog naar de motoren van vroeger (zoals die bovenin dit artikel), maar biedt stiekem toch een hoop moderne snufjes aan boord.

Wat als eerst opvalt is de iconische boxermotor en de algehele klassieke look. Deze 1170CC 109pk sterke motor heeft een topsnelheid van meer dan 200 km/u. Dat zijn snelheden die 100 jaar geleden niet gehaald werden. Ook de upside down voorvork en de grote Brembo-remmen moeten zorgen voor een modern gevoel van veiligheid en vrijheid.

Verder is de motor voorzien van moderne ledverlichting, verschillende rijmodi en zelfs bochtenverlichting. Maar deze limited edition koop je vooral voor de nostaligische uitstraling. Met zijn gefreesde onderdelen en fraai ontworpen historische details is dit echt een verzamelobject en een liefhebbersmotor. Ook de traditierijke paint on chrome-techniek met pinstriping is een eerbetoon aan de R75/5 uit 1969 en draagt bij aan de exclusiviteit van deze motor. De R NINET is gelimiteerd tot een aantal van 1923 stuks, waarvan er ook een aantal naar Nederland komen, vertrouwde VMW ons toe. De motor is te configureren en te bestellen voor een vanafprijs van 25.949 euro.

IMG_2163
IMG_2165

Eerste motorrijles

Voor de mensen die nog nooit op een motor hebben gezeten is er de BOVAG try the bike. Hier kun je gratis een eerste motorrijles krijgen -mits je 17 jaar of ouder bent-. Zo kan je dus laagdrempelig ervaren hoe het is om een motorfiets te besturen. Er zijn verschillende modellen om uit te kiezen.

Naast dit terrein is ook het testparcours voor mensen die wél in het bezit zijn van hun motorrijbewijs. Hier kun je als bezoeker je droommotor proberen. Want de looks zijn belangrijk, maar hoe dat rijdt is nog veel belangrijker. Op de beurs kan je dit mooi even testen.

IMG_2147
IMG_2148

Motorbeurs nog tot zondag

Of je nou op zoek bent naar je volgende nieuwe- of occasion motorfiets, een hele nieuwe garderobe wilt aanschaffen, of gewoon op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen in de wereld van het motorrijden er is genoeg te doen en te zien op de Motorbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Je kunt deze bezoeken tot en met zondag 26 februari.

IMG_2197
Nick Maassen

Nick is zodra het wettelijk gezien mocht op de motor gestapt en er niet meer vanaf gekomen. Voor DutchCowboys reviewt hij alles wat op twee wielen staat....