Microsoft test momenteel in een Chinees labatorium nieuwe software die zeer accurate profielen maakt van bezoekers. Dit blijkt uit een artikel van Reporters without borders en een eerder artikel van The New Scientist. Opvallend aan de software is niet dat er gegevens worden vastgelegd, maar hoe. De software baseert haar conclusies op het gedrag van de bezoeker en niet op ingevulde formulieren.
Door patronen in je browse-geschiedenis te analyseren moet de software je naam, leeftijd, geslacht en locatie kunnen achterhalen. Anoniem deelnemen aan een chatbox zit er dan niet meer in.
Met deze software wil Microsoft gerichter adverteren mogelijk maken. Uit de studie, “Demographic Prediction Based on Users’ Browsing Behavior” (pdf), waar The New Scientist haar informatie vandaan haalde, blijkt onder andere dat informatie gehaald wordt uit de cache en de cookies van een browser.
Microsoft bevindt zich met dit onderzoek op de rand van het toelaatbare. In sommige landen is het niet toegestaan de privacy-rechten op deze manier te schenden. Reporters without borders maakt zich om een andere redden zorgen: “[We] believe it is unacceptable to carry out this kind of sensitive research in a country such as China, where 50 people are currently in prison because of what they posted online.” Met andere woorden: deze software zou weleens ‘misbruikt’ kunnen gaan worden door de Chinese overheid.
Daarnaast komt dit naar buiten op een moment dat de EU onderzoek doet naar de bewegingen die Google op dit gebied maakt. Wordt ongetwijfeld vervolgd…