Entertainment05.02.2020

Nieuwe Scandinavische thriller op Netflix, Wisting, spanning tot de laatste minuut


Gelijk de duurste Noorse thriller op televisie ooit

Liefhebbers van Scandinavische thrillers kunnen hun hart weer ophalen aan de serie Wisting. Deze thriller claimt gelijk de duurste televisiedrama serie te zijn welke is geproduceerd in Noorwegen. De serie bestaande uit tien afleveringen is gebaseerd op twee boeken van oud-politieman Jørn Lier Horst, The Caveman (2012) en The Hunting Dogs (2013). De serie heeft door het verhaal en de rolbezetting een internationaal tintje gekregen.

Naast hoofdrolspeler Sven Nordin in de rol van William Wisting komen we ook Carrie-Anne Moss tegen als FBI-agente. Filmliefhebbers herkennen haar gelijk als Trinity uit de The Matrix (1999) en recentelijk als de actrice uit Jessica Jones, uit de Marvel reeks. Carrie-Anne Moss geeft in de serie Wisting gestalte aan Maggie Griffin, een FBI-agente die William Wisting samen met haar collega komt helpen bij het onderzoek en de jacht op een Amerikaanse seriemoordenaar die in Noorwegen zit ondergedoken.

Wisting Trailer

Wisting en de jacht op een seriemoordenaar

Verborgen in de sneeuw, ergens onder een boom bij een kerstboomboerderij in de buurt van het Noorse Larvik wordt het lichaam van een man wordt gevonden. Het onderzoek naar de vermoorde man wordt gedaan door een onderzoeksteam van inspecteur Wisting. Vingerafdrukken op een kaart koppelen de dood van de man aan de Amerikaanse seriemoordenaar Robert Godwin die al meer dan 20 jaar op de vlucht is. Volgens de FBI is hij mogelijk gevlucht naar Larvik. Daar heeft hij meer dan waarschijnlijk de identiteit van een (vermoorde) inwoner van het stadje aangenomen.

De FBI stuurt stuurt twee experts, special agent Maggie Griffin en John Bantham (Richie Campbell), naar Larvik om het Noorse onderzoek te ondersteunen. Zij moeten echter hun aanwezigheid nadrukkelijk geheim houden om te voorkomen dat ze de moordenaar waarschuwen van wie ze vrezen dat deze daarna weer op de vlucht slaat. De dochter van Wisting, Line (Thea Green Lundberg) journaliste bij een Noorse krant werkt aan een verhaal over hun overleden buurman Viggo Hansen, die alleen in zijn huis is gestorven en daar 3 maanden heeft gelegen.

Onwetend opent haar onderzoek verbanden met het politieonderzoek naar Robert Godwin en wordt ze van onderzoeker uiteindelijk een doelwit. Het contact tussen Line en special agent John Bantham, brengt echter zijn dekking in gevaar. Ondertussen ontdekt de politie de belangrijkste moordplek van de seriemoordenaar, en worden in een put nog veel meer dode lichamen gevonden. De jacht op Godwin is geopend en verhuist verder naar Zweden. Wisting en Griffin jagen de moordenaar op wat eindigt in een dramatische climax.

De serie bestaat uit twee delen en loopt door in de verfilming van het tweede boek ‘The Hunting dogs’, eveneens geschreven Jørn Lier Horst.

Wisting - Hunting Dogs
Wisting - Hunting Dogs

Wisting komt in problemen

Na de spectaculaire jacht op seriemoordenaar Robert Godwin wordt Wisting gevraagd in een nationale televisieshow te verschijnen om de zaak Robert Goodwin te bespreken. In plaats daarvan wordt hij in een hinderlaag gelokt door de regie en Philip Henden, een advocaat die een andere moordenaar Vidar Haglund vertegenwoordigt. Haglund claimt dat hij 17 jaar onschuldig heeft vastgezeten voor deze moordzaak. Het cruciale DNA-bewijsmateriaal wat op de plaats delict is gevonden blijkt achteraf te zijn gemanipuleerd. Wisting die verantwoordelijk was voor het toenmalige onderzoek wordt geschorst.

Line Wisting is verontwaardigd dat haar vader wordt achtervolgd door de krant waarvoor ze werkt en wil graag zijn naam zuiveren. Dat lijkt niet eenvoudig, mede omdat een nieuwe moordzaak waaraan ze voor haar krant werkt, verbonden lijkt te zijn met de zaak van Vidar Haglund. Wisting moet vechten voor zijn eigen carrière en reputatie en start een nieuw onderzoek.

Wisting is een spannende serie en meer dan de moeite waard om te gaan kijken. Het is een uitdaging om deze serie niet te gaan bingen want Wisting slurpt je letterlijk op.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Netflix

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Disney wil zijn streamingdienst verslavender maken en doet daarom Netflix na met een persoonlijkere ervaring.

Entertainment17.07.2024

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

Seizoen 5 van Stranger Things is in de maak. Het is het laatste en we zijn er eigenlijk nog niet klaar voor om afscheid te nemen van Hawkins.

Entertainment16.07.2024

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Welke True Crime-series zijn er recenter verschenen op Netflix? En welke daarvan zijn echt de moeite waard? We noemen er 10. 

Entertainment03.07.2024

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

De streamingdienst stopt in meerdere landen met het aanbieden van dit goedkoopste Basic-abonnement. Misschien ook in Nederland.

Entertainment03.07.2024

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Vaak beginnen mensen bij meer dan 3 kinderen al te verzuchten: jeetje, wat veel. Moet je nagaan als je er niet 4 hebt, maar 1000.

Entertainment28.06.2024

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Netflix overweegt het aanbieden van een gratis abonnement, waarbij je als tegenprestatie advertenties moet kijken. Het wil hiermee alles uit de markten halen waar het nog niet op zijn top is.

Entertainment25.06.2024

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders