DC Business08.05.2023

​ZZP’er worden? Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering essentieel is


Je bent jong, je bent sportief, je bent gezond: hoe groot is de kans dat je arbeidsongeschikt raakt? Niet heel groot, maar de kans is er wel en dan ben je op jezelf aangewezen. Als je tenminste ZZP’er bent. Overweeg je een carrièrewissel en wil je je loondienstbaan verruilen voor een leven als zelfstandige zonder personeel, overweeg dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp (aov).

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bij arbeidsongeschiktheid wordt vaak gedacht aan mensen die in de bouw werken en door een ongeluk een arm kwijtraken, maar er zijn veel meer manieren om volledig arbeidsongeschikt te raken. Als je voor minstens 35 procent (al zijn er ook verzekeraars die 25 procent aanhouden) je werk niet kunt uitvoeren door een medische oorzaak, dan ben je arbeidsongeschikt. Dat kan niet alleen een fysiek ongeluk zijn. Het kan ook een psychische oorzaak hebben en die staan erom bekend dat je ze niet echt kunt zien aankomen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt je om de periode dat je niet kunt werken financieel te overbruggen. Je kunt geen aanspraak maken op potjes van de overheid en zal zelf moeten zorgen voor een verzekering die je helpt als je in zwaar weer terechtkomt. Je krijgt dan maandelijks een bedrag uitgekeerd om je vaste lasten te kunnen betalen. Daarnaast zijn er ook veel verzekeringen die je helpen met de reïntegratie. Zo kun je psychische hulp krijgen of een medisch adviseur: een beetje zoals een arbo-arts die bedrijven inschakelen wanneer het om een medewerker gaat. Die kan je adviseren over wat goede, volgende stappen zijn om terug in het zadel te komen.

Er wordt vaak gedacht dat een aov overal hetzelfde is, maar dat is niet zo. Je kiest er als zzp’er zelf voor hoe hoog het uitgekeerde bedrag moet zijn dat wordt uitgekeerd. Als je het ook redt met 80 procent van je inkomen, dan kun je daar ook voor kiezen en dat betekent een lagere maandelijkse premie. Ook kun je kiezen voor een andere eindleeftijd, zoals 60 jaar, in plaats van meer rond de pensioengerechtigde leeftijd. Je kunt hem dus wat meer naar eigen hand zetten, wat zeker handig is voor mensen die wel het vangnet willen, maar niet per se denken de volledige 100 procent nodig te hebben. En dat scheelt.

Niet altijd zo duur als men denkt

Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn de premies dus erg verschillend. Je kunt bij verschillende websites kijken wat het voor jou kost: iets wat vaak samenhangt met je beroep, je jaarinkomen, je leeftijd en de datum waarop je verzekering moet starten. Vaak zit het rond de 150 euro per maand netto (het is aftrekbaar van de belasting). Het is geen goedkope verzekering, maar dit appeltje voor de dorst kost wel minder dan veel mensen denken omdat er netto veel minder van de premie overblijft.

Het is makkelijk om een aov aan de kant te schuiven onder het mom van: ‘dat heb ik niet nodig’. Heb je heel veel spaargeld, dan heb je het misschien ook minder snel nodig. Niemand wil er gebruik van maken, uitbetaald worden door arbeidsongeschiktheid, maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje, ook als je gewoon bureauwerk doet. Een aov is niet verplicht, maar in veel gevallen wel heel verstandig. Al werkt de overheid momenteel wel aan een verplichte variant, die echter niet heel binnenkort wordt verwacht.

[Fotocredits – Iryna © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over eHealth

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

De Maand van de Mentale Gezondheid is afgelopen, maar het belang neemt alleen maar toe. Een grote stap hierin is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen op de werkplek. Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere burn-out, stress en tijdsgebrek. Dit heeft invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de tijd verloren gaat aan repetitieve en uitputtende taken.

Artificial Intelligence24.07.2024

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je kunt vaak horen dat je je gehoor moet beschermen, maar wat als je het niet zozeer wil beschermen, maar juist wil verbeteren? Dat kan gewoon. Er zijn meerdere manieren om je gehoor te verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld muziek of de stem van je geliefde kunt horen zoals het bedoeld is. We geven je 4 tips om je gehoor te verbeteren.

Lifestyle03.07.2024

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Een van de eerste stappen bij het kiezen van het juiste matras is het overwegen van je dominante slaaphouding. De slaaphouding speelt een cruciale rol in de soort ondersteuning die je lichaam nodig heeft om een goede nachtrust te garanderen en om wakker te worden zonder pijn of stijfheid.

Lifestyle13.06.2024

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

Lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki