Nieuws28.10.2021

LEGO brengt vrije tijd Nederlanders in kaart


Helft Nederlanders heeft onvoldoende tijd om te ontspannen

Even uit de ratrace van het dagelijkse leven stappen om te ontstressen. Tijd voor jezelf nemen is geen luxe, maar noodzaak. Nederlanders hebben gemiddeld bijna 33 uur per week me-time, maar de helft van hen, geeft aan dat deze beschikbare tijd voor zichzelf onvoldoende is om weer op te laden. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van LEGO naar vrijetijdsbesteding onder 1000 Nederlanders.

Me-time

Wij Nederlanders zijn het er in het algemeen (91%) over eens dat me-time gelukkig maakt, maar slechts de helft van de Nederlanders vindt de beschikbare tijd genoeg om te ontspannen. Maar liefst een vijfde van de Nederlanders voelt zich naar eigen zeggen zelfs weleens schuldig of ongemakkelijk bij het inplannen van tijd voor zichzelf. Meestal is het zo dat hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we onszelf gunnen. Toch is rust nemen cruciaal. Een hobby is namelijk niet alleen fijn tijdverdrijf, maar het helpt te ontspannen en jezelf verder te ontwikkelen. Als je je verliest in een hobby krijgt je brein namelijk even rust van alle prikkels en kun je weer energie opbouwen. Last van prikkels hebben we zeker. Twee op de vijf Nederlanders zeggen steeds vaker online overprikkeld te raken en sinds de coronacrisis meer druk te voelen om constant bereikbaar te zijn. Ook vindt een even groot deel het moeilijker om zich volledig af te zonderen van hun digitale apparaten. Zelfs tijdens ontspanningsmomenten vindt de helft van de Nederlanders het moeilijk om niet vastgeplakte te zitten aan hun mobiele telefoon of een ander digitaal apparaat. Een vijfde van de Nederlanders zegt dan ook behoeft te hebben aan een digitale “detox” en een echt “offline” ontspanningsmoment.

LEGO 6
LEGO 6
LEGO 13
LEGO 13

Wijs de sleur de deur

Hoe we onze ontspanningsmomenten invullen, is natuurlijk sterk persoonsgebonden. De een is graag passief bezig en schakelt de hersenmassa liever tijdelijk uit, door bijvoorbeeld naar wat hersenloze televisie te kijken (40%). De ander (37%) is veel liever gefocust bezig met een activiteit waar je niet moe van wordt, zoals je urenlang verliezen in een puzzel met tig stukjes of kleine klusjes in huis. Dan zijn er ook nog bijna een kwart van de Nederlanders (23%) die lekker actief bezig wil zijn of willen sporten. Volgens de meerderheid van de Nederlanders (77%) zien de momenten die ze inplannen voor zichzelf er echter steeds grotendeels hetzelfde uit. De helft van de Nederlanders geeft dan ook aan dat ze op zoek zijn naar nieuwe ideeën om hun vrije tijd in te vullen.

De top 5 van favoriete me-time activiteiten zijn:

  1. Films, series en tv kijken (51%)
  2. Lezen (50%)
  3. Sport en beweging (41%)
  4. Tuin en natuur (39%)
  5. Muziek spelen of beluisteren (42%)

LEGO is er voor iedereen

Maar met sets als Central Perk (het fictief koffiehuis van de serie Friends), het LEGO Bloemenboeket, de vintage typemachine, de ingenieuze vleugelpiano die echte deuntjes kan spelen of de LEGO Ferrari 488 GTE “AF Corse #51”, heeft LEGO voor iedere volwassene wel een set die hem of haar aanspreekt. En er blijven ook steeds weer nieuwe sets aan toegevoegd worden, zoals je onlangs gelanceerde Cat D11 Bulldozer (met app-besturing). Of, een van de grootste sets ooit uitgebracht, de vanaf 1 november te pre-orderen LEGO Titanic van 1,30 meter. Ook volwassenen die op zoek zijn naar nieuwe ideeën voor hun vrijetijdsbesteding is de keuze reuze met het grote en gevarieerde aanbod van LEGO.

