De inloggegevens 1 miljoen Facebook-gebruikers zijn gestolen

De inloggegevens 1 miljoen Facebook-gebruikers zijn gestolen

Vorig artikel Volgend artikel

Meta heeft een bulkmail gestuurd naar 1 miljoen Facebook-gebruikers, omdat hun inloggegevens mogelijk op straat liggen. Het zou komen door kwaadaardige apps die werden verspreid via de App Store van Apple en de Play Store van Google.

Gegevens op straat

Een interessante kwestie dat juist Meta hier dan over bericht, zou je denken, maar dat komt omdat deze slechte apps zijn gemaakt om specifiek de inloggegevens van Facebook te ontfutselen. Met succes, blijkbaar, want 1 miljoen mensen zijn nu gewaarschuwd dat het heel goed mogelijk is dat hun gegevens op straat liggen. 1 miljoen is veel, maar dat komt ook omdat het niet bepaald om een paar malafide apps gaat: het gaat om honderden apps. Meta plaatste hier een lijst met de apps waarom het gaat.

Het zijn vooral apps om foto’s te bewerken, zodat je jezelf in een animatiepoppetje kon veranderen of gewoon kon ‘photoshoppen’. Ook diverse apps met VPN-diensten en spelletjes bleken malafide apps te zijn. De reden dat specifiek Meta hier iets mee te maken heeft, is dat je vaak meer functionaliteiten in de app kon krijgen door in te loggen met je Facebook.

Malafide apps

Hierdoor konden de hackers zorgen dat ze je inloggegevens hadden. Deze kunnen ze onder andere online verkopen voor heel veel geld, of ze kunnen ze gebruiken op andere websites om te kijken of ze toegang konden krijgen tot bijvoorbeeld je e-mail, je bankgegevens en ga zo maar door. Laat dit dan ook wederom een tip zijn om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Daarnaast geeft Meta ook nog een tip: “Hackers weten hoe populair zulke apps zijn en maken dan ook datzelfde soort apps om je te misleiden en je informatie te stelen. Lijkt een app te mooi om waar te zijn, bijvoorbeeld als je allerlei functies krijgt die enorm innovatief lijken, dan is de kans aanwezig dat het ook daadwerkelijk te mooi is om waar te zijn en je er bekaaid vanaf komt.” En beroofd dus.

Facebook

Apple heeft gezegd dat maar 45 van deze apps via de App Store konden worden gedownload, waarmee het dus eigenlijk wil zeggen dat het probleem vooral ligt bij Googles Play Store. Inmiddels zijn alle apps die Meta noemt uit beide appwinkels verwijderd. Check echter vooral zelf ook even je telefoon op die pak ‘m beet 400 apps uit de blog van Meta. Het is sowieso goed om regelmatig even door je telefoon te gaan en te kijken of je bepaalde apps nog wel gebruikt: zo houd je je telefoon overzichtelijk en snel.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...