5 vreemde dingen aan de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij

5 vreemde dingen aan de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij

Vorig artikel Volgend artikel

Veel mensen, ook zij die normaal nooit meedoen, gaan overstag in deze tijd van het jaar. Je hoort op de radio steeds weer die reclame over de Oudejaarstrekking en dat je nog maar x aantal dagen hebt om loten te kopen. Heel spannend natuurlijk, en ook wel leuk, dromen van wat je met het geld zou doen, maar er zitten ook wat vreemde haken en ogen aan de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij.

Staatsloten zijn aanzienlijk duurder voor de Oudejaarstrekking

De Staatsloterij heeft elke maand een trekking, waarvoor je 17,50 euro betaalt als je meedoet met een heel lot. Je kunt ook een 1/5e lot kopen voor 3,50 euro, maar vanzelfsprekend krijg je dan ook maar 20 procent van de pot. Gelukkig komt de Belastingdienst daar niet nog eens overheen, omdat de kansspelbelasting hierbij niet wordt gerekend. Een Staatslot voor de Oudejaarstrekking is veel duurder. Niet alleen kost één lot 30 euro, maar ook is het niet mogelijk om 1/5e loten te kopen, wel kun je een half lot kopen à 15 euro. De reden voor het duurder zijn van de Oudejaarsloterij? De prijzenpot is hoger. Dit jaar is het 30 miljoen, terwijl het bij de trekking van november ‘maar’ 1 miljoen was.

Je mag niet meedoen als je te oud bent

Dit is niet helemaal waar, maar Staatsloterij benaderd zelf geen mensen die ouder zijn dan 80. Dit ontdekte de 83-jarige Rie van Dijk uit Almelo, aldus RTVOost. In eerste instantie bedankte ze voor het aanbod, dat ze eigenlijk helemaal niet had mogen krijgen, maar toen ze terugbelde omdat ze eigenlijk toch wel weer wilde meedoen, toen kreeg ze te horen dat ze te oud was. We zijn benieuwd wat er gebeurt als ze zelf naar de kiosk gaat voor een Staatslot.

Je kunt niet tot 1 voor tijd een lot kopen

Vroeger was het altijd een uur of 1 op de dag van de trekking: als je na 1 uur bedacht dat het weer de tiende van de maand was, dan had je pech, want de kiosk verkocht dan geen loten meer voor de trekking van die avond. Nu veel online gebeurt via de website van Staatsloterij, zou je zeggen dat je tot vijf voor tijd nog wel een lot kunt kopen, maar dat is niet waar. Het is normaliter tot 18:00 uur, maar voor de Oudejaarstrekking is dat eenmalig naar 19:00 uur opgeschoven.

De Staatsloterij is van de staat

Hoewel de naam het al doet vermoeden, is het inderdaad waar dat de Staatsloterij banden heeft met de overheid. Alle loterijen die vallen onder de Nederlandse Loterij zijn van de staat. Sterker nog, de omzet gaat ook gedeeltelijk in de staatskas: minimaal 15 procent van de omzet van de Staatsloterij gaat naar de Staat der Nederlanden. Een grote plus: er komt niet nog eens kansspelbelasting à 29 procent bij, wat je bij andere loterijen wel moet betalen (al was dat voor oktober 2021 meer: namelijk 31,1 procent).

De kans dat je wint is extreem minimaal

Het is heerlijk om te dromen van zoveel geld. Een villa kopen, een wereldreis maken, geld aan je familie geven: de mogelijkheden zijn eindeloos. Alleen is de kans dat je een groot geldbedrag wint is zo klein: er worden miljoenen loten verkocht en de kans om te winnen is hoe meer loten er worden verkocht, hoe kleiner. Vorig jaar werden er 7 miljoen loten verkocht, dus tel uit je winst. Of nou ja, dat gaat hem dus hoooooogstwaarschijnlijk niet worden. Maar natuurlijk duimen we er allemaal niet minder om.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...