Netflix test nieuw releaseschema zonder in één keer bingen

Netflix test nieuw releaseschema zonder in één keer bingen

Vorig artikel Volgend artikel

Als je gewend bent om Netflix te kijken (op welk account je dat dan ook doet), dan weet je dat je eigenlijk van bijna alle series meteen hele seizoenen kunt bingen. Dat maakt het soms moeilijk om series op Disney+ te kijken, dat wel een meer lineaire releasemanier heeft van elke week een nieuwe aflevering.

Minder bingen

Het wordt straks even wennen dat op Netflix minder kunnen bingen. Het is niet helemaal nieuw, want onder andere realityseries als The Circle en Love is Blind worden ook niet in één keer volledig online gezet. Wat alleen jammer is, dat is dat Netflix het nieuwe releaseschema introduceert met het zeer lang verwachte vierde seizoen van Stranger Things.

Stranger Things is een enorme hit op Netflix en vertelt het verhaal van een meisje waar vroeger experimenten op zijn gedaan. Het meisje, Eleven, heeft een gave, die haar basisschoolvriendjes graag willen helpen inzetten tegen de monsters die af en toe verschijnen vanuit de donkere krochten van de ‘upside down’. Het is een serie met een heerlijke jaren ‘80-feel, waarvan we inmiddels al ruim 2,5 jaar wachten op een nieuw seizoen.

Stranger Things

Dat komt er nu, maar niet in één keer. Tegelijkertijd gaat het ook niet per week een episode doen: het hakt het seizoen gewoon in tweeën. Je kunt het eerste deel van het vierde seizoen zien op vrijdag 27 mei, met vervolgens op 1 juli het tweede deel. Ergens is dat ook wel voor te stellen. Zoals de makers, de Duffer-broers, zeggen: “We hebben twee jaar gespendeerd om alles te filmen. Omdat we jullie zo snel mogelijk willen laten genieten van de serie, lanceren we het seizoen in twee delen met een pauze van vijf weken.“

Het is dus niet per se een tactiek van Netflix om je minder te laten bingen, maar het is waarschijnlijk wel een goede indirecte manier om content waaraan hard gewerkt is wat meer aandacht te geven. Als je immers een serie wekelijks kijkt, dan kun je nog over de aflevering nadenken in de dagen erna. Kijk je de hele serie op één dag, dan zul je waarschijnlijk ook nog wel af en toe aan de serie denken, maar niet elke week. En in dit geval is het dus vooral gekozen om te zorgen dat mensen niet al te lang meer op Stranger Things hoeven te wachten.

Netflix releaseschema

Netflix heeft straks dus drie verschillende releasemanieren: in één keer alles, eens per week of een half seizoen. Hopelijk communiceert het van te voren aan seriemakers welke aanpak er voor hun serie geldt, want je hebt in het geval van Stranger Things eigenlijk wel een soort mid-season-finale nodig om de eerste helft van het seizoen niet als een nachtkaars te laten uitgaan. We verwachten ook niet dat Netflix uiteindelijk gaat kiezen voor één variant, waardoor je zelf ook beter moet checken wanneer er nieuwe content is.

En slecht nieuws: er is ook aangekondigd dat er een einde komt aan Stranger Things: seizoen 5 wordt de afsluiter.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...