LEGO 5
LEGO 5
LEGO 9
LEGO 9

Fotocredits: LEGO

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over LEGO

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

LEGO lanceert Jabba’s Sail Barge voor Star Wars-fans

Goed nieuws voor alle Star Wars- en LEGO-liefhebbers! Er is weer een nieuwe set onthuld: Jabba’s Sail Barge (75397). Deze iconische set is een gedetailleerde replica van Jabba the Hutt's beroemde schip uit Return of the Jedi.

Gadgets03.10.2024

LEGO lanceert Jabba’s Sail Barge voor Star Wars-fans

Leukste uitje voor de herfstvakantie: LEGO World in de Jaarbeurs

Goed nieuws voor LEGO fans van alle leeftijden: dit najaar komt LEGO World weer naar de Jaarbeurs in Utrecht. Van donderdag 24 tot en met woensdag 30 oktober vindt de 21e editie van het grootste LEGO evenement ter wereld plaats. Zoals ieder jaar valt ook deze editie weer heel veel te beleven, met een aantal bijzondere highlights.

Events23.09.2024

Leukste uitje voor de herfstvakantie: LEGO World in de Jaarbeurs

en daar is ook een LEGO Fabriek aanwezig
Going viral: Lando Norris rijdt in LEGO Technic McLaren P1 een rondje op Silverstone

LEGO en McLaren hebben de zwaarste LEGO Technic uitdaging tot nu toe voltooid: een unieke, volledig rijklare McLaren P1, gemaakt van LEGO Technic stenen. McLaren F1-coureur Lando Norris ging vervolgens voor de ultieme uitdaging: een rondje over het Britse Silverstone circuit in de LEGO Technic McLaren P1 (schaal 1:1). Een primeur in de geschiedenis van de LEGO Groep.

Automotive12.09.2024

Going viral: Lando Norris rijdt in LEGO Technic McLaren P1 een rondje op Silverstone

Nieuwe LEGO Collectors Edition van Harry Potter: The Burrow

LEGO onthulde eerder deze week de nieuwste Harry Potter set: The Burrow – Collectors’ Edition, geïnspireerd op het iconische huis van de Weasley-familie uit de Harry Potter-films. Deze unieke set, ontworpen met oog voor detail en speciaal gericht op volwassen fans, biedt een prachtige reconstructie van de geliefde locatie uit de tovenaarswereld. Met maar liefst 2.405 stenen en een hoogte van 50 cm, neemt deze replica van het familiehuis van de Wemel fans mee naar de magie en charme van deze iconische locatie.

Gadgets26.08.2024

Nieuwe LEGO Collectors Edition van Harry Potter: The Burrow

De eerste Mario Kart LEGO-set bevat Lakitu

LEGO heeft eerder al geteaset dat er sets kwamen van Mario Kart, maar nu zijn ze aangekondigd.

Gadgets23.08.2024

De eerste Mario Kart LEGO-set bevat Lakitu

LEGO komt met nog twee filmsets: Goonies en Gremlins

LEGO heeft aangekondigd welke sets we kunnen verwachten in 2025: er zijn twee LEGO Ideas-bouwwerken die een prijsvraag hebben gewonnen. Dit zijn ze.

Gadgets19.08.2024

LEGO komt met nog twee filmsets: Goonies en Gremlins

LEGO komt met must-have-set voor Disney-fans: The Nightmare Before Christmas

The Nightmare before Christmas is een snoeperige film waar extreem veel tijd in is gaan zitten. De LEGO-variant haalt het bijna niet bij de koddigheid van het origineel, maar komt heel dicht in de buurt.

Gadgets14.08.2024

LEGO komt met must-have-set voor Disney-fans: The Nightmare Before Christmas

Verder lezen over Onderzoek

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon