Technology31.08.2010

Altijd een volle inbox? Gmail helpt met priority box!


Heavy users op internet weten het maar al te goed: tientallen, zo niet honderden e-mails per dag! Hoe houd je dit bij? Google helpt de (zakelijke) Gmail-gebruikers nu met een nieuwe tool: priority box.

Deze tool stelt de gmail-gebruiker in staat zijn binnenkomende e-mails onder drie kopjes te laten sorteren: (a) belangrijk/ongelezen (b) op terugkomen: “starred” (c) alle andere e-mails. De Gebruiker heeft de mogelijk zelf nog een zelf gedefinieerde sectie aan te maken.

De gebruiker kan Google helpen bij het identificeren van belangrijke mails door aan te geven of een bericht toch meer of minder belangrijk of prioriteit had moeten krijgen. Ook kan hij/zij e-mails uit de “overige” categorie alsnog als belangrijk aanmerken.

Google claimt dat haar systeem – door te analyseren welke e-mail-onderwerpen wel of niet (snel) worden geopend – steeds beter in staat zal zijn om voor de gebruiker niet-belangrijke van belangrijke e-mails  te onderscheiden en in een passende prioriteiten box te plaatsen. Deze nieuwe feature wordt gecombineerd met een betere Spam-filter in G-mail.

De kracht van deze applicatie binnen Gmail is dat Google geheel automatisch en trefzeker de belangrijke e-mails er uit kan pikken en deze aan de gebruiker in de top van lijst zal tonen. Volgens de woordvoerder gebeurt deze selectie op basis van regels die te maken hebben met zaken als:

  • van wie is de email afkomstig?
  • heeft het inhoudelijke relevantie; Google claimt dat daarbij alleen gekeken wordt naar de inhoud van de reeds aanwezige e-mails in je eigen e-mail-box en niet naar bijvoorbeeld je recente zoekgedrag in de zoekmachine!
  • hoe reageer je op bepaalde e-mails met bepaalde inhoud/afzenders: worden ze (snel) geopend, reageert men überhaupt op een email, krijgen emails “stars”?

In de ‘settings’ voor de prioriteiten inbox kan men aangeven of ingestelde filters, inclusief het daarbij overslaan van de inbox, door de regels van de priority inbox moeten worden overruled of niet.

Feitelijk beoordeelt Google natuurlijk al lang alle binnenkomende e-mails: tot op heden alleen of het naar de mening van Google spam is of niet. Het uitfilteren van spam is natuurlijk hetzelfde mechanisme als het beoordelen op belangrijkheid voor de gebruiker. De Spam filter moet volgens Google met de introductie van deze priority-secties nog effectiever gaan worden.

Al deze functies komen in de komende week beschikbaar voor alle Gmail-gebruikers. Maar deze unieke functie is voor Google natuurlijk vooral ook van belang om via hun Google Apps een betere toegang te krijgen tot de systeembeheerders van bedrijven. Microsoft domineert met Outlook en Microsoft Exchange de zakelijke markt. Maar Google hoopt met deze op het verhogen van productiviteit gerichte applicatie nog meer voeten tussen de deur te krijgen bij de zakelijke gebruikers. Google claimt 6% minder tijd aan het verwerken van de dagelijkse e-mail stroom op een kantoor te kunnen verwezenlijken.

Google heeft bij Gmail recentelijk de user interface aangepakt. Ook Google Agenda heeft al wat wijzigingen ondergaan. Die laatste wijzigingen leken vooral ingegeven om Google Agenda gemakkelijker voor de zakelijker gebruiker te maken. Alles wijst op meer concurrentie met de heerschappij van Microsoft in de kantoor omgeving.

Wij zijn erg benieuwd naar de eerste ervaringen van de gebruikers met de accuratesse waarmee Google de prioriteit van de e-mails weet te scoren!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Gmail

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Altijd online voor je werk? Steeds meer landen tegen altijd online

Het coronavirus heeft ons veel narigheid gebracht, maar ook de prettige bijkomstigheid dat je wat meer kunt thuiswerken. Voel je je een beetje ziek, dan hoef je je niet meteen ziek te melden, want je kunt gewoon thuiswer...

Online03.04.2024

Altijd online voor je werk? Steeds meer landen tegen altijd online

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen

Google gaat Google-accounts verwijderen. Het gaat om accounts die al meer dan twee jaar niet zijn gebruikt. Daarmee wordt bedoeld: er is al meer dan twee jaar geen inlog op geweest en niet iets mee gegoogeld of een video...

Online28.11.2023

​Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen

​Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing

Europa is nog steeds druk doende met de Digital Markets Act (DMA), die inmiddels sinds mei van kracht is. De EU heeft nu bekendgemaakt welke diensten het meest onder toezicht staan (de poortwachter). Daar missen een aant...

Online06.09.2023

​Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing

Maar Google, Microsoft en Apple gaan niet vrijuit
​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

Gmail krijgt een nieuwe functie, namelijk een verificatie voor wanneer je e-mail wil doorsturen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om email uit een bepaalde inbox automatisch laten doorsturen naar een andere box. Dus...

E-mail24.08.2023

​Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt

10 tips en tricks voor Gmail

Gmail heeft voor velen geen geheimen, denken ze. Deze app en browsertoepassing is veelgebruikt, maar er zijn ook heel veel handige foefjes waarmee het Gmail-leven nog beter wordt. We noemen er tien. 1. Snooze meldingen...

Online28.04.2023

10 tips en tricks voor Gmail

​5 nieuwe KPI’s voor jouw e-mail marketing strategie

We zaten er al een tijdje op te wachten maar de eerste resultaten zijn binnen. De nieuwe privacy feature MPP van Apple heeft heel wat teweeg gebracht in de e-mail marketing wereld. Sinds de lancering van de privacy featu...

E-mail05.04.2023

​5 nieuwe KPI’s voor jouw e-mail marketing strategie