Project Power valt tegen, zelfs in filmloos 2020

Project Power valt tegen, zelfs in filmloos 2020

Vorig artikel Volgend artikel

“Het jaar 2020 is geen jaar”, zei een vriendin laatst. Daar heeft ze helemaal gelijk in, zeker als het om films gaat. Het is dat Tenet eind deze maand verschijnt, want tot op heden is 2020 een grote teleurstelling op filmgebied. Maar dan verschijnt de film Project Power op Netflix met Jamie Foxx en Joseph Gordon-Levitt en hoop je dat het een sprankje hoop biedt in deze tijd.

Project Power

In Project Power is er een soort drug ontwikkeld die je kunt nemen, waarna je een gave krijgt. Je weet niet welke gave en die gave is niet gegarandeerd: het kan dus zomaar zijn dat je explodeert na het nuttigen van dit goedje. Een vrij akelige dood, die het voor veel mensen wat minder aantrekkelijk maakt om voor deze ‘drug’ te kiezen. Maar er zijn zij die het wel doen en er zijn agenten die er alles aan doen om het te voorkomen. Plus: om de mensen op te pakken die zorgen voor de verspreiding van power.

Deze film, geregisseerd door Henry Joost en Ariel Schulman, lijkt een lotje uit de loterij. We hebben immers al maanden geen echt goede, nieuwe films in de bioscoop kunnen zien en op video-on-demand-diensten komen toch voornamelijk films voorbij die je al hebt gezien, of juist niet hebt gezien met een reden. Gelukkig hebben streamingdiensten zoals Amazon Prime Video en Netflix ook veel eigen filmcontent die vaak nooit in de bioscoop komt.

Jamie Foxx

Zeker als je ook nog grote namen aan je films weet te verbinden die we in films van de groten der aarde hebben kunnen zien stralen. Wat dacht je van Jamie Foxx (Django Unchained) en Joseph Gordon-Levitt (Inception)? Die laatste is in deze film ook nog eens bulletproof, waardoor hij een zeer geschikte agent is. Jamie Foxx heeft daarentegen weer andere kwaliteiten, die we graag aan jou overlaten om te ontdekken.

Ja, er worden vaak vergelijkingen getrokken tussen het vrij nieuwe The Old Guard met Charlize Theron, omdat ook hier van een soort speciale gift gebruik wordt gemaakt waardoor mensen superhelden en superschurken worden. Toch zijn de films lang niet hetzelfde. Waar The Old Guard veel ruiger is, zal je in Project Power wat meer glamour zien.

Power gebruiken

Echter niet genoeg glamour, want wat deze film een teleurstelling maakt is het feit dat er te weinig wordt laten zien hoe de wereld van Project Power werkt. Hoe gaan mensen met elkaar om? Hoe ziet alles eruit? En, het belangrijkste: welke voorbeelden zijn er zoal van mensen die power hebben gebruikt? De regisseurs doen er veel te weinig aan om die wereld voor de kijker te scheppen, waardoor het een soort opeenstapeling van scenes in allerlei kamertjes wordt. Je hebt wel een idee van het gevaar van power, maar je weet het niet zeker. Misschien hebben de regisseurs er bewust voor gekozen het op deze manier aan te pakken voor wat meer mysterie, maar het maakt het voor de kijker vooral erg plat.

Toch is dat ze maar moeilijk te vergeven: juist als je power hebt, dan heb je de echte vrijbrief om als regisseur helemaal los te gaan met welke gaven er zijn, hoe ze eruit zien en hoe ze op elkaar reageren. Laat dat dan ook zien, geef ons eerst tien minuten alleen maar voorbeelden van gaven en hoe de omgevingen er van deze nieuwe wereld uitzien. Dat is helaas niet gelukt, waardoor wat overblijft een ietwat standaard actiefilm is waarin de talenten van Foxx en Levitt onvoldoende tot uiting komen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...