DC Business06.02.2023

​Wat zijn de diverse voorwaarden voor een bedrijfslening?


Wanneer je onvoldoende eigen vermogen hebt om in jouw bedrijf te investeren, kan een zakelijke financiering uitkomst bieden. De laatste jaren sluiten steeds meer bedrijven een lening af om een (grote) investering in hun bedrijf te financieren. Overweeg je om ook zakelijk geld te lenen? Denk dan niet dat het een uitgemaakte zaak is dat je hiervoor in aanmerking komt. Er zitten namelijk een aantal voorwaarden aan een bedrijfslening. Benieuwd waar je allemaal aan moet voldoen? In deze tekst zetten wij de belangrijkste voorwaarden voor zakelijk lenen op een rijtje.

Basisvoorwaarden

Voor wat betreft een bedrijfslening hanteert iedere geldverstrekker een aantal basisvoorwaarden. Deze hebben vaak betrekking op de financiële situatie van jouw bedrijf. Zo komen alleen bedrijven met een minimale omzet van 50.000 euro bijvoorbeeld in aanmerking voor een bedrijfslening. Zet je meer geld om? Dan betekent dit niet dat het een uitgemaakte zaak is dat je een zakelijke lening af kunt sluiten. Een geldverstrekker eist namelijk ook dat je een positief eigen vermogen hebt. Als zij geld uit zouden lenen aan bedrijven met een negatief eigen vermogen, is de kans immers groter dat de lening niet terugbetaald wordt. Vandaar dat zij hier ook aandacht aan besteden. Tot slot wordt er een blik geworpen op het resultaat van jouw bedrijf. Alleen bedrijven die winst maken komen namelijk in aanmerking voor een bedrijfslening.

Andere voorwaarden die van toepassing zijn

Als je aan de basisvoorwaarden voldoet, betekent dit niet dat je een bedrijfslening af kunt sluiten. De meeste geldverstrekkers hebben namelijk ook nog een aantal andere voorwaarden opgesteld. Zo wordt er onder meer een blik geworpen op de rechtsvorm van jouw bedrijf. Is jouw bedrijf een naamloze vennootschap (nv)? Dan behoort zakelijk financieren niet tot de mogelijkheden. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor een bedrijfslening als jouw bedrijf een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), vennootschap onder firma (vof) of maatschap is.

Wie denkt dat dit de enige bijkomende voorwaarden zijn om een zakelijke lening te krijgen, heeft het mis. Geldverstrekkers verlangen namelijk ook dat je minimaal 15 maanden transactiedata hebt op een zakelijke rekening. Wanneer dit niet het geval is, heeft het geen zin om een bedrijfslening aan te vragen. Tot slot mag je niet actief zijn in de financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, tabak, drugs en gokken als je in aanmerking wilt komen voor een bedrijfslening. Politieke en levensbeschouwelijke organisaties kunnen ook geen zakelijke lening aanvragen.

Vraag online een zakelijke lening aan

Voldoe je niet alleen aan de basisvoorwaarden van zakelijk lenen, maar ook aan de bijkomende voorwaarden? Dan wil je mogelijk direct een bedrijfslening aanvragen. Doordat je bij veel geldverstrekkers online een aanvraag in kunt dienen, is dit mogelijk. Als je een geldverstrekker gevonden hebt, kun je via de site een bedrijfslening aanvragen. Zorg er in ieder geval voor dat je de jaarrekening en het transactieoverzicht van de afgelopen 15 maanden bij de hand hebt. Hiermee sla jij je namelijk een stuk sneller door het aanvraagproces heen.

[Fotocredits – Ngampol © Adobe Stock]

Verder lezen over Bedrijven

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben

Als ondernemer is het erg belangrijk om goed verzekerd te zijn voor potentiële risico’s die op kunnen treden. De kredietverzekering is nog een vrij onbekende verzekering voor ondernemers. Dit is onterecht, omdat deze...

DC Business25.02.2024

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben