Automotive18.01.2023

Zelfrijdende demo Tesla was fake


Toen Tesla in 2016 een video liet zien waarin de EV-fabrikant haar eigen ontwikkelde systeem voor autonoom rijden, beter bekend als ‘Autopilot’, demonstreerde was vrijwel de hele wereld onder de indruk van die prestatie. De Model X in die video reed, volgens Tesla dus volledig autonoom, door de stad, op provinciale- en snelwegen. De auto trok zelf op, remde bij kruisingen en verkeerslichten deed dat dus allemaal zelf. Natuurlijk zat er wel een chauffeur achter het stuur, maar dat had volgens Tesla puur te maken met wetgeving en veiligheidsvoorschriften. Welnu, die video, zo heeft een Tesla engineer nu bevestigd, was compleet fake.

Autopilot demo werd in scene gezet

De video werd door Elon Musk gezien als het bewijs dat zijn Tesla’s toen al, in 2016, in staat waren autonoom van A naar B te rijden. En dus ook het bewijs dat dat mogelijk was met behulp van sensoren en software. Intelligente verkeerssystemen, die via het mobiele netwerk met autonoom rijdende voertuigen communiceerden, waren dus (nog) niet nodig volgens Musk. De sensoren en software van Tesla deden al het werk.

Echter, volgens Ashok Elluswamy, directeur van Autopilot-software bij Tesla, werd de video geënsceneerd met behulp van 3D-mapping op een vooraf bepaalde route, een functie die niet beschikbaar is voor consumenten. Kortom, gefaked.

Rechtszaak onthult fake video

Let wel, de Tesla Model X in bovenstaande video reed dus wel degelijk zelf, maar om dat mogelijk te maken moesten de engineers van Tesla wel wat trucjes uithalen. Het Autopilot systeem zoals dat voor vele duizenden dollars, als extra optie, aan Tesla eigenaren verkocht wordt, heeft die trucjes niet aan boord.

Het nieuws van de gefakete video kwam aan het licht tijdens een rechtszaak die tegen Tesla aangespannen is vanwege een fataal ongeluk met een Tesla. Daarbij kwam een voormalige Apple medewerker om het leven. De familie van de overleden man stelt dat de Autopilot van Tesla verantwoordelijk is voor het overlijden van hun familielid.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Tesla

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland

Tesla Model Y moet meer verkocht worden in Nederland: hij blijkt niet heel toegankelijk te zijn. Misschien is de auto wel toegankelijk, maar zijn prijs niet, heeft Tesla gedacht. De EV-maker besluit daarop de bolide wat...

Automotive18.01.2024

​Tesla Model Y wordt veel goedkoper in Nederland