Cybercrime19.12.2022

Webbrowsers: permanent kwetsbaar voor malafide betaalverzoeken


Gebruik browsers alleen voor browsing... nooit om mee te betalen!

Stel jij krijgt een digitaal betaalverzoek toegezonden van een particulier of een ondernemer voor een op zichzelf legitiem openstaand bedrag. Jij reageert natuurlijk niet op de eerste de beste phishingmail, dus je hebt de legitimiteit van dit betaalverzoek vooraf goed gecontroleerd.

Jij kent deze particulier of ondernemer echter niet zo heel goed. Met name als jou geen fysiek adres van deze particulier of ondernemer bekend is, blijft het oppassen. Of er sprake is van een bonafide of een malafide betaalverzoek valt namelijk niet te zien aan het digitale betaalverzoek zelf. Ook uit het daarop volgende keuzemenu valt niets af te leiden. In zoverre is er sprake van een zgn. ‘black box’ die nog elke gewenste vorm aan kan nemen.

Betalen via malafide webadres betekent gegarandeerd verlies van banktegoeden

Indien jij per ongeluk toestaat dat er een malafide webadres wordt geladen voor een digitale betaling, dan zal er zich een vrijwel exacte phishing-kopie van jouw bankwebsite tussen jouw browser en de legitieme bankwebsite nestelen. Jouw betaalcode komt hiermee rechtstreeks bij de phishing-kopie terecht. Gevolg is dat jouw betaal- en spaarrekening volledig worden leeg getrokken. Meer dan het aftappen van één betaalcode is daar over het algemeen niet voor nodig.

Oplichting door phishing met gelijkende webadressen

Met het klikken op het betaalverzoek opent er zich ongetwijfeld een vertrouwd uitziend keuzemenu waarbinnen moet worden gekozen voor een bank. Vervolgens kan zich potentieel één van de onderstaande linkjes in jouw webbrowser laden….

betalen
betalen

Alleen de vetgedrukte webadressen betreffen legitieme bankdomeinen

Binnen alle tweede rijen webadressen is .nl vervangen door .ni en binnen alle derde rijen is er een letter vervangen door een of twee gelijkende letters of cijfers. Binnen alle volgende rijen is er eveneens geen sprake van legitieme bankdomeinen, maar van de domeinen Tikkie.nl, Betaallink.nl, Betalen.nl, Betaalverzoek.nl, Afhandeling.nl, Overschrijving.nl, Boeking.nl en Acceptgiro.nl. Stuk voor stuk domeinen die helemaal niets met jouw bank te maken hebben en naar verwachting daarom volstrekt malafide inhoud zullen herbergen.

Controleer jij consequent en minutieus het webadres binnen de adresbalk?

Herken jij in één oogopslag elke spelfout binnen de adresbalk van jouw browser? Besef jij dat adressen die niet in eerste aanleg eindigen op de twee unieke fragmenten van de legitieme domeinnaam van de bank (bijv. abnamro.nl of ing.nl) een volstrekt ander domein vertegenwoordigen? Controleer jij consequent en minutieus het webadres binnen de adresbalk?

Als het antwoord op de bovenstaande vragen ‘nee’, ‘soms’ of ‘niet altijd’ is, dan loop je het reële risico dat jouw betaal- en spaarrekening op enig moment volledig worden leeg getrokken.

Phishing veel lastiger door met een mobiele bankapp te betalen

Er bestaat echter een adequate oplossing om phishing naar jouw bankgegevens een heel stuk lastiger te maken. Namelijk door consequent gebruik te maken van een mobiele bankapp op tablet of mobiel voor betalingen. Een mobiele bankapp verbindt altijd exclusief met jouw bank. Het is daardoor onmogelijk dat er zich tussen de mobiele bankapp en jouw bank een derde partij nestelt. Hetgeen de achilleshiel van elke webbrowser is.

Webbrowsers zijn namelijk ontworpen als omnipotente interface voor alle webpagina’s. Dit maakt dat er zich eenvoudig webpagina’s tussen de browser en de eigenlijke bron van informatie kunnen voegen. De meeste apps daarentegen zijn ‘dedicated’ en verbinden alleen met vooraf geprogrammeerde servers. Daarin kenmerkt zich over het algemeen de inherente veiligheid van een app boven een webbrowser. Voor mobiele bankapps geldt dit uiteraard per definitie.

Gebruik browsers alleen voor browsing….nooit om mee te betalen!

Als je tijdens het webwinkelen artikelen hebt uitgezocht vanaf het comfortabele scherm van jouw computer, dan hoef je deze artikelen slechts nog even op te zoeken via jouw mobiele browser om ze vervolgens af te rekenen via jouw mobiele bankapp. Als jij daarentegen via de computer al bent ingelogd op een webwinkel-account dan verschijnt jouw gevulde winkelwagen na simultaan en mobiel inloggen op dit account eveneens binnen jouw mobiele browser.

Indien de webwinkel als keuzemogelijkheid een QR-code op de computer genereert voor afhandeling van de betaling via een mobiele bankapp, dan is omschakelen naar jouw mobiele browser natuurlijk niet meer nodig. Let er daarbij wel goed op dat je binnen jouw mobiele bankapp slechts toestemming geeft voor de afhandeling van een mobiele betaling en niet voor toegang tot internetbankieren. Zie de paragraaf ‘Nota bene’ voor potentiële criminele sluiproutes met betrekking tot het gebruik van mobiele bankapps.

Een betaalverzoek alleen ontvangen op de computer? Even doormailen naar jouw mailaccount op tablet of mobiel. Het is echt zo simpel als het lijkt. Voorkom dat je jouw webbrowser gebruikt als eenvoudig te misleiden betaalmiddel. Mobiele bankapps zijn gewoon een stuk veiliger!

Nota bene

Neem bij het gebruik van mobiele bankapps overigens notie van de onderstaande sluiproutes die internetcriminelen inzetten om je alsnog te proberen te besodemieteren:

– betalingsomleidingen via de mobiele webbrowser zijn potentieel malafide

Opent een betaalverzoek op jouw tablet of mobiel na de ingegeven keuze voor jouw bank toch consequent binnen jouw mobiele webbrowser in plaats van binnen jouw mobiele bankapp, dan kan dat een indicatie zijn dat er iets niet in de haak is met het desbetreffende betaalverzoek. Misbruik van bankgegevens is namelijk alleen mogelijk binnen de webbrowser. Probeer het dan later nogmaals om er zeker van te zijn dat het niet de app van jouw bank is die tijdelijk offline is. Blijft het betaalverzoek na de keuze voor jouw bank steevast openen binnen jouw mobiele webbrowser ga er dan maar gevoegelijk vanuit dat dit betaalverzoek malafide is!

– QR-codes op malafide websites kunnen account voor internetbankieren kapen

QR-codes op malafide websites/webwinkels kunnen onder het mom van een mobiele betaling proberen toegang te krijgen tot jouw account voor internetbankieren. Met het accepteren van zo’n legitieme – maar voor een mobiele betaling ongeschikte – QR-code geef je de internetcrimineel vrijelijk toegang tot jouw account voor internetbankieren. Dit kan zonder dat jij überhaupt een valse bankwebsite onder ogen krijgt. Daarom moet je bij het gebruik van QR-codes altijd heel goed opletten waarvoor jij binnen jouw mobiele bankapp precies toestemming verleent: een mobiele betaling of internetbankieren! Dit betreft vooralsnog de enige phishing-methode die rechtstreeks mogelijk is via een mobiele bankapp.

– zorg er wel voor dat je geen valse bankapp installeert

Belangrijk is wel dat je de bonafide mobiele bankapp van jouw bank uit de Apple App Store of de Google Play Store installeert. Dit spreekt voor zich, maar gaat soms toch nog mis. Er worden namelijk regelmatig valse bankapps in de beide appstores aangetroffen. Naast de juiste ontwikkelaar van de app spreekt een hoog aantal downloads eveneens voor de authenticiteit van de bankapp. Vanwege het feit dat malafide bankapps meestal maar kort in de appstores blijven staan, is het aantal downloads doorgaans niet wat je er van mag verwachten. Honderden of duizenden downloads in plaats van de honderdduizenden tot ettelijke miljoenen voor de bonafide mobiele bankapps van de meeste Nederlandse banken.

Dit artikel is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tot stand gekomen. De auteur aanvaardt niettemin geen enkele aansprakelijkheid in relatie tot de onderwerpen die binnen dit artikel worden beschreven.

[Fotocredits – concept w © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Browser

​Browser krijgt een paniekknop: heel handig voor stiekemerds

De browser Opera GX komt met een paniekknop. Geen knop om de hulpdiensten te bellen wanneer je met je hoofd op je toetsenbord valt of van je stoel glijdt, maar een knop om te zorgen dat niemand ziet wat je eigenlijk aan...

Online15.12.2023

​Browser krijgt een paniekknop: heel handig voor stiekemerds

Chrome verbetert je tikfouten nu alvast in de URL

Handig toch, dat Google in zijn zoekmachine altijd helpt door je een ander woord voor te stellen wanneer je een tikfout maakt? Dat scheelt je weer tekst verwijderen en opnieuw tikken en het is gewoon een stuk sneller. Ch...

Online18.10.2023

Chrome verbetert je tikfouten nu alvast in de URL

​10 tips en tricks voor Chrome

De Chrome-browser is erg handig om gewoon te internetten, maar er kunnen veel meer handige dingen mee. Met deze tien tips en tricks haal jij er alles uit wat erin zit. 1. Synchoniseer met je Google-account Heb je bepaal...

Online19.05.2023

​10 tips en tricks voor Chrome

Radiostations kun je ook prima online in de browser luisteren

We zijn inmiddels zo gewend alles te krijgen wanneer wij dat willen, dat je bijna zou denken dat radio niet meer bestaat. Tot je in de auto stapt, want dan is de kans groot dat je toch weer dat ene radiostation automatis...

Online22.11.2022

Radiostations kun je ook prima online in de browser luisteren

​8 handige extensies voor de Chrome-browser

Je gebruikt je Chrome-browser ongetwijfeld heel goed om naar handige websites te gaan, maar heb je wel eens bedacht dat je je browser zelf ook aanzienlijk handiger kunt maken? Voor menig probleem heeft de browser een opl...

Online30.09.2022

​8 handige extensies voor de Chrome-browser

Webversie van Snap: eindelijk een web Snapchat

Meer dan tien jaar nadat Snapchat als app werd gelanceerd, is er nu een webversie. Het betekent dat je nu een nieuw platform hebt om videoconferenties mee te doen op je laptop, maar het betekent vooral dat je lekker kunt...

Social Media18.07.2022

Webversie van Snap: eindelijk een web Snapchat

Microsoft stopt Internet Explorer support

Vanaf 15 juni gaat Microsoft stoppen met de support voor haar oude browser, Internet Explorer, op een aantal ‘recente’ versies van Windows 10. Het betreft alle Windows 10 versies vanaf de 20H2 update. Je zult dan dus...

Online14.06.2022

Microsoft stopt Internet Explorer support

Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser

Veel internetgebruikers benaderen het internet via de Chrome-browser of Safari: helemaal omdat die voorgeïnstalleerd zijn op een mobiele telefoon. Microsoft, dat zijn oorsprong vindt in alles PC, wil echter dat je zijn...

Online03.05.2022

Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser

Verder lezen over Hackers

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Verder lezen over Security

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt