Entertainment01.02.2019

Dit is de top-5 van Scandinavische thrillers op Netflix


Alweer ruim een jaar geleden plaatsten we onze eerste lijst met vijf Scandinavische thrillers die niet alleen op TV maar ook op Netflix populair zijn. De series (veelal van Lumière) spreken ons in Nederland, maar ook in andere Europese landen duidelijk aan. Waarschijnlijk omdat ze afspelen in een omgeving die we blijkbaar herkennen. Maar ook de taal, de indringendheid en misschien ook wel minder kabaal, minder actie en de algehele sfeer waarin verhalen zich afspelen. Aan de spanning ligt het zeker niet want deze is vaak vele malen indringender.

We hebben nog maar eens even goed gekeken welke series indruk op ons hebben gemaakt. Wat we kunnen verklappen is dat van een aantal series er nieuwe seizoenen zijn gepland. Mocht je zoals bij The Bridge 4 de voorgaande jaren niet hebben gezien, dan is het advies begin gewoon lekker bij seizoen 1. Anders ga je de verhaallijn toch niet herkennen. Veel kijkplezier!

1. Springvloed (Springfloden)

In 1990 wordt tijdens volle maan een sadistische moord op een zwangere vrouw gepleegd op het Zweedse eiland Nordkoster. Ruim 25 jaar later krijgt een politierekruut (Olivia Rönning) de opdracht zich opnieuw te verdiepen in deze cold case. Rönning komt er al snel achter dat ze deze moord niet alleen kan oplossen en gaat op zoek naar de hoofdcommissaris van de politie (Tom Stilton) die bij het onderzoek betrokken was. Stilton is inmiddels een zwerver en denkt liever niet aan zijn vorige leven. Olivia lukt het toch om langzaam met behulp van Tom steeds dichter bij de oplossing te komen.

De serie, gebaseerd op het eerste deel van de Rönning & Stilton reeks van Cilla en Rolf Börjlind, was in Zweden en daarbuiten een groot succes. Mede door de rol van Olivia Rönning. Inmiddels is ook het tweede deel, ‘De derde stem’, verfilmd en zal na het televisiedebuut zeker op Netflix verschijnen.

Het echtpaar Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en beste scenarioschrijvers van thrillers in Zweden. Vooral omdat naast de spanning de hoofdrolspelers vaak worstelen met levensechte conflicten. De Börjlinds zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films.

2. Karppi (Deadwind)

Karppi is een Finse thriller en belooft nu al een successerie te worden, want kijkers smeken bijna letterlijk om een vervolg. De nieuwe serie gaat over Sofia Karppi, een rechercheur die na het overlijden van haar man alleen achterblijft met haar zoontje en stiefdochter.

Als ze eenmaal weer aan het werkt gaat, wordt ze op haar eerste werkdag geconfronteerd met een gevonden lijk van een vrouw. De dode vrouw blijkt een sociaal werker te zijn, die betrokken is bij een groot bouwproject. Bizar is dat ze ook nog eens wordt gevonden op de plek waar men uiteindelijk wil beginnen met de bouw. Sofia blijft in haar privé leven worstelen met de opvoeding van haar kinderen en haar nieuwe partner Sakari Nurmi. Ook haar rol als rechercheur bij de politie loopt verre van soepel. Ondertussen moet ze wel op zoek gaan naar de moordenaar en wordt ze tijdens deze zoektocht geconfronteerd met mensen die vanwege hun functie in de maatschappij worden beschermd.

Karppi is een heerlijke thriller die diep in de huid van de hoofdrolspelers kruipt en die na afloop smaakt naar meer. Of dat kan moet je zelf na de laatste aflevering maar gaan bepalen.

3. Kriger (Warrior)

Kriger is een behoorlijk indringende en keiharde Scandinavische 6-delige thriller op Netflix. Het is zo’n serie waar je beter maar gelijk vroeg in de avond mee kan beginnen, omdat je hem echt in een keer gaat uitkijken.

Hoofdrolspeler CC (Dar Salim, die ga je zeker herkennen uit Game of Thrones) komt tijdens een missie in Afghanistan in de problemen. Door een inschattingsfout verliest een van zijn strijdmakkers en tevens beste vriend het leven.

Na dit dramatische ongeluk wordt het regiment van CC teruggezonden naar Denemarken. Daar wordt hij door Louise (Danica Curcic), een rechercheur van de politie en tevens de weduwe van zijn beste vriend, gerekruteerd door de autoriteiten om in een bende motorrijders ’the Wolves organization’ te infiltreren. CC raakt snel bevriend met bendeleider Tom (Lars Ranthe). Het doel van de politie is informatie te verzamelen over deze bende en de leden veroordeeld te krijgen voor moord en drugshandel. CC moet de leden van de bende zien te overtuigen dat hij een van hen is. Maar of dat gaat lukken en als hij eenmaal geaccepteerd is blijft de vraag: ‘hoe kom je er weer uit? Spanning tot de laatste minuut.

