Cybercrime03.04.2013

Elke 3 minuten sprake van geavanceerde cyberaanval


FireEye, specialist in het tegengaan van next-generation cyberaanvallen, publiceerde zijn Advanced Threat Report over de tweede helft van 2012. Het rapport laat zien dat malware overal voorkomt. Organisaties hebben elke 3 minuten te maken met een e-mail met een kwaadaardige bijlage, met een kwaadaardige website of met malwarecommunicatie die de legacy-beveiliging omzeilt.

Het Advanced Threat Report is gebaseerd op data van 89 miljoen gevallen van malware en op onderzoek van het FireEye-researchteam. Het onderzoek biedt inzicht in cyberaanvallen die traditionele beveiligingsmiddelen als firewalls, next- generation firewalls, Intrusion Prevention-systemen, antivirussoftware en beveiligingsgateways weten te omzeilen. Het rapport biedt verder een overzicht van het actuele bedreigingslandschap, nieuwe tactieken van Advanced Persistent Threats (APT) en de mate van infiltratie in bedrijfsnetwerken. Bovendien geeft het rapport gedetailleerd inzicht in trends in specifieke sectoren en bevat het een casestudy over een langdurige, geavanceerde aanval die in 2012 is uitgevoerd.

elke-3-minuten-sprake-van-geavanceerde-c.jpg
elke-3-minuten-sprake-van-geavanceerde-c.jpg

Dit rapport biedt een overzicht van hoe aanvallen geavanceerder zijn geworden en succesvol netwerken binnendringen, ongeacht de sector,” aldus Ashar Aziz, oprichter en CTO van FireEye. “Nu cybercriminelen investeren in geavanceerder malware en innovatie om detectie te vermijden, moeten organisaties hun beveiligingsinfrastructuur heroverwegen. Zij moeten deze versterken met een nieuwe beveiligingslaag die in staat is om deze dynamische, onbekende bedreigingen realtime te detecteren.

De belangrijkste uitkomsten:

– Gemiddeld hebben bedrijven elke 3 minuten met malware te maken. De frequentie van malwareactiviteit verschilt per sector. Technologiebedrijven staan bovenaan met tot wel elke minuut een aanval. Sommige sectoren ervaren cyclische aanvallen, andere worden onregelmatig aangevallen.

– Spear phishing blijft de meest toegepaste manier om een geavanceerde malwareaanval te starten. Wanneer aanvallers spear phishing-berichten uitsturen, kiezen ze voor doorsneetermen om een niets vermoedende gebruiker te verleiden tot het openen van de e-mail en de aanval te starten. Deze termen zijn in drie categorieën in te delen: bestelling en aflevering, financiën en algemeen. De meest gebruikte term in malwarebestandsnamen was ‘UPS’.

– ZIP-bestanden hebben de voorkeur bij het versturen van malware. Kwaadaardige malware wordt in 92% van de gevallen verzonden in een ZIP-bestand.

– Verschillende innovaties maken het voor malware beter mogelijk om onopgemerkt te blijven. Er is malware aangetroffen, die alleen actief wordt als de gebruiker de muis beweegt. Deze tactiek kan sandbox-beveiliging misleiden doordat er geen activiteit plaatsvindt. Malwareontwikkelaars gebruiken ook virtual machine-detectie om sandbox-beveiliging te omzeilen.

– Aanvallers gebruiken steeds vaker DLL files. Aanvallers vermijden het reguliere .exe-bestandstype en gebruiken DLL-bestanden om infecties langer te laten duren.

...

Verder lezen over Onderzoek

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon