Entertainment05.04.2023

10 langlopende podcasts die nog steeds de moeite waard zijn


Podcasts lijken te blijven, al zien we ook dat veel populaire podcasts half 2022 zijn gestopt: Man, Man, Man bijvoorbeeld, of de Zelfspodcast. Gelukkig zijn er heel veel langlopende podcasts over om heerlijk te bingeluisteren. Podcasts die ook nog regelmatig van nieuwe afleveringen worden voorzien, zodat je elke week (soms zelfs elke dag) iets nieuws hebt om te luisteren. Deze podcasts zijn op het moment van schrijven heel groot én duren nog steeds voort.

1. PorteRenee

PorteRenee heeft zoveel afleveringen van haar podcast gemaakt, dat je je bijna niet kunt voorstellen dat ze nog niet alles heeft gezegd over geld dat er te zeggen was. PorteRenee gaat over geldzaken en is een Nederlandse podcast, wat een grote plus is. Er zijn ook goede geldpodcasts uit de Verenigde Staten, maar daar zit het systeem toch net even anders in elkaar. Je zal het ongetwijfeld niet altijd met PorteRenee eens zijn, maar het is wel een ideale podcast om even op een leuke manier bij je financiën stil te staan.

2. Conan O’Briend needs a friend

Talkshowhost Conan O’Briend had een talkshow op televisie, maar zet die op een bepaalde manier voort in een podcast. Hij voelt allerlei beroemde mensen aan de tand en doet dat wat langer dan de showbites-achtige constructie die hij had in zijn talkshow. Dit is heerlijk lang luisteren en daarbij maakt O’Brien ook nog wat ruzie met zijn assistenten. Erg vermakelijk.

3. The Moth

The Moth is een van onze favoriete podcasts, omdat deze eens niet is opgehangen aan een beroemdheid, maar juist gaat om willekeurige mensen. Nou ja, willekeurige mensen die allemaal iets gemeen hebben, namelijk dat ze een enorm persoonlijk verhaal blootleggen aan miljoenen buitenstaanders. Elk verhaal is weer bijzonder om te horen en de toon in The Moth is erg prettig waardoor je steeds maar door blijft luisteren.

4. De Universiteit van Nederland

Oke, The Moth was dan een van onze favoriete Engelstalige podcasts, want de Universiteit van Nederland is onze favoriete Nederlandse podcasts. De gezellige kwinkslag aan onderwerpen die de revue passeren zijn fascinerend, ook als je dacht dat een bepaald onderwerp totaal niet interessant was (of juist veel te ingewikkeld). Er komen in deze podcast allerlei hoogleraren en slimme mensen voorbij die iets vertellen uit hun vakgebied, maar dan begrijpelijk. Genieten.

5. Bandsplain

Mocht je podcasts vinden wat moeilijk vinden omdat je liever met muziek bezig bent, dan is Bandsplain misschien een goed compromis. Elke week komt Yasi Salek met een fan die zijn favoriete band uitlegt. Zo wordt er gerust uren gestoken in het duiken in de historie van de Red Hot Chilli Peppers. Dat wordt allemaal echter zo geanimeerd verteld, dat je dat met gemak luistert en misschien zelfs dan nog hoopt op meer.

6. Crime Show

Crime Show is een goede show in plaats van Moordcast, want die heeft al een tijdje niets meer geplaatst. Crime Show is een Engelstalige podcast waarin er in elke aflevering wordt ingezoomd op een bepaalde criminele gebeurtenis en je ook hoort over de levens die hierbij verloren gingen en welke impact dat heeft. Er zitten vaak spannende twists in en gekke situaties waarvan je mond open zal vallen van verbazing. Ah, nog eentje dan?

7. NRC Vandaag

Wil je een podcast luisteren die elke dag terugkomt, dan is NRC Vandaag wel een goede keuze. Hierin spreken allerlei journalisten van de krant over de alledaagse nieuwtjes. Niet zozeer om het nieuws te brengen, maar vooral om te duiken in het verhaal erachter. Een beetje duiding. Een beetje NRC Next misschien zelfs wel.

8. Marc-Marie en Aaf vinden iets

Deze podcast is niet voor iedereen, maar dat komt vooral omdat Marc-Marie en Aaf als mensen niet voor iedereen zijn. Dat geeft niet, want als je ze erg kunt waarderen, dan zal je genieten van al hun beslommeringen over alledaagse zaken zoals Airfryers en bakfietsmensen. Ze duiken soms in vragen die ze hebben, of frustraties, maar elke keer is het weer een feestje om te luisteren naar hoe deze twee bijzondere mensen alles des levens van een recensie voorzien.

9. Darknet Diaries

Voor mensen die into tech zijn is Darknet Diaries een aanrader. Hiervan komen afleveringen niet zo vaak uit als bij veel andere podcasts, maar hij gaat nog steeds stug door. Jack Rhysider gaat in deze podcast dieper in op alles wat te maken heeft met cyber security en hacking. Hij legt dingen uit die normaal achter gesloten deuren plaatsvinden en daardoor krijg je ook leek veel informatie en meer begrip over de wereld van cybersecurity. Iets wat je misschien ook toepast in je eigen leven om je cyberveiligheid te bewaken.

10. De Podcast Psycholoog

Podcasts zijn informatief, maar kunnen ook een soort zelfhulpboeken zijn in audiovorm. De Podcast Psycholoog is dat. Elke keer komt er weer een bepaald onderwerp aan bod dat te maken heeft met je brein. Stress, troost, rouw: het komt allemaal voorbij in deze vrij langlopende podcast die je zowel meer inzicht kan geven in jezelf als in de mensen om je heen. Doe er je voordeel mee.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Audio

Sonos onthult de eerste koptelefoon van het merk: Sonos Ace

Sonos komt voor het eerst met een koptelefoon. Het apparaat luistert naar de naam Ace en kost 499 euro, want hem meteen bovenin het segment plaatst.

Gadgets21.05.2024

Sonos onthult de eerste koptelefoon van het merk: Sonos Ace

Wat is er nieuw aan de kleine speaker Sonos Roam 2?

Sonos komt binnenkort waarschijnlijk met een nieuwe Roam-speaker. De kleine Blutooth-speaker van Sonos, Roam 2, heeft een belangrijke knop.

Gadgets08.05.2024

Wat is er nieuw aan de kleine speaker Sonos Roam 2?

Het lijkt echt te komen: foto’s en prijs Sonos-hoofdtelefoon gelekt

Het was eerst een voorzichtig gerucht, maar die fase lijken we inmiddels voorbij: er staat op een Nederlandse site allemaal informatie en zelfs foto's van een Sonos Ace-hoofdtelefoon.

Gadgets07.05.2024

Het lijkt echt te komen: foto’s en prijs Sonos-hoofdtelefoon gelekt

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen

Het lijkt zo logisch: Storytel kan het, waarom Spotify dan niet? Luisterboeken aanbieden staat wel al lang op de plannen van Spotify, maar toch heeft het tot nu toe alleen hoog ingezet op podcasts. Raar, zou je denken, w...

Online24.01.2024

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen

Tijdmachine: Discman was echt niet antishock, maar dat gaf niks

Laatst hadden we het over de Walkman en nu gaan we het hebben over een andere uitvinding van Sony: de Discman. Zoals je het ongetwijfeld al verwacht is het ook een apparaatje waardoor je draagbare muziek kon luisteren, a...

Gadgets18.12.2023

Tijdmachine: Discman was echt niet antishock, maar dat gaf niks

Sonos teaset nieuw product: is het een hoofdtelefoon?

Sonos-ceo Patrick Spence heeft gezegd dat Soos in 2024 met een heel nieuw product komt. Het is natuurlijk bekend van audio, maar blijft wel beperkt tot speakers. In alle soorten en maten: soundbars, draagbare speakers en...

Gadgets16.11.2023

Sonos teaset nieuw product: is het een hoofdtelefoon?

Verder lezen over Podcast

Adverteren in een podcast: hoe effectief is dat?

Advertising10.04.2024

Adverteren in een podcast: hoe effectief is dat?

Podcast: Dit zijn de lichtpuntjes van Louis van Gaal

Vandaag is er een nieuwe (video)podcast beschikbaar gekomen waarin voormalig bondscoach Louis van Gaal voor het eerst in lange tijd een interview geeft. Van Gaal gaat voor de Podcast-serie Lichtpuntjes (van SIRE) in ges...

Video19.02.2024

Podcast: Dit zijn de lichtpuntjes van Louis van Gaal

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

RSS-feeds zijn een beetje zoals X/Twitter. Soms zijn ze weer even in trek, soms niet, maar journalisten en nieuwsjunkies gebruiken ze altijd. Echter kan het best nu weer aantrekken, want YouTube heeft besloten om podcast...

Online10.01.2024

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

Deze podcast werpt nieuw licht op moordcomplot Kennedy

In Amerika is er geen gebrek aan complottheorieën, van Aliens en 9/11, tot de moord op JFK. Maar van laatstgenoemde zijn nieuwe aanwijzingen voor een mogelijke rol van de CIA bij de moord op de Amerikaanse President Joh...

Media13.11.2023

Deze podcast werpt nieuw licht op moordcomplot Kennedy

60 jaar na moord John. F. Kennedy
Spotify lanceert voor het eerst videopodcasts in Nederland

Vroeger heette het een vodcast, maar inmiddels wordt toch vaker videopodcast gezegd: Spotify lanceert nu 10 podcasts in videovorm op de streamingdienst. Het gaat om een Nederlandse release waarbij grote, populaire podcas...

Entertainment07.04.2023

Spotify lanceert voor het eerst videopodcasts in Nederland

Stream On 2023: Spotify onthult nieuwe home feed​

Spotify presenteerde woensdagavond een gloednieuwe interface en tientallen nieuwe features tijdens hun tweede Stream On-evenement. Honderden makers en artiesten, zoals Ed Sheeran, The Jonas Brothers en Jennifer Lopez, wa...

Entertainment08.03.2023

Stream On 2023: Spotify onthult nieuwe home feed​

​True Crime is populairste podcastonderwerp van 2022

We houden ervan om te praten over echte moordgevallen. In Nederland zie je het, maar wereldwijd gaat diezelfde vlieger op. We zijn gefascineerd door True Crime. Dat blijkt uit de lijst met bestgeluisterde podcasts op van...

Online06.12.2022

​True Crime is populairste podcastonderwerp van 2022

Inclusief héél veel True Crime-podcasttips
​Gerucht: TikTok komt met eigen podcast-app

Terwijl veel social media TikTok nadoen, is TikTok zelf ook op zoek naar manieren om te groeien. En ja, dat doet het blijkbaar ook door anderen juist na te doen. Zo schijnt het volgens geruchten met een eigen podcast-app...

Social Media17.10.2022

​Gerucht: TikTok komt met eigen podcast-app

Verder lezen over Spotify

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify haalt populaire optie voor nachtegaaltjes uit de gratis versie

Spotify is leuk als je met vrienden een soort plotselinge karaoke-avond houdt. Echter ben je de songtekstoptie straks kwijt als je een gratis Spotify-gebruiker bent.

Online03.05.2024

Spotify haalt populaire optie voor nachtegaaltjes uit de gratis versie

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify heeft sinds het begin van de app in 2006 nog nooit zijn prijzen verhoogd, tot het jaar 2023 aanbrak. Toen werd het duurder. En nu we net gewend zijn geraakt aan 2024, gaan ook dit jaar de prijzen van de streaming...

Online05.04.2024

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

Online25.03.2024

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

Terwijl mensen inmiddels steeds vaker afhaken van Spotify omdat het zijn belofte op Hi-Fi maar niet waarmaakt, zien we dat Spotify wel met allerlei andere zaken blijft komen. Denk aan een medium om je levensvragen te bea...

Online13.03.2024

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Frankrijk kondigde eind vorig jaar een nieuwe belasting aan, waarop Spotify meteen besloot zijn support voor verschillende muziekfestivals in te trekken. Maar nu merken de gebruikers van Spotify direct hoe vervelend die...

Entertainment08.03.2024

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Hoeveel is nog onbekend