De Apple Store-gijzeling in Amsterdam wordt een film op Netflix

De Apple Store-gijzeling in Amsterdam wordt een film op Netflix

En een docu op Videoland

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix heeft een neus voor bizarre situaties en wil nu van de Apple Store-gijzeling in Amsterdam een film maken. Het gaat om een Nederlandse Netflix Original met de schrijver van onder andere Baantjer en Sleepers aan boord, Simon de Waal.

Apple-gijzeling

Twee jaar geleden werd onze hoofdstad opgeschrikt door een heftige gijzeling. Het gebied rondom de imposante Apple Store in Amsterdam werd volledig afgezet en er stond alleen een Albert Heijn-bezorgautootje, dat de dader had gebruikt om naar de locatie toe te gaan. De beelden over hoe de politie uiteindelijk bewust op de dader inreed zijn bij veel mensen nog wel bekend, mede omdat juicekanalen er geen seconde over twijfelden om die de wereld in te slingeren. Iets waar de politie destijds niet gelukkig mee was.

Het is een verschrikkelijke situatie geweest, maar tegelijkertijd is het wel voor te stellen waarom Netflix hier een film van wil maken. Gelukkig zijn er geen onschuldige slachtoffers gevallen, want dat is wel mirakuleus gezien de man binnenkwam met explosieven en wapens. Mensen verstopten zich in de winkel en moesten urenlang wachten wat hun lot zou zijn. Gelukkig konden ze worden gered en werd de dader -die 200 miljoen euro in crypto eiste- dus aangereden, waarna hij even later overleed.


Echte crimi

De verfilming van de gijzeling wordt dus geschreven door De Waal, maar Bobby Boermans, met wie hij eerder samenwerkte, is erbij om het te regisseren. Boermans is bekend van Mocro Maffia: het moge duidelijk zijn, dit wordt een echte crime-film. Soufiane Moussouli speelt de hoofdrol van de 27-jarige gijzelnemer en ook Marcel Hensema, Loes Haverkort, Emmanuel Ohene Boafo en Louis Talpe zijn in de film te zien. Soufiane speelde eerder in Popoz en wordt gezien als aanstormend talent in Hillywood.

De film belooft verschillende perspectieven van het verhaal te belichten: van de dader, tot de gijzelaars, maar ook de hulpverleners. Interessant in deze is dat Simon de Waal niet alleen scenario’s schrijft: zijn dayjob is die van rechercheur zware misdaad bij de politie van Amsterdam. Een imposante man dus, die weet hoe het werkt en daardoor waarschijnlijk een heel realistisch beeld kan neerzetten van hoe die avond voor de 70 gegijzelden, de gijzelnemer en de vele agenten die op de plaats delict waren om hulp te bieden.

Het duurt nog wel even voordat de film op de streamingdienst verschijnt: het wordt in 2025 verwacht. Wel komt er op 22 februari dit jaar, precies twee jaar nadat het gebeurde, een documentaire over de gijzeling op Videoland.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...