Na podcasts wil Spotify nu meer met video

Na podcasts wil Spotify nu meer met video

Vorig artikel Volgend artikel

Spotify heeft enige tijd geleden samen met Anchor de mogelijkheid toegevoegd om videopodcasts te maken. Nu gaat het die functie uitbreiden naar meerdere landen. Helaas is Nederland daar nog niet bij.

Videopodcasts waren er al in Engelssprekende landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, maar nu zijn ze er straks ook in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Brazilië en Mexico. Ergens wel spijtig dat de Engelstalige videopodcasts niet in Nederland beschikbaar zijn: we zijn immers een vrij welbespraakt land als het gaat om de Engelse taal. Spotify, lees je mee?

Videopodcasts

Spotify wil zijn wereldwijde aanwezigheid op het gebied van podcasts in het algemeen uit te breiden, dus het is te hopen dat het dat uiteindelijk ook in Nederland zal doen. Het heeft wel alvast wat nieuwe podcast-afspeellijsten aangekondigd in Japan, de Filippijnen en Argentinië. Maar het moet ook keihard concurreren met YouTube, dat ook veelvuldig wordt gebruikt om (video)podcasts te bekijken of te beluisteren. Door Spotify vervagen de lijnen tussen luisterpodcasts en kijkpodcasts steeds meer, al heeft ook YouTube hier zeker een aandeel in.

Wat het mede interessant maakt om videopodcasts te maken, dat is dat je er geld mee kunt verdienen. Spotify liet bij de introductie weten: “Videomakers kunnen, net als hun audio-tegenhangers, miljoenen mensen op Spotify bereiken en gebruikmaken van exclusieve mogelijkheden voor het genereren van inkomsten, waaronder Spotify's podcast-abonnementen, om van video-podcasts een nieuwe bron van inkomsten te maken. Fans hebben ondertussen de mogelijkheid om afleveringen van kop tot kont te bekijken of ze naadloos naar de achtergrond te schakelen om onderweg te luisteren."

Niet alleen luisteren, maar ook kijken

Misschien denk je: een videopodcast, wat is dat? Je moet het een beetje zien zoals bijvoorbeeld radiozenders die een camera in de studio hebben hangen. Het is namelijk niet per se zo dat je er een hele soort van film bij moet maken. Mensen vinden het vaak gewoon fijn om te zien wie er spreekt. Het idee is dat je dan een beetje beeld hebt bij wat iemand wil vertellen: je kunt liplezen, je ziet de mimiek, en ja, als iemand toch iets wil laten zien van een product, dan kun je ook dat zien in plaats van dat je je zelf een voorstelling moet maken van wat het dan toch kan zijn.

Heel handig, omdat je de keuze hebt: vind je audio prima, dan laat je het daarbij, laat je je volledig meeslepen door de podcast, dan kijk je ook mee. Maar ja, nog niet in Nederland dus. Hopelijk hebben we meer geluk als Spotify straks met triviaspelletjes komt, want het heeft het platform Heardle gekocht. Het klinkt als Wordle, maar het gaat vooral om muziek. Het is voor het eerst dat Spotify iets met games gaat doen. Gaat het Netflix achterna? Het is in ieder geval klaar om te concurreren, zo blijkt wel. Of dat nu met de grootste streamingdienst ter wereld is, of één van de grootste videoplatforms.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...