Dit is het spectaculaire slot van de hitserie La Casa de Papel

Dit is het spectaculaire slot van de hitserie La Casa de Papel

Het definitieve afscheid van El Professor

Vorig artikel Volgend artikel

Eindelijk is het zover, de grote finale van La Casa de Papel zit er aan te komen. La Casa de Papel wordt omschreven als een ‘Spaanse hitserie’ en wordt uitgezonden op Netflix. Het is december 2017 als we kennis maken de ‘El Professor’ en zijn acht specialisten (allen vernoemd naar steden). Het team wordt op een briljante wijze getraind en pleegt daarna de grootste overval ooit in de Spaanse geschiedenis. Doel is om de Koninklijke Munt van Spanje te overvallen en daar zelf in 11 dagen tijd voor 2.4 miljard euro aan bankbiljetten te drukken.

Iedereen die de eerste twee afleveringen had gezien raakte verslaafd aan de geniale Professor en zijn indrukwekkende team. De oorspronkelijke serie bestaat uit twee delen, vreemd genoeg beschreven als twee seizoenen. Het briljant bedachte slot van dit seizoen van La Casa de Papel (Money Heist) smaakte naar meer. Zowel voor de kijker als de bedenkers die door het succes beseften dat zij goud in handen hadden.

La_casa_de_Papel_einde_3
Het slotakkoord van La Casa de Papel

La Casa de Papel seizoen 2

Het vervolg kwam snel, misschien wel te snel, en dat was te zien. In het tweede seizoen van La Casa de Papel was er wederom een overval, nu op de bank van Spanje. Het was eigenlijk een kopie van de eerste serie maar dan net even anders. Minder briljant, soms zelfs onwennig en onlogisch. De dialogen werden langer, er doken wat nieuwe personages s op maar verder was het een beetje meer van hetzelfde al werd wat betreft geweld de grens verlegd. Ook dit seizoen werd opgesplitst. Na acht afleveringen was het verhaal nog niet af en had je als kijker geen enkel idee hoe dit moest gaan aflopen.

Nairobi is niet meer

Dus volgde deel twee van het tweede seizoen met nog eens acht extra afleveringen. Vanaf hier raken de scenarioschrijvers de draad kwijt, ook zij wisten blijkbaar geen goed einde te bedenken. Het resultaat, de briljante El Professor is zijn glans volledig kwijt, een van de populairste karakters gaat dood en de serie kabbelt met wat extra bruut geweld voort. Het einde is zoek, als kijker raak je verward.

Alle glans van het eerste seizoen is nagenoeg weg. Acht afleveringen, Nairobi is niet meer, en dat is het. Waarschijnlijk zijn de commerciële belangen te groot en wordt gekozen voor een lucratief extra vijfde deel. Het heeft de serie geen goed gedaan. Op sociale media gaven kijkers aan er wel klaar mee te zijn. Bedenk dat de eerste aflevering van het tweede seizoen voor het eerst op Netflix werd uitgezonden op 19 juli 2019.

La_casa_de_Papel_einde_4
Le Professor heeft het niet meer in de hand

La Casa de Papel de finale in twee delen

We zijn dus nu twee jaar verder. Ga je de serie afkijken? Wie alles heeft gezien gaat waarschijnlijk weer kijken, al is het maar om te weten hoe het afloopt. Hierna is het over en uit. Wie gaat overleven weten we nog niet. Volgens de schrijvers wordt het spectaculair. Zeker is nu al dat dit gepaard zal gaan met een overdosis aan geweld. Het is jammer dat een van de meest briljante series ooit zo is afgegleden naar een actieserie. De briljante hersenspinsels van El Professor zijn vervangen door kogels. Het dieptepunt is echter dat zelfs het slotakkoord van de serie nog een keer moet worden opgedeeld in twee delen.

Het eerste, en tevens het meest spectaculaire, deel van de gehele serie ooit is te zien vanaf 3 september. Drie maanden later, op 3 december, volgt dan echt definitief het laatste deel van de serie. In het slotstuk gaat het vooral over de levens van de personages en hun uiteindelijke vertrek, hoe dat ook zal zijn. En dat zou na 43 (+5) afleveringen in totaal niet meer nodig moeten zijn.

La_casa_de_Papel_einde_1
Het einde van La Casa de Papel
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....