4. Bordertown (Sorjonen)

Inspecteur Kari Sorjonen (Ville Virtanen) van de Finse Nationale Opsporingsbrigade is met zijn gezin net verhuisd van Helsinki naar het Finse platteland om samen met zijn vrouw en dochter wat meer van het leven te kunnen genieten.

Dat lijkt alleen niet helemaal te lukken want ergens op de scheidingslijn van zijn leven, als opsporingsambtenaar en echtgenoot en vader wordt hij kort na de verhuizing geconfronteerd met een reeks van moorden die allen met elkaar verbonden lijken te zijn. Dit raakt hem diep.

Na de dood van een jonge vrouw vallen nog veel meer doden en vreest Kari dat hij te maken heeft met een seriemoordenaar. Hierbij blijft het allemaal nog niet. Hij wordt ook geconfronteerd met ontvoering en drugshandel. Bordertown is zeker geen serie die zich laat vergelijken met andere Finse series. De serie speelt zich af in de sombere winterse omgeving van Lappeenranta in de buurt van de Russische grens. Je moet er wel even voor gaan zitten want Bordertown en Kari sleuren je door het harde verhaal letterlijk mee naar het einde.

5. The Bridge 4 every saga endsDe serie The Bridge, vernoemd naar de Oresundbrug die het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö verbindt, is al 4 seizoenen een hitserie. Wie seizoen 4 gaat kijken, moet ook zeker de voorgaande seizoenen zien.

In het (definitief) laatste seizoen van The Bridge (8 afleveringen) draait alles nog steeds om de Zweedse politierechercheur Saga Norén en haar Deense collega Henrik Sabroe. Zij worden geconfronteerd met de moord op Margrethe Thormod, directrice van een migratiebureau in Kopenhagen, die op brute wijze wordt gestenigd. De vrouw was kort daarvoor verwikkeld in een deportatie schandaal rond de uitzetting van een Iraanse homoseksueel die zegt na terugkeer in zijn land gestenigd te worden.

Echter voordat Saga met Henrik is, die na de dood van zijn vrouw nog steeds zoekende naar zijn dochters is, moet zij eerst nog worden vrijgesproken voor de dood van haar moeder. In het leven van Saga is niets normaal of vanzelfsprekend dus ook haar ‘tijdelijke’ verblijf in de gevangenis is meer dan complex.

Over de verhaallijn en hoe de serie gaat aflopen zeggen we niets. De Bridge 4 krijgt een einde dat past bij 4 vier seizoenen spanning. Het is ons niet gelukt om de serie niet in een ruk uit te kijken. Ook al wisten we dat every Saga ends..

6. Midnight Sun, de tip van de redactie

Als je alles hierboven al hebt gezien, willen we je toch graag nog een tip geven. Want er is altijd een serie die je bij blijft staan. De serie die indruk heeft gemaakt door het verhaal, de beelden en de spanning. The Bridge is geweldig als je alle 4 seizoenen hebt gezien, een klassieker, net als The Killing. Series bestaande uit meerdere seizoenen. Dat geldt niet voor de bloedstollende serie Midnight Sun waarin een bizarre moord op een Fransman in het uiterste noorden van Zweden, het begin is naar een zieke wereld van rituele moorden. Wat een absolute aanrader is als je van zinderende spanning houdt.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Netflix

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Disney wil zijn streamingdienst verslavender maken en doet daarom Netflix na met een persoonlijkere ervaring.

Entertainment17.07.2024

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

Seizoen 5 van Stranger Things is in de maak. Het is het laatste en we zijn er eigenlijk nog niet klaar voor om afscheid te nemen van Hawkins.

Entertainment16.07.2024

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Welke True Crime-series zijn er recenter verschenen op Netflix? En welke daarvan zijn echt de moeite waard? We noemen er 10. 

Entertainment03.07.2024

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

De streamingdienst stopt in meerdere landen met het aanbieden van dit goedkoopste Basic-abonnement. Misschien ook in Nederland.

Entertainment03.07.2024

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Vaak beginnen mensen bij meer dan 3 kinderen al te verzuchten: jeetje, wat veel. Moet je nagaan als je er niet 4 hebt, maar 1000.

Entertainment28.06.2024

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Netflix overweegt het aanbieden van een gratis abonnement, waarbij je als tegenprestatie advertenties moet kijken. Het wil hiermee alles uit de markten halen waar het nog niet op zijn top is.

Entertainment25.06.2024

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders