Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen


Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Maar is het te mooi om waar te zijn? Het zou zomaar kunnen.

In de afgelopen tien jaar zijn datingapps steeds populairder geworden onder singles van alle leeftijden die op zoek zijn naar hun volgende partner. Maar deze apps hebben een verborgen en gevaarlijke kant die vaak over het hoofd wordt gezien. Door hun enorme populariteit onder volwassenen die op zoek zijn naar liefde, zijn datingapps een broedplaats geworden voor fraudeurs die mensen uitbuiten.

Ayleen Charlotte, wiens verhaal bekend werd door de Netflix-documentaire “The Tinder Swindler” en momenteel werkzaam als Scams Advisor en Banking Customer Advocate bij BioCatch, reflecteert op haar eigen ervaringen en die van de vele slachtoffers die ze heeft geholpen. Ze wijst op vijf signalen die kunnen aangeven dat je te maken hebt met een oplichter.

1. Vrijwel onmiddellijk hun liefde voor jou verklaren

Als je online crush snel verklaart van je te houden voordat jullie elkaar persoonlijk hebben ontmoet, moeten de alarmbellen afgaan. Romantische oplichters doen vaak aan het zogenaamde “love bombing”, waarbij ze overdreven veel liefde, genegenheid en lof tonen. Het doel is om je te overweldigen, zodat je snel en diep verliefd wordt en klaar bent voor het ultieme verzoek: hen geld sturen.

2. Overmatige interesse in je persoonlijke leven

Het is normaal om vragen te stellen over je romantische interesse aan het begin van een relatie. Maar oplichters tonen vaak overdreven interesse: ze stellen veel vragen over jou, maar onthullen weinig over zichzelf. Hoewel het vleiend lijkt, is dit opzettelijk. Ze zijn er alleen op uit om je kwetsbaarheden bloot te leggen, zodat ze die later kunnen uitbuiten voor financieel gewin.

3. Beweren dat ze uit jouw stad of regio komen, maar ze zijn zelden beschikbaar om je persoonlijk te ontmoeten

Je zult merken dat romantische oplichters vaak een beroep opnoemen waarvoor ze veel moeten reizen of een legitiem excuus hebben om in het buitenland te zijn. Hierdoor hebben ze een smoes voor hun langdurige afwezigheid en, nog belangrijker, een reden om geld te vragen voor een vliegticket om je te komen zien.

4. Op het allerlaatste moment afzeggen

Na weken of zelfs maanden van anticipatie is het eindelijk zover: je kunt je geliefde in levenden lijve ontmoeten. Maar net wanneer ze op het punt staan thuis te komen, zeggen ze op het laatste moment af met een uitgebreid excuus waarom ze je niet persoonlijk kunnen ontmoeten. Oplichters gebruiken deze klassieke manoeuvre vaak om je langer aan het lijntje te houden en geld los te krijgen. Het draaiboek van de oplichter is ontworpen om je zo lang mogelijk aan de haak te houden (en hen geld te sturen).

5. Bijna onmiddellijk geld vragen

De grootste rode vlag van datingfraude is een dringend verzoek om geld. Ze hebben een overdreven reden waarom ze onmiddellijk geld nodig hebben, zoals een ziek familielid dat op het punt staat te sterven. In Ayleen’s geval beweerde de oplichter dat hij veel vijanden had en dat haar leven ook gevaar liep. Hij stuurde zelfs foto’s van zichzelf waar hij bebloed op stond en vertelde haar dat er een aanslag op zijn leven was gepleegd. Sommige fraudeurs beloven ook hoge rendementen op investeringen of vragen om betaling via niet-traditionele methoden zoals cadeaubonnen of via crypto (zoals Bitcoin), waarbij ze traditionele banktransacties vermijden.

Datingapps & Social media

Oplichters liggen niet alleen op de loer op datingapps; ze zijn ook actief op sociale mediakanalen. Deze romantische oplichters doen uitgebreid onderzoek om hun doelwitten te vinden en als ze eenmaal aan de haak geslagen zijn, werken ze hard om het vertrouwen van het slachtoffer snel te winnen”, zegt Ayleen Charlotte. “Vallen voor datingfraude is een gevaarlijk spel dat langdurige emotionele en financiële littekens achterlaat. Het is noodzakelijk om waakzaam te zijn voor het draaiboek van romantische oplichters en om hun waarschuwingssignalen vroegtijdig te herkennen, voordat ze zowel je hart als portemonnee breken.

[Fotocredits – Pixel-Shot © Adobe Stock]
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Apps

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

Wat heeft Sonos toch met zijn app gedaan? De meest basic mogelijkheden zijn er al twee maanden uit. Maar, ze komen terug.

Gadgets19.07.2024

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

TikTok introduceert Whee. Maar het is geen mogelijkheid via TikTok: het is een heel nieuwe app. Origineel is het alleen niet.

Social Media19.06.2024

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

Thuiswerkers hangen nu bedrijven ontdekken dat sommige mensen ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’ wel heel serieus nemen.

Online17.06.2024

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Verder lezen over Dating

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

Tinder wil het makkelijker maken voor je om met anderen te delen wie die leuke dame of heer is waarmee je op date gaat. Het komt met Deel Mijn Date.

Online22.04.2024

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

Alicia Framis is verliefd. Haar man is echter geen man van vlees en bloed, het is AIlex, een hologram. De Spaanse artiest is van plan om als eerste vrouw ter wereld met een hologram te trouwen, en dit huwelijk wordt deze...

Technology16.02.2024

Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

Online06.02.2024

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

Spotify heeft Wrapped, een persoonlijk lijstje met jouw jaar op het platform, maar Tinder heeft Tinder’s Year in Swipe, waarin het in het algemeen uitspraken doet over hoe het jaar wereldwijd op het platform is geweest...

Online06.12.2023

​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

Verder lezen over Hackers

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?