Automotive17.11.2023

Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout


Spoiler alert: het gratis platform leverde meer op

Na zo’n zeven jaar te hebben rondgereden in een bijna bejaarde benzine slurpende Volkswagen Golf 4 V5 – ja die met een 2,3 liter vijfcilinder krachtbron – werd het toch echt tijd om eens naar een nieuwe(re) om te kijken. Ineens deed zich enkele weken geleden een kans voor om een acht jaar jongere Golf 5 GT over te nemen. Tijd dus om mijn V5 te gaan verkopen. Voor mij was het voor het eerst in 20 jaar dat ik zelf weer een auto moest verkopen. Geen advertentie in de krant dus, maar online. Maar welk platform? Een van de gratis opties, zoals Autoscout (met upselling opties), of toch maar meteen kiezen voor een betaalde dienst, zoals Marktplaats?

Meer kans op Marktplaats, dacht ik

Ik besloot een week geleden om mijn bolide eerst op Marktplaats aan te bieden. Op een of andere manier had ik het idee dat ik daar eerder succes zou hebben dan op een ander (gratis) platform, waar misschien wel veel meer auto’s aangeboden worden, maar waardoor het dan ook moeilijker wordt om op te vallen.

Goed, foto’s gemaakt, tekst samengesteld en op naar Marktplaats, waar ik overigens al meer dan 13 jaar een account heb. Dat heeft als verkoper ook z’n voordelen, omdat potentiële kopers dan zien dat je geen ‘eendagsvlieg’ op Marktplaats bent. Voor de advertentie en wat extra opvalmogelijkheden betaalde ik uiteindelijk bijna 40 euro. Daarvoor werd de advertentie drie dagen op de ‘homepage’ van de categorie auto’s geplaatst en aansluitend nog drie dagen als ‘dagtopper’. Om het contact met mij voor potentiële kopers makkelijker te maken zette ik ook mijn telefoonnummer in de advertentie.

In de zes dagen dat mijn advertentie, met extra betaalde aandacht, op Marktplaats stond, kreeg ik in totaal zes reacties op een advertentie die volgens Marktplaats meer dan 1500 keer (meetpunt donderdag avond) bekeken en 24 keer bewaard was. Vier reacties waren van personen die serieuze interesse hadden in mijn Golf. Uiteindelijk zijn er twee ook echt komen kijken, maar tot een verkoop leidde dat helaas niet. In de zes dagen werd niet een keer telefonisch contact opgenomen.

Na zes dagen op Marktplaats: 1520 views en zes (waarvan vier serieuze) reacties.
Na zes dagen op Marktplaats: 1520 views en zes (waarvan vier serieuze) reacties.

Autoscout24 dan maar even proberen

Woensdag avond, toen ik mij langzaam maar zeker realiseerde dat ik straks twee auto’s voor de deur heb staan. Daarom besloot ik donderdagochtend om mijn geluk maar eens te beproeven bij Autoscout24. Dus zette ik dezelfde advertentie, met dito tekst en foto’s dus, ook op dat platform. Ik koos voor de gratis optie, dus zonder extra aandacht op homepage of andere ‘AAA-plekken’ binnen de site van Autoscout. Ik dacht, betalen kan altijd nog. De resultaten van de 40 euro die ik bij Marktplaats besteed had, waren nu niet echt om heel blij van te worden, met zes reacties, nul telefoontjes en maar twee kijkers.

Tot mijn verbazing kreeg ik binnen een half uur al de eerste reactie binnen via het mailsysteem van Autoscout. Dat is snel, dacht ik nog. Om een lang verhaal kort te maken. Die ochtend (gisteren dus) volgden nog twee reacties per mail, maar ook zes telefoontjes. En, belangrijker nog, voor de middag had ik al twee serieuze kopers. Alles binnen een paar uurtjes.

Ofwel, mijn Golf 4 V5 waarvoor ik via een ‘dik betaalde’ advertentie op Marktplaats geen koper kon vinden die ook echt boter bij de vis wilde leveren, was binnen vier uur via een gratis advertentie op Autoscout op weg naar een nieuwe eigenaar. Hoe vaak de advertentie daar bekeken is, kan ik pas later vandaag (vrijdag) zien, maar het was dus voldoende om de juiste koper te vinden.

