‘Losgeld’ apps in Mac App Store eisen een abonnement

‘Losgeld’ apps in Mac App Store eisen een abonnement

Vorig artikel Volgend artikel

Malafide apps, het is een fenomeen waar we niet snel van af zullen komen. Zowel Google, in haar Play Store, als Apple, met de App Store, doen veel om te voorkomen dat dergelijke apps afgevangen worden voordat ze hun kwade bedoelingen kracht bij kunnen zetten door de officiële, goedgekeurde, status krijgen. Dat lukt vaak, getuige de regelmatige berichten over geweigerde en verwijderde malafide apps.

Soms glippen er echter ook een, of meerdere, door de mazen van de controles heen. Die worden, als we geluk hebben, redelijk snel ontdekt door ontwikkelaars en andere experts die zich ten doel gesteld hebben de verschillende applicatiewinkels te verlossen van foute apps. Kosta Eleftheriou is zo’n ontwikkelaar. Hij ontdekte deze week een bijzondere malafide app die er in geslaagd is de controles van de App Store voor Mac-apps te omzeilen.

Abonnement verplicht!

My Metronome is een app die, als je hem eenmaal opgestart hebt, direct met een melding komt dat je hem alleen nog kunt deactiveren door een abonnement van 10 dollar per maand te nemen. Annuleren of afsluiten gaat dan al niet meer, waardoor je niets anders rest dan te dokken. Gelukkig was er voor Mac-gebruikers nog wel een workaround: het geforceerd afsluiten van de app – via de toetsencombinatie <CMD><ALT><ESC>.

Het goede nieuws is dat de app, kort nadat Eleftheriou bovenstaande tweet wereldkundig maate, inmiddels uit de App Store verwijderd is. Helaas is dat nog niet alles. De maker van de malafide app, Music Paradice LLC, heeft ook een binding met een andere ontwikkelaar, Groove Vibes. Beide ontwikkelaars vallen onder Akadem GmbH, een in Oostenrijk geregistreerde ontwikkelaar van videogames.

Meer ‘losgeld’ apps

Onderzoek van The Verge en andere ontwikkelaars heeft uitgewezen dat alle apps in de Mac App Store van die ontwikkelaars ook direct een pop-up melding tonen met een dwingende verplichting om een abonnement af te sluiten voordat je verder kunt. Bij twee van de apps is het, als de betaalmelding verschijnt, ook onmogelijk ze op de normale manier (via het Finder menu of <CMD> ‘Q’) af te sluiten.

De vraag is nu natuurlijk waarom de betreffende ontwikkelaar deze apps met die ‘voorwaarden’ in de Mac App Store geplaatst heeft. Het lijkt er op dat het probeersels zijn, maar ze gedragen zich wel degelijk als malafide ‘losgeld’ apps die door de reviewers van Apple tegengehouden hadden moeten worden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...