​Je kunt nu podcasts beoordelen op Spotify

​Je kunt nu podcasts beoordelen op Spotify

Niet meer op ontdekkingstocht

Vorig artikel Volgend artikel

Met muziek is het nog niet mogelijk behalve het hartje, maar aan podcasts kun je vanaf nu op Spotify een beoordeling geven. Het gaat om sterren van 1 tot 5, waarmee je kunt aangeven hoe je de podcast vindt. Dit is handig voor zowel andere luisteraars als voor podcastmakers zelf, maar komt ook met nadelen. Is het wel helemaal 'des Spotify's'?

Geen likes, wel sterren

Waar Instagram de likes juist terugdraait, omdat het geen populariteitswedstrijd moet worden, heeft Spotify het plan om juist te laten zien hoe populair iets al dan niet is. Nu is het grote verschil wel dat Instagram vaak persoonlijker is dan een podcast, maar dat hangt wel geheel van het onderwerp af. Een podcast als die van Joe Rogan waarin een heel scala aan beroemdheden voorbij komt, is natuurlijk heel wat anders dan een heel persoonlijke podcast over een vrouw die een kinderwens heeft maar geen partner.

Spotify podcasts

Je kunt op Spotify vanaf nu bij alle podcasts zien hoeveel sterren deze productie gemiddeld heeft gekregen van luisteraars, waardoor je heel snel kunt zien wat het meest populair is, naast lijsten die op internet rondzwerven en de lijsten van Spotify zelf. Je kunt naast het aantal sterren (wat er dus 1 tot en met 5 kunnen zijn) zie je ook hoeveel mensen erop hebben gestemd. Waarom Spotify hiervoor kiest, is niet helemaal duidelijk.

Je krijgt er namelijk niet een indicatie door van de hoeveelheid luisteraars van de podcasts. Je kunt zelfs niet zeggen dat je dat hebt van het minimum, want iemand kan de podcast ook nooit of slechts eventjes hebben geluisterd. Uiteindelijk heb je dus eigenlijk weinig aan deze informatie. Spotify zegt: "De nieuwe functie verschaft fans nuttige informatie over de populariteit van de podcast en geeft hen een nieuwe manier om hun favoriete makers te steunen."

Populariteitswedstrijd

Aan de andere kant heeft Spotify daar wel een punt: zeker als een podcast heel goed of heel slecht scoort en heel veel beoordelingen heeft, dan kun je daarmee uiteraard wel iets van zeggen over de populariteit. Toch lijkt het aantal stemmers loze informatie: het gemiddelde aantal is interessanter. Niet voor niets wordt er eigenlijk voor heel veel dingen gewerkt met die bekende vijf sterren. Ook goed om te weten: het beoordelen van podcasts kan alleen in de Spotify-app.

Het is door de algemene beoordeling niet alleen handig voor anderen om te zien hoe goed een podcast het doet, het is ook voor de podcastmakers belangrijke informatie. Zij weten zo beter hoe hun podcast presteert en kan eventueel de luisteraars oproepen om een positieve beoordeling te geven, wat weer bijdraagt aan de populariteit en het gevoel bij een groep te horen.

Beoordelingen niet altijd positief

Er zijn dus wel degelijk veel positieve kanten aan een beoordelingssysteem, maar soms wordt hier ook misbruik van gemaakt. Gamers, wat vaak online een heel uitgesproken groep kan zijn, gebruiken bijvoorbeeld regelmatig het beoordelingssysteem van Steam om te laten merken dat ze het niet eens zijn met een keuze van een gamestudio door het allemaal 1 ster te geven, terwijl dat duidelijk onterecht is (of tenminste niet gebaseerd op de prestaties van de game zelf).

Die praktijken zullen waarschijnlijk minder snel op Spotify gebeuren, maar toch voelt het als een nieuwe functie die niet helemaal bij Spotify past. Het gebruikt normaal algoritmes om te zorgen dat je meer muziek uitprobeert, en door er een populariteitswedstrijd van te maken legt het ineens meer een mening op. Je wordt immers als een podcast slechte reviews krijgt niet bepaald getriggerd om op ontdekkingstocht te gaan en te gaan luisteren, terwijl dat juist het DNA van Spotify is.

De functie om podcasts van een aantal sterren te voorzien is vanaf nu beschikbaar in Spotify.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...