Binnen 12 uur leverde mijn advertentie op Autoscout een koper op.
Binnen 12 uur leverde mijn advertentie op Autoscout een koper op.

Meer mensen met deze ervaring?

Nu ben ik zoals eerder al gezegd, niet iemand die regelmatig een auto verkoopt, maar ik weet nu wel dat ik in het vervolg toch echt eerst zal kiezen voor een gratis advertentie op een van de autoverkoop platforms voordat ik Markplaats weer ga sponsoren.

Uiteraard is dit een N=1 test, maar wanneer je als verkoopplatform ervoor kiest om geld te vragen voor het plaatsen van advertenties, dan vind ik dat je daar toch meer van mag verwachten. Ik ben dan ook wel benieuwd of meer mensen die wel eens een auto verkocht hebben via Marktplaats, Autoscout en dergelijke, deze ervaring herkennen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Auto

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

In de automotive industrie is de behoefte aan efficiënte en effectieve reinigingsmethoden belangrijker dan ooit. Met de voortdurende evolutie van voertuigtechnologieën en de toename van complexe componenten, biedt ultr...

Lifestyle09.04.2024

De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

Innovatieve producten voor een grondige schoonmaak
5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Een auto die uit zichzelf kan rijden en beslissingen neemt op de weg is tegenwoordig al niet eens meer zo bijzonder, maar eentje die daarbij ook nog kan driften, zeker wel. Geely toont een testauto die zich goed staande...

Automotive29.03.2024

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland

Verder lezen over Marktplaats

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Marktplaats wordt voorzien van een Direct Kopen-knop. Hoewel het niet meer van eBay is, is dit wel een typische eBay-functie.

Online29.04.2024

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Kijk jij ook wel eens naar alle gratis ‘tweedehands parels’ die op Marktplaats worden aangeboden? Dan ben je zeker niet de enige. Dit jaar er werd 55,5 miljoen gezocht op het woord 'gratis.' Dat is wel wat minder dan...

Online06.12.2023

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Maar ook Vermeer & VanMoof
Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Ruim vier op de tien ouders verwachten in aanloop naar Sinterklaas tweedehands speelgoed te kopen voor hun kind(eren) (42%). Dat is zeven procent meer dan vorig jaar. Zo blijkt uit onderzoek van Marktplaats. Daar werd de...

Online02.12.2023

Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Met LEGO-bouwstenen komen de meest onverwachte ideeën tot leven, maar kunnen ze ook jouw droomjob tot leven wekken? Het antwoord zou zomaar ‘ja’ kunnen zijn. Catawiki, de online marktplaats voor bijzondere objecten,...

Vacatures14.11.2023

Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Zo kun je geld besparen als je een cadeautje moet kopen

Als je graag geld wil besparen, dan kun je een heleboel dingen laten. Je kunt niet op vakantie gaan, uit eten even links laten liggen, maar er zijn dingen die je echt als allerlaatste strohalm ziet. Natuurlijk vinden de...

Gadgets14.03.2023

Zo kun je geld besparen als je een cadeautje moet kopen

​Derde partijen zijn erger dan pop-ups

Vroeger klaagden mensen steen en been over de vele pop-ups op websites. Daar kwamen adblockers voor, al zullen mensen die die niet gebruiken waarschijnlijk wel gewend zijn aan de pop-ups (en is de hoeveelheid in al die j...

Online28.02.2023

​Derde partijen zijn erger dan pop-ups

Succesvolle Limburgse aanpak tegen betaalfraude bij Marktplaats

In twee jaar tijd is het aantal fraudegevallen door malafide betaalverzoeken op Marktplaats met meer dan driekwart (76,5%) afgenomen. Werd met deze vorm van oplichting begin 2021 nog gemiddeld, volgens schattingen van de...

Cybercrime03.02.2023

Succesvolle Limburgse aanpak tegen betaalfraude bij Marktplaats

​Marktplaats: mensen zoeken door economie vooral gratis spullen

In deze economisch zware tijden zijn steeds meer mensen op zoek naar gratis spullen. Marktplaats ziet in 2022 de trend dat mensen regelmatig ‘gratis’ in de zoekbalk tikken. Heel regelmatig: 62,7 miljoen keer om preci...

Online15.12.2022

​Marktplaats: mensen zoeken door economie vooral gratis spullen

Van marktplaats naar weggeefwinkel?