​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

Vorig artikel Volgend artikel

Gmail krijgt een nieuwe functie, namelijk een verificatie voor wanneer je e-mail wil doorsturen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om email uit een bepaalde inbox automatisch laten doorsturen naar een andere box. Dus niet gewoon één email, maar alle email.

E-mail doorsturen

Als je nu e-mail van bijvoorbeeld je werk in je Gmail-inbox wil ontvangen, dan hoef je alleen maar je werkmailadres en het wachtwoord in te voeren en Google regelt de rest. Dat is eigenlijk best vreemd. Waar het tweefactorauthenticatie en meer recent de passkeys hoog in het vaandel heeft, lijkt het als het om het doorsturen van e-mail gaat, wat toch heel persoonlijk en privacygevoelig is, minder belang te hechten aan dat soort dingen. Dat gaat nu veranderen.

Gmail wil graag dat niemand toegang kan krijgen tot die email, of bepaalde filters in de mail. Zo geeft het aan dat het vorig jaar sterkere beveiligingen heeft geïntroduceerd voor gevoelige acties die worden uitgevoerd in je Google Workspace-accounts. Nu wordt dat uitgebreid:

Filters: een nieuw filter maken, een bestaand filter bewerken of filters importeren.

Doorsturen: Een nieuw doorstuuradres toevoegen vanuit de instellingen doorsturen en POP/IMAP.

IMAP-toegang: De IMAP-toegangsstatus inschakelen vanuit de instellingen. (Workspace-admins bepalen of deze instelling zichtbaar is voor eindgebruikers of niet)


gmail

2-stapsverificatie

Google schrijft: “Wanneer deze acties worden ondernomen, zal Google de sessie die de actie uitvoert evalueren en als deze riskant wordt geacht, zal deze worden uitgedaagd met een prompt "Verifieer of jij het bent". Door middel van een tweede en vertrouwde factor, zoals een 2-staps verificatiecode, kunnen gebruikers de geldigheid van de actie bevestigen. Als een verificatie-uitdaging mislukt of niet wordt voltooid, krijgen gebruikers een melding "Kritieke beveiligingswaarschuwing" op vertrouwde apparaten.”

Het wordt dus waarschijnlijk echt wel een stuk veiliger, omdat je meteen een melding krijgt dat er een kritieke beveiligingswaarschuwing is. Dat maakt dat doorsturen van e-mail toch wat veiliger. Wat wel goed is om rekening mee te houden, dat is dat doorgestuurde e-mail soms wel iets meer tijd nodig heeft om in de inbox zichtbaar te worden. Wacht je dus bijvoorbeeld op een dringende mail of een verificatiecode, dan kun je beter direct op je e-mail inloggen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...