LEGO viert 90-jarig bestaan met eerste World Play Day

LEGO viert 90-jarig bestaan met eerste World Play Day

Geflegociteerd!

Vorig artikel Volgend artikel

LEGO heeft iets te vieren: het speelgoedbedrijf bestaat 90 jaar. Eerder kondigde het om die reden al aan dat er een paar retro-sets terugkeren in een nieuw jasje. Nu heeft het 10 augustus uitgeroepen tot World Play Day. Dit is wat dat inhoudt.

Van timmerman naar plastic steentjes

Het bedrijf is ooit begonnen door Ole Kirk Kristiansen, een Deense timmerman die in 1932 een houten auto maakte. Hij besloot dat hij speelgoed wilde maken van hoge kwaliteit om kinderen over de wereld te leren, maar ze ook vaardigheden bij te brengen waar ze ook echt iets aan hebben. LEGO staat voor ‘Leg Godt’, wat ‘Speel goed’ betekent. In 1958 ontstond het LEGO-steentje en dus eigenlijk ook LEGO zoals we dat nu kennen.

LEGO liet een onderzoek uitvoeren waaruit blijkt dat gezinnen graag meer speeltijd in hun dag willen. Maar liefst 80 procent koestert die wens. Natuurlijk kun je daar zelf voor zorgen, maar LEGO wil een zetje geven om daar in ieder geval vandaag extra aandacht aan te besteden. Dat doet het onder andere door verschillende gezinnen te verrassen met leuke activiteiten. Het onderzoek werd gehouden onder 55.000 ouders en kinderen in 30 landen.

18.000 LEGO-steentjes

Er bestaan inmiddels 18.000 LEGO-steentjes (en duizenden sets, die overigens allemaal ergens in een ondergrondse opslag bij elkaar zouden staan bij LEGO) en 85 mobiele en consolegames van het speelgoed. LEGO schrijft: “Bijna alle ouders denken dat spelen kinderen helpt levenslange vaardigheden te ontwikkelen, zoals creativiteit (93%), communicatie (92%), probleemoplossend vermogen (92%) en zelfvertrouwen (91%). Spelen maakt ook het hele gezin gelukkiger, schept sterkere familiebanden en verbetert hun welzijn volgens 95% van de ouders.”

Ondanks al die -vrij voor de hand liggende- voordelen, hebben dus veel gezinnen het gevoel dat ze het spelen missen. Een derde (34%) van de ouders vindt zelfs dat hun gezin niet genoeg samen speelt. De redenen dat het er nog wel eens bij inschiet zijn vooral lange werktijden (31%), klusjes (28%) en gewoon niet genoeg tijd hebben (32%). Dat terwijl spelen helemaal niet heel lang hoeft te duren.

World Play Day

Samen een bus maken van kussens en doen alsof iemand de buschauffeur is voor het slapengaan, of even een 90 seconden-uitdaging doen: het is op zich vrij makkelijk om een speelmoment te creëren. Op deze site kun je voorbeelden vinden van uitdagingen, maar ook op social media wordt veel aandacht besteedt aan spelen, door onder andere muzikant Alicia Keys en samenwerkingen met Adidas. En dan was er ook nog een 94.128 steentjes tellende LEGO-taart in het LEGO House in LEGO-stad van de wereld, Billund.

Kortom, LEGO is jarig en we kunnen niet wachten tot het bedrijf 100 wordt: dat moet helemaal een gigantisch feest zijn. In ieder geval is het de moeite waard om vaker over spelen na te denken, want dat hoeft ook zeker niet alleen voor kinderen te gelden. Er zijn veel volwassenen die LEGO sparen: daarom ontwikkelt LEGO ook sets voor volwassenen, zoals de wat ingewikkeldere LEGO Technic-raceauto’s en bloemensets zoals orchideeën en een bonsaiboom.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...