Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com
Dit is nog veel erger dan je resultaten van je fietsprestaties via sports-tracker eerlijk delen: certificaten m.b.t. tot digitale veiligheid proberen te halen bij Certified Secure terwijl iedereen mee kan kijken. Scary! Ik heb nu om te beginnen wel 100% gescoord bij de Internet Fundamentals, waar je mee moet beginnen om verder te mogen gaan, maar dat stelt weinig voor. Kan ik hier net zo goed op gaan zitten scheppen dat ik de tafel van tien binnen 15 seconden op kan dreunen. Of zoiets. Bovendien beken ik dat het niet in een keer gelukt is.
Dat gezegd hebbende; bleek achteraf een beetje te liggen aan de interpretatie van de vragen. Tweede test: ‘Niet Klikken’, wel in een keer 100% gescoord, maar dat is net als de Fundamentals een tamelijk simpele. Ben je niet tevreden met je resultaten, begin je gewoon opnieuw, maar dan krijg je weer (random) andere vragen voorgeschoteld. Antwoorden gauw Googelen in een ander window is er niet bij, want je moet binnen 15 seconden iets klikken, voor de volgende vraag verschijnt. Ik zou zeggen; probeer het zelf eens.
De instapper, Internet Fundamentals, kan iedereen doen zonder een account aan te maken, en die hoef je dus niet te delen. Ik weet niet hoeveel tijd ik de komende weken/maanden aan moeilijkere certificaten kan besteden, maar het is wel een hele leuke uitdaging. Alleen al te bevelen aan iedereen die graag mee wil praten over computers, virussen, malware en dat soort dingen. Voordat voorzichtig verder ga met het vervolg ‘Veilig Internet +’ ga beginnen eerst nog maar eens een paar ‘For Dummies’ uit de afdeling Computers, Internet & Security bestuderen.
Vorig jaar heb ik bij onze vakbond NVJ een mooi papieren Certificaat met opdruk ontvangen na een ‘Privacy Workshop For Journalists’. Die cursus was een ouderwets klassikale, met gebruik van je eigen laptop, voor de klas als tutor hoofdredacteur Joran Polak van Security.nl. Onderdelen: ‘Digitale Veiligheid voor Journalisten’ en ‘Gegevensbeveiliging voor Journalisten’.
Joran duikt overigens regelmatig op in de media over cybercrime, internetveiligheid en privacy. Hij is een van de medeoprichters van Certified Secure, verantwoordelijk voor het ontwikkelen van checklists en content, waarmee eindgebruikers hun gegevens, systemen en privacy kunnen beschermen.
Tip: de cursus dit jaar herhaald, op dinsdag 25 september in Amsterdam, en niet alleen voor leden van de NVJ. ook voor bloggende Cowboys, ook voor bezoekers van DC.
De cursus was niet al te moeilijk, maar aan te bevelen voor alles en iedereen die gebruik maakt van computers, internet, e-mail, sociale netwerken en wat dies meer zij. Je hoeft er echt geen rocket science voor gestudeerd te hebben, want iedereen kan in dat soort cursussen leren wat hij zou moeten doen en laten.
Aan bod komen onder meer hoe zo min mogelijk van jezelf online prijs te geven, anonieme zoekmachines, het stoppen van online tracking, hoe je altijd https in plaats van http kan gebruiken, en hoe de privacy en de security settings van je browser te maximaliseren. Verder hoe java script en browser plugins uit te schakelen, wegwerp e-mail adressen voor registraties, je IP adres verbergen via Union Routing, hoe Tor Vidalia of Ixquick Proxy te gebruiken.
In een andere cursus van Certified Security bij de NVJ heb ik kennis gemaakt met secure instant messaging, e-mail encryptie, volledige schijfversleuteling en/of een versleutelde truecrypt container.
Dat gezegd hebbende: niet alles wat ik er geleerd heb, pas ik consequent toe. Sommige dingen niet omdat het me gewoon te veel gedoe is, en het doel nou eenmaal niet altijd alle middelen heiligt.
Andere dingen zeer consequent wel. Over wat er over me bekend is via internet maak ik mezelf niet zoveel zorgen, maar ik geloof dat ik wel zeer zorgvuldig om ga met de beveiliging van mijn systemen en wat daarop op de een of andere manier van waarde is.
Afkloppen!
P.s. vandaag of morgen ga ik een Mac die beveiligd is met de nieuwe versie van Undercover als gestolen opgeven om te testen hoe een en ander werkt. Wordt vervolgd.
Verder lezen over Security
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerCybercrime29.08.2024