​True Crime is populairste podcastonderwerp van 2022

​True Crime is populairste podcastonderwerp van 2022

Inclusief héél veel True Crime-podcasttips

Vorig artikel Volgend artikel

We houden ervan om te praten over echte moordgevallen. In Nederland zie je het, maar wereldwijd gaat diezelfde vlieger op. We zijn gefascineerd door True Crime. Dat blijkt uit de lijst met bestgeluisterde podcasts op van de app Apple Podcasts. Crime Junkie is de meest populaire podcast ter wereld.

Nederlandse podcasts

Moordcast, Laura H., De Kofferbakmoord, De moord op Patrick, de Willem Podcast, De Deventer Mediazaak, de Laatste Dans: in Nederland zijn we een rijk land waar het gaat om het True Crime-genre in podcastvorm. We vinden het heerlijk om te luisteren naar wat iemand heeft gedreven tot een moord, hoe de moord plaatsvond en wat de verdere gevolgen ervan zijn. Soms opgeloste zaken, soms onopgeloste zaken, waarover onder andere Dionne Slagter, Harry Slagter en Sanne Boer hun kennis en hersenspinsels delen. En jij? Jij bent lekker aan het strijken, aan het autorijden of gewoon aan het werken terwijl je alles aan je voorbij hoort komen.

Het is een heerlijk genre waarvan we smullen, maar daarin zijn we in Nederland niet bepaald uniek. Apple heeft de lijst met meest populaire podcasts van 2022 vrijgegeven en daarin is te zien dat er wereldwijd veelvuldig wordt geluisterd naar podcasts die draaien om moord en doodslag. Op nummer 1 staat Crime Junkie, met daarna The Daily, Dateline, Morbid en SmartLess. Vorig jaar was er ook veel True Crime te bespeuren in de lijst, maar zeker in de top vijf was het toen niet zo druk met misdaad als nu.

Adnan Syed

Het interessante aan True Crime is dat het eigenlijk nooit echt gedateerd is. Serial is bijvoorbeeld terug van weggeweest, maar deze podcast blijft relevant. Het enige wat kan veranderen is dat er in een zaak een nieuwe verdachte is of hij zelfs wordt opgelost, maar dat zou je als podcastmaker makkelijk kunnen oplossen door je podcastaflevering van een update te voorzien. Bovendien weten mensen je podcast wel weer snel te vinden als er ontwikkelingen zijn.

Zo blijkt Serial terug in de lijst vanwege Adnan Syed, omdat er veranderingen waren in de zaak. Eerlijk is eerlijk, bij Serial was het zelfs nog iets specialer: de reden dat Adnan Syed dit jaar werd vrijgesproken, kwam onder andere door de aflevering van Serial. Dankzij Serial kwam er nieuw bewijs naar voren in de zaak en kon Syed zijn veroordeling weer aanvechten. Erg bijzonder dat deze man, die waarschijnlijk op basis van discriminatie was opgepakt, dankzij een podcast een andere wending in zijn leven kreeg.

Apple Podcasts

Temeer reden waarom het zo interessant is om True Crime te luisteren: zeker in Nederland. Wie weet kun jij nog een rol spelen in een onderzoek. En zo niet, dan heb je in ieder geval meer geleerd over de psyche van de mens en over waartoe anderen in koelen bloede in staat zijn. Nieuwsgierig naar de top 20 meest beluisterde podcasts op Apple Podcasts? Komen ze:

 1. Crime Junkie
 2. The Daily
 3. Dateline NBC
 4. Morbid
 5. SmartLess
 6. This American Life
 7. Up First
 8. Serial
 9. The Ben Shapiro Show
 10. Hidden Brain
 11. Stuff You Should Know
 12. My Favorite Murder with Karen Kilgariff and Georgia Hardstark
 13. We Can Do Hard Things with Glennon Doyle
 14. Radiolab
 15. Fresh Air
 16. Freakonomics Radio
 17. Conan O’Brien Needs A Friend
 18. On Purpose with Jay Shetty
 19. Wait Wait... Don’t Tell Me!
 20. Something Was Wrong


True Crime-podcasttips

Wil je nog wat tips? Solved Murders, Bed of Lies, Onland, Sweet Bobby, The Missing Cryptoqueen en Welcome to Your Fantasy zijn enkele True Crime-podcasts die zeker de moeite waard zijn. Let op: True Crime is niet voor iedereen: sommige podcasts kunnen trauma’s oproepen of zijn enorm gedetailleerd en daarom erg schokkend.

Je bent uiteraard welkom om het genre uit te proberen, maar het is zeker niet voor iedereen en dat is niet erg: er zijn nog duizenden podcasts over andere onderwerpen die waarschijnlijk beter bij je passen, zoals je kunt zien in de lijst van Apple Podcasts